AlbumsFeatured albumsRecensies

Middle Kids – Faith Crisis Pt 1 (★★★★): Op zoek naar de zin van het leven

Het Australische Middle Kids, geleid door zangeres en gitariste Hannah Joy, betreedt 2024 op het hoogtepunt van hun kunnen met derde album Faith Crisis Pt 1. Het is een zoektocht, een ontdekkingsreis door het labyrint van vreugde, de duistere krochten van geloof, gebroken beloften en het opbouwen vanuit de puinhopen van het leven. Op deze dertien nummers tellende duik in Joy’s zoektocht naar haar geloof, omarmt de band existentiële thema’s en weeft ze zich doorheen een sonisch landschap dat zowel beklijvend als bevrijdend is.

De band heeft altijd geloof of religieuze verwijzingen in zijn nummers verwerkt. Debuutsingle “Edge of Town” uit 2018 is daar een duidelijke knipoog naar. Aan de andere kant zijn “On My Knees” en “Beliefs & Prayers” behoorlijk expliciet in de concepten en verwijzingen. Het mag dan geen enorme verrassing zijn dat de verhalen van Faith Crisis Pt 1 zich zo sterk richten op het uitdagen van het geloofssysteem en morele standpunten. Op het openingsnummer, het verrukkelijke, maar te korte “Petition”, duikt Joy in de gevoelens die ze heeft over het niet kunnen beheersen van de pijn die haar kind ervaarde, alsof ze vraagtekens zet bij de machten die dat zouden kunnen doen aan een weerloos kind.

Terwijl ze zich begeeft in dit meer introspectieve terrein, behoudt ze een lichtheid en popglans die het mogelijk maakt om schoonheid te laten ontstaan. Een andere, krachtige song is “Bend”, een langzaam voortbewegende compositie vol onderdrukte woede, waarin de spanning opbouwt naar een epische climax. De verteller erkent hierin dat de enige manier om te weten waaruit hij bestaat, misschien is om gebroken te worden. Het illustreert de thema’s van strijd en innerlijke groei die door het hele album heen resoneren.

De vijf uitgebrachte singles, “Highlands”, “Dramamine”, “Bend”, “Terrible News”, en “Bootleg Firecracker”, bieden elk op hun eigen manier een diepgaande kijk op de menselijke ervaring en de zoektocht naar betekenis. Ondanks de zwaarte van de thematiek, slaagt het trio erin om vele opgewekte melodieën en arrangementen uit de pijn te persen. In “Bootleg Firecracker” dwaalt Joy langs de randen van het titulaire projectiel, waarbij ze zingt over de mogelijkheid van grootsheid of rampspoed, en daarmee subtiel het gevoel van bedriegerij, onzekerheid en de risico’s van een relatie met haar benadrukt. Muzikaal bevindt ze op het speelveld waar Taylor Swift speelde tijdens Folklore.

De hoogste pieken op het album komen in de vorm van “Highlands”, “Philosophy” en albumafsluiter “All In My Head”. Drie zeer verschillende liedjes in inhoud en uitvoering die de sterke punten van Middle Kids als performers en liedjesschrijvers blootleggen. “Highlands” heeft een jeugdige veerkracht en balans over het ontgroeien van een plek waar je hebt gewoond, terwijl het tegelijkertijd de kracht van Hannahs vocalen laat horen. “Philosophy” uit commentaar op hoe asociaal sociale media en het internet werkelijk zijn. Sociale media fungeren als een platform dat een façade van onwaarheden vormt voor veel mensen. Het bezingt het idee waarbij mensen worden aangemoedigd om te laten zien hoe opwindend hun leven is, terwijl dit in contrast is met de alledaagsheid van alles.

Ten slotte is albumafsluiter “All In My Head”, met Dave Le’aupepe, een reflectieve pianoballade die ingaat op geestelijke gezondheid en zelftwijfel. De tedere uitvoering, gecombineerd met de timing en context van het nummer, geeft “All In My Head” de kans om alle thema’s en verhalen van het album op een beknopte en plechtige manier te verbinden in drie minuten.

Het album balanceert voortdurend op de grens tussen pijn en hoop, tussen wanhoop en vertrouwen. Middle Kids heeft misschien een geloofscrisis gehad bij het maken van Faith Crisis Pt 1, maar deze crisis heeft zich niet vertaald in een gebrek aan kwaliteit. Met moed verkent ze de diepste krochten van de menselijke ervaring en slagen ze erin hoop te vinden te midden van de wanhoop. De vraag rijst nu: zullen ze hun zoektocht naar geloof voortzetten in deel twee, of heeft ze de antwoorden al gevonden die ze zocht?

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Ontdek “Bootleg Firecracker”, ons favoriete nummer van Faith Crisis Pt 1, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Terrible News"

Midden volgende maand zal het Australische alternatieve rocktrio Middle Kids haar langverwachte album Faith Crisis Pt. 1 uitbrengen. Bassist Tim Fitz, die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Bend"

We leerden de Australische formatie Middle Kids al in 2018 kennen, maar vooral haar tweede langspeler Today We’re The Greatest bezorgde de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Bootleg Firecracker"

We leerden Middle Kids kennen in 2018, maar het was pas in 2021 dat ze zich nadrukkelijker manifesteerden met het uitstekende Today…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.