banner

Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singles Elder Island – “Purely Educational” & “Trailblazer”

De driekoppige electroindieband Elder Island heeft de voorbije jaren al een bijzonder mooi parcours afgelegd. Na enkele succesvolle ep’s kwam het trio uit Bristol in 2019 eindelijk met het debuutalbum The Omnitone Collection, dat kon overtuigen dankzij aangename ambient electropop, met een duidelijk house invloed en de occasionele exotische percussie ertussendoor gemixt, wat doet denken aan het dj-duo Maribou State. De band keerde in november terug met de sterke single “Feral”, met een bonkende elektronische retro klank waar je spontaan van ging zweten. Ondertussen volgden ook nog de gelijkaardige singles “Absolute” en “Small Plastic Heart”, die ons opnieuw in een meer dansbare, elektronische richting wezen. De band laat nu de dubbelsingle “Purely Educational” met b-side “Trailblazer” op ons los, als laatste voorproevertje van het aankomende album Swimming Static, waar de elektronische retro klanken eindelijk hun energieke hoogtepunt bereiken.

‘Having a party now’: de openingslijn van “Purely Educational” is allesbehalve herkenbaar in deze tijden van feestelijke drooglegging. Het matcht echter wel meteen met de dansbare toon van het nummer. De retro house bas en drums pompen meteen de nodige dosis energie in het nummer, en worden ondersteund door een bezwerende backing track, die er een flinke portie sensualiteit aan toevoegt. “Purely Educational” blijft dus wel een kenmerkende Elder Island-song, waar electropopmuziek en soulvolle house mooi samenvloeien. De exotische percussieklanken uit eerdere nummers van de debuutplaat zijn hier afwezig en maken plaats voor een meer dansbare electro sfeer, die doet denken aan Róisín Murphy’s laatste discoplaat. Dat laatste is ongetwijfeld ook te wijten aan de gelijkaardige diepe en rokerige stemgeluiden van de frontvrouw. De band doet vervolgens waar ze goed in zijn: een sterke opbouw naar een dreunende climax waar klank en stem mooi samenkomen, die vervolgens netjes uitdooft. Ook b-side “Trailblazer” borduurt verder op dezelfde retro electropopsfeer. De house beat in het begin neemt bijna buitenaardse proporties aan en vormt in elk geval een mooie aanvulling op het eerdere “Purely Educational”.

Elder Island lijkt steeds sterker in hun schoenen te staan en bereikt met de nieuwe dubbelsingle een voorlopig hoogtepunt van hun nieuwere, meer dansbare retro geluid, dat we ongetwijfeld verder zullen terughoren op de aankomende plaat.

Facebook / Instagram /Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Elder Island - Swimming Static (★★★★): Tussen dreiging en bevrijding

Swimming Static. Beweging en stilstand. Golven en ruis. De titel van Elder Islands tweede langspeler schuift ons al voor een eerste luisterbeurt…
AlbumsRecensies

Roísín Murphy - Roísín Machine (★★★): Mag het een beetje meer zijn?

‘I feel like my story is still untold’, verkondigt Roísín Murphy aan het begin van haar vijfde soloalbum Roísín Machine en dat…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Róisín Murphy: 'Ik heb veel te zeggen en weinig tijd'

Róisín Murphy was ooit het gezicht van Moloko, een elektronicaduo dat ze vormde met producer Mark Brydon. Met hem scoorde ze hits…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.