AlbumsFeatured albumsRecensies

slowthai – TYRON (★★★½): Brits woelwater legt zichzelf onder de loep

Al enkele jaren maakt slowthai naam voor zichzelf als enfant terrible, maar tegelijk ook als posterboy van de Britse hiphopscene. Met zijn vlijmscherpe, politiek getinte bars over knetterende grimebeats met punkinvloeden slaagt hij erin een zeer breed publiek aan te spreken. De 26-jarige Brit legde in 2019 de lat extreem hoog met zijn kolkende debuutplaat Nothing Great About Britain, waarop hij een dikke middelvinger opstak naar alles en iedereen. Met dit album speelde hij de Europese zalen en festivals plat, waaronder een chaotische passage op Pukkelpop en een vurige show in de Trix club. Om ons warm te maken voor zijn tweede langspeler TYRON liet slowthai enkele veelbelovende tracks op ons los, met “MAZZA” en “CANCELLED” als voorlopige uitschieters.

Terwijl slowthai op Nothing Great About Britain toch vooral inhakte op het politieke beleid in zijn thuisland, zoomt de rapper op TYRON in op zichzelf en zijn eigen tekortkomingen. Het album is ingedeeld in twee delen: eerst gaat zeven nummers lang het dak eraf om dan op de laatste zeven tracks gas terug te nemen en de introspectieve teksten op de voorgrond te laten treden. De loeiharde nummers van het eerste deel staan terecht in hoofdletters geschreven, maar het is op de tweede passage dat Tyron zijn persoonlijke en artistieke groei tentoonspreidt en waar hij zorgt voor een hoogtepunt van het project!

Meteen wordt duidelijk dat slowthai voor TYRON een heus sterrenensemble op de been bracht. Al vroeg in het album krijgen we nummers waarvoor Ty de hulp inschakelt van Britse grimepeetvader Skepta en zijn labelbaas bij AWGE A$AP Rocky. Beide heren weten als geen ander een beat naar zich toe te trekken en stelen hierdoor een beetje de show. Zeker op “CANCELLED” met Skepta lijkt het respect voor zijn landgenoot door te sijpelen; Tyron laat de doorgewinterde rapveteraan het voortouw nemen. Skeppy en slowthai nemen op deze track bloeddorstige sociale mediagebruikers op de korrel, onder begeleiding van een dreigende beat met haast kapot geblazen bassen en ijle fluitsamples.

De solonummers op het eerste deel zijn een bevestiging van de slowthai die we leerden kennen op zijn debuutplaat. We krijgen daverende beats voorgeschoteld met scherpe, soms lichtjes humoristische lijnen. Slowthai speelt het veilig en brengt ons een paar smakelijke porties van zijn vertrouwde recept, maar boet hierdoor een beetje in op originaliteit. De rapper uit Northampton speelt zijn status als enfant terrible slim uit, maar slaagt er jammer genoeg niet in om hiermee iets écht memorabel uit te werken.

Pas op het tweede deel lijken de puzzelstukken van TYRON samen te vallen. Slowthai stelt zich breekbaar op, r&b-invloeden komen bovendrijven, en de ware thematiek van het album komt meer en meer centraal te staan. Terwijl Ty op “CANCELLED” nog klaar leek om op de vuist te gaan met al zijn criticasters, verkondigt het zachte “push” met Deb Never een heel andere boodschap. Begeleid door zachte gitaar arpeggio’s en afgeronde drums, rapt de Brit ‘Do stuff I regret, feel embarrassed tomorrow’. Slowthai beseft als geen ander dat een mea culpa af en toe op zijn plaats is, zoals na zijn schaamtelijke vertoning op de NME Awards. De zijdezachte, poppy zanglijnen van Deb Never brengen extra rust in het nummer, en vormen een aangenaam contrast met slowthai’s scherpe bars.

Nog zo’n geslaagde samenwerking vinden we terug op “terms”, waar slowthai de handen in elkaar slaat met Dominic Fike en Denzel Curry. Met Denzel werkte Tyron al eerder samen op het loeiharde “PSYCHO” in 2019 , maar het contrast met deze ingetogen rapballad kon haast niet groter zijn. Op de zware beat met melancholische synths rapt slowthai over de keerzijde van beroemdheid, en hoe hij hier mee omgaat. Ook de inbreng van Dominic Fike op deze track valt niet te onderschatten; met zijn gevoelige stem zorgt hij voor een catchy refrein die de popfactor van het geheel een stevige boost geeft.

Slowthai slaagt er met TYRON in de torenhoge verwachtingen na zijn steengoede debuutplaat in te lossen. Voor het eerst laat slowthai ons horen wat er zich in het hoofd van Tyron Frampton afspeelt, wat soms voor ontwapenende momenten zorgt. Met een storm van loeiharde grimebangers en een reeks gevoelige rapballads op zak, is slowthai helemaal klaar om op zijn volgende shows een gevoelige snaar te raken én de tent in lichterlaaie te zetten!

Facebook / Instagram / Twitter / Website 

36 posts

About author
Soms Blue, Altijd Pink. 24/7 muziek aan het luisteren, kijk maar!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Denzel Curry - "BLOOD ON MY NIKEZ" (feat. Juicy J)

Denzel Curry is niet op zijn mond gevallen, maar als arrogant kan je hem moeilijk bestempelen. De Amerikaanse artiest durft op Twitter…
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 5): Buitenaardse vibes

Met het einde van Dour kunnen we intussen ook reeds vaarwel zeggen aan de eerste helft van de huidige festivalzomer. De volgende…
AlbumsRecensies

Dominic Fike - Sunburn (★★½): De verbranding niet waard

Dominic Fike heeft verre van een makkelijke jeugd gehad. De Amerikaan groeide op in het bloedhete Florida zonder vader (die was precies…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.