AlbumsFeatured albumsRecensies

BROCKHAMPTON – ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE (★★★★): Het op een na laatste hoogtepunt

In 2010 raapte Kevin Abstract ‘the best boyband since One Direction’ samen, genaamd BROCKHAMPTON. Ze staan bekend om hun diverse sound die gaat van catchy pop tot de rauwste hiphop. Dat resulteerde in stuk voor stuk oerdegelijke albums met onder meer de SATURATION-trilogie in 2017 en GINGER in 2019. De boyband is doorheen de jaren duidelijk volwassen geworden en dat horen we ook op hun nieuwste plaat ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE. Helaas zou dit wel eens een van hun laatste albums kunnen worden want Kevin Abstract liet al verstaan op Twitter dat de band in 2021 twee albums zullen uitbrengen, de twee laatste van BROCKHAMPTON als groep.

BROCKHAMPTON trekt de lijn van de laatste jaren gewoon door. De maturiteit die ze op GINGER toonden, is gebleven en ook de diversiteit in de sound is duidelijk aanwezig. Zoals “BUZZCUT” en “COUNT ON ME” al voorspelden, krijgen we op ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE een mix van harde hiphopnummers in combinatie met zachtere pop- en souldeuntjes. Het valt ook op dat de boyband deze keer wel samenwerkt met andere artiesten, iets wat ze op hun vorige albums liever niet deden. Niemand springt er echt uit maar de samenwerkingen passen wel allemaal binnen het plaatje.

Een van die geslaagde samenwerkingen is “BANKROLL” met A$AP Ferg en A$AP Rocky. Wanneer Ferg zijn ‘coo-coo kreet’ loslaat weet je al hoe laat het is. De Traplord etaleert zijn unieke flow over een stevige trapbass. A$AP Rocky, ook al te horen op “COUNT ON ME”, doet het rustiger aan en gaat de psychedelische tour op terwijl Merlyn Wood korte en stevige punchlines rapt. Meer van die snedige verses horen we terug op “THE LIGHT” waar een boombapbeat de old-school sound versterkt. Een sound die we ook terug horen op “CHAIN ON” met JPEGMAFIA en het zes minuten durende “WINDOWS” met SoGone SoFlexy.

Tegenover het stevige hiphopgeweld staan de zachtere nummers die het tweede deel van het album kleuren. Hier komt de experimentele kant van BROCKHAMPTON naar boven en horen we veel verschillende nummers. Op “OLD NEWS” met Baird steekt vooral Jabari Manwa erboven uit met een fantastisch refrein op een zachte gitaarmelodie. “I’LL TAKE YOU ON” gaat meer in de r&b-richting onder invloed van legende Charlie Wilson terwijl “DEAR LORD” een volledig gospelnummer is. Op “WHAT’S THE OCCASION” is een stevige gitaar dan weer de rode draad van het nummer. De verschillende nummers klinken allemaal heel goed maar het zorgt er jammer genoeg ook voor dat de samenhang van het album wat zoek is.

BROCKHAMPTON staat er ook om bekend in te spelen op politieke onderwerpen en daarbij nemen ze zelden een blad voor de mond. “DON’T SHOOT UP THE PARTY” is daar het schoolvoorbeeld van. Een stevig nummer waarin de boyband ingaat tegen blanke overheersing en heteronormativiteit. Het is een typisch BROCKHAMPTON-nummer dankzij de levendige productie en de vocale diversiteit die de groep hier extra in de verf zet. “DON’T SHOOT UP THE PARTY” kan makkelijk tot een van de beste BROCKHAMPTON-nummers behoren.

Met ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE voegt BROCKHAMPTON andermaal een topplaat toe aan hun portfolio. De zelfverklaarde boyband wordt steeds volwassener en ze blijven erin slagen om hun sound authentiek te houden. Het slechte nieuws is dat we hierna nog maar één BROCKHAMPTON-album zullen krijgen. Gelukkig is het bijna een zekerheid dat ook hun laatste album een klepper van formaat zal zijn.

Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

36 posts

About author
Music & Fashion fan
Articles
Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Danny Brown - Quaranta (★★★★): Verheerlijking is voor de onwetenden

Op zolder van een van de meest excentrieke en eclectische artiesten uit het hiphopgenre lag al een tijdje een album te wachten….
AlbumsRecensies

Kevin Abstract – Blanket (★★½): Een muzikale wending

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de leden van Brockhampton afscheid van elkaar namen. Hoewel leden van de rapformatie, die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.