AlbumsFeatured albumsRecensies

Middle Kids – Today We’re the Greatest (★★★★): Indierock met vlotte gitaren

Na het goed onthaalde Lost Friends van 2018 kon de Australische band Middle Kids een jaar later bevestigen met de ep New Songs For Old ProblemsNogmaals twee jaar later doen ze wederom een gooi met hun nieuw album Today We’re the Greatest. Gerangschikt naar releasedatum kregen we reeds “R U 4 Me?”, “Questions”, “Cellophane (Brain)”, “Stacking Chairs” en “Today We’re the Greatest” als voorsmaakjes. Eén voor één echte typische Middle Kids-songs met een eerlijke twist aan. Op de ene single zijn er al wat meer trompetten te horen en op de andere al wat meer pianogetokkel, maar één instrument blijft altijd centraal staan: de gitaar. Afgaande op de twee eerste albums vroegen we ons af hoe ze op dit elan verder konden bouwen en of de gitaren na een tijdje niet zouden vervelen. Wel, dat getwijfel was voor niets nodig.

Op dit album wisselt het Australische trio het iets hardere af met rustige gitaarriffs die in je hoofd blijven bengelen. Ze hebben deze combinatie feilloos gevonden en weten het perfect te balanceren. Zo begint het album aanvankelijk met een akoestische gitaar op de perfecte intro “Bad Neighbours”, maar vervolgens toveren ze “Cellophane (Brain)” uit hun hoed, waarop de stem van Hannah Joy méér dan alleen haar werk doet. De frontvrouw kan hier even onderstrepen hoe perfect haar stem past bij de indierock van Middle Kids. Perfecte toonhoogtes en op het gepaste moment de instrumenten hun werk laten doen; dat is ook een kunst. “Lost in Los Angeles” en “Golden Star” zijn dan weer echte songs voor rond het kampvuur op een nostalgische avond. Meer dan een akoestische gitaar is er niet nodig om je te doen wegdromen. De warmte die we voelen, komt echter niet alleen van het kampvuur, maar vooral door de muziek.

Het hardere werk schuwt Middle Kids natuurlijk ook nooit af. Op “I Don’t Care” halen ze de typische gitaren boven en rocken ze er maar op los. ‘I don’t fucking care, I gotta do what I want to!’ klinkt het luidkeels door de speakers. Hierop kan je eens goed losgaan en alle jeugdzondes nogmaals bovenhalen. Naast al deze perfect op elkaar ingespeelde songs, zijn er ook twee vreemde eendjes in de bijt. “Some People Stay In Our Hearts Forever” en “Run With You” zijn té eentonig en er zit te weinig variatie in. Jammer, maar tien sterke nummers op de twaalf die dit album bevat, is nog steeds een zeer geslaagde score.

Today We’re the Greatest doet perfect wat het moet doen. Het elan is probleemloos verdergezet en zo niet naar een hoger niveau getild. Verrassend en ontroerend was dit album en we krijgen er geen genoeg van. We kunnen reeds stellen dat ze een zeer mature band vormen en dat doet ons enkel maar dromen van nog meer muziek van dit hoge niveau. Vandaag, 19 maart, is Middle Kids zeker voor één dag ‘the greatest’!

Facebook / Instagram / Twitter

Related posts
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2021

Denk jij soms ook wel eens: ‘Wauw, hoe kan ik toch tussen al die duizenden singles het bos door de bomen blijven…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Stacking Chairs"

Australië en indierock horen we graag in een zin en zeker wanneer Middle Kids ook ter sprake komt. Na hun goed onthaalde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Questions"

De Australische indierockers van Middle Kids hebben niet stilgezeten. Na de geboorte van het kindje van de frontvrouw en de bassist vorig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.