Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mdou Moctar – “Tala Tannam”

De Nigerese virtuoos Mahamadou Souleymane, alias Mdou Moctar, is al enkele jaren geen onbekende meer bij het bredere publiek dat al eens van een flinke dosis Toeareg en psychedelische rock geniet. Hij werd in 2011 al opgemerkt door het Amerikaanse label Sahel Sounds, van wiens oprichter Christopher Kirkley hij in 2014 zijn eerste linkshandige gitaar zou krijgen: de Fender Stratocaster die hij tot op deze dag nog bespeelt.

De bal ging aan het rollen, en in 2015 speelde hij de hoofdrol in Akounak Tedalat Taha Tazoughai, de eerste fictieve langspeelfilm in Toearegdialecten, waarvan hij ook de soundtrack verzorgde. Er volgde nog een goed onthaald album Sousoume Tamachek in 2017, maar de echte doorbraak kwam er na zijn laatste langspeler uit 2019 Ilana (The Creator), zijn eerste studioalbum met een volledige band, dat door Happy Mag op nummer 13 werd gezet in de lijst van beste psychedelische rockalbums van de jaren 2010.

Dat legt de lat meteen hoog voor wat er nog komen zal, en gelukkig mogen we ons verwachten aan een nieuw album Afrique Victime, dat op 21 mei 2021 uitkomt op Matador Records. Een eerste en zeer veelbelovende single “Chismiten” werd in oktober 2020 al uitgebracht, en terwijl die met momenten klinkt als een extatische, in de Saharawoestijn rondtrippende Jimi Hendrix, laat Mdou Moctar met deze nieuwe single “Tala Tannam” zich van een iets rustigere kant horen met een meeslepende akoestische Toearegblues die je hypnotisch naar de rust van de woestijn laat afdrijven.

‘Tala tannam’ betekent ‘jouw tranen’, en het gaat over liefde, vriendschappen, en de liefde voor Niger. In de video zijn dan ook de persoonlijke vrienden, familie en streekgenoten van de band te zien. Muzikaal willen ze naar eigen zeggen met dit komende album een sonische reis maken, waar naast psychedelische rock ook plaats is voor allerlei muziek op akoestische gitaren. Moctar voegt nog toe: ‘Ik wil dat iedereen weet dat we muziek maken om wereldvrede te bevorderen, en met iedereen op hetzelfde niveau zijn, in de strijd tegen racisme’. Als dit nobele doel dan ook nog eens zo’n lekkere soundtrack heeft, kunnen wij daar alleen maar heel blij van worden.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Black Angels @ Trix: Geduld is een schone deugd

Met hun twintigjarig bestaan in het vooruitzicht en een vers album in hun rugzak vertrok The Black Angels drie weken geleden op…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Land of Sleeper (★★★½): Oerriffs als medicijn tegen een decennium van bitterheid en wrok

Het is ondertussen alweer drie jaar geleden sinds het Engelse stonerrock vijftal Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, voor het leesgemak…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nicholas Allbrook - "Jackie"

Op nieuwe muziek van Tame Impala is het helaas nog even wachten, maar gelukkig krijgen we vandaag toch iets te horen uit het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.