AlbumsRecensies

Middle Kids – New Songs For Old Problems (★★★★): Raken waar het pijn doet

Australië is de bakermat van gigantisch veel goede bands, waaronder ook Middle Kids. Met hun drieën maken zij indierock van de bovenste plank die telkens de juiste snaar weet te raken. Maanden teasden ze ons al met nieuwe singles, de ene al wat beter dan de andere, maar warm werden we er wel van. Vandaag is er dan eindelijk de volledige ep New Songs For Old Problems, waarop nog eens drie nieuwe nummers staan. De titel vat de inhoud treffend samen: de band weet inderdaad aloude thema’s, zoals liefde en existentiële vragen, op een unieke manier te vertalen.

Deze ep zet de lijn van debuutalbum Lost Friends uit 2018 verder, zonder daarom te vervelen. Er is ook geen enkele reden om die succesformule te veranderen. De markante, emotioneel geladen stem van Hannah Joy wordt ondersteund door krachtige gitaarrock. Daarbij zijn de fijngevoelige lyrics zoals steeds van de hand van de frontvrouw, die zich weer bewijst als singer-songwriter met mateloos talent. Het lijkt of de nummers moeiteloos tot stand zijn gekomen, en onder andere daarin schuilt de kwaliteit van hun muziek.

Hoogtepunt van de plaat is “Real Thing”, dat zijn anthemische capaciteit behoudt. Die song is de meest intense van de ep, en laat je verbouwereerd achter. Alle bovenstaande kenmerken komen er dan ook in terug, het is een exemplarisch nummer dat de essentie van Middle Kids weet over te brengen. Ook “Beliefs & Prayers” creëert eenzelfde snijdende, melancholische sfeer. De schakeringen in Joys stem, begeleid door vurige gitaren, nemen je op in een zee van emoties, waarin je niet anders kan dan je laten meesleuren door de golven. “Needle”, een van de nieuwe nummers, sluit hier naadloos bij aan.

Rustig zal je niet worden van dit bitterzoete mini-album. Middle Kids speelt in op de teenage angst van twenty-somethings, en raakt je daarom net waar het pijn doet. Zoals Joy zingt in “Real Thing”: ‘Don’t it ever make you feel sad? / Oh, is this the real thing?’. Die intensiteit mist “Call Me Snowflake”, waardoor dat nummer wat uit de toon valt. Het is vrijblijvender en blijft meer op de oppervlakte, het brengt je niet zo in vervoering als de andere. Er blijven dan alsnog vijf steengoede nummers over, wat de score op 5/6 brengt.

Wij vragen ons af hoe lang Middle Kids nog op dit elan kan verdergaan. Twee prachtige albums na elkaar uitbrengen is niet iedereen gegeven, laat staan drie. Toch vertrouwen we erop dat dit indierocktrio ons in de toekomst opnieuw zal verrassen en ontroeren. New Songs For Old Problems  treft doel, en zal de komende weken absoluut grijsgedraaid worden.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Middle Kids - Faith Crisis Pt 1 (★★★★): Op zoek naar de zin van het leven

Het Australische Middle Kids, geleid door zangeres en gitariste Hannah Joy, betreedt 2024 op het hoogtepunt van hun kunnen met derde album…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Terrible News"

Midden volgende maand zal het Australische alternatieve rocktrio Middle Kids haar langverwachte album Faith Crisis Pt. 1 uitbrengen. Bassist Tim Fitz, die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Middle Kids - "Bend"

We leerden de Australische formatie Middle Kids al in 2018 kennen, maar vooral haar tweede langspeler Today We’re The Greatest bezorgde de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.