AlbumsRecensies

Frenetik – Jeu de couleurs (★★★★★): Straatpoëet wordt Brusselse kroonprins

Het gaat gigantisch snel voor David Elikya. Vorig jaar deed zijn rapalias Frenetik voor de gemiddelde hiphopfan misschien nog geen belletje rinkelen, maar vandaag kan niemand nog om de Brusselse rapper heen. Met een reeks staalharde nummers, ijzersterke videoclips en een knalprestatie op het Duitse COLORS zette hij zichzelf afgelopen jaar helemaal op de Belgische hiphopkaart. Met geslaagde gastverschijningen op tracks van Geeeko, Parijse rapper Nahir en Brusselse X-factor Zwangere Guy als extra steuntje in de rug, werd Frenetik gekatapulteerd tot een hoofdrolspeler in hiphopjaar 2020. Met enkele miljoenen streams en een contract bij het Franse Epic Records op zak is de 22-jarige rapper klaar om met zijn studiodebuut de fundering te leggen van een vruchtbare carrière.

Op Jeu de couleurs mixt Frenetik harde straatrap met diepe, inzichtelijke bars, op een manier die we misschien nog het best kunnen vergelijken met de SubTrap (‘trap with substance’) van Amerikaanse rapper IDK. De jonge Brusselaar lijkt erop gebrand om ons van zijn veelzijdigheid te overtuigen en slaagt daarin met verve. Hij doet ons bewegen, nadenken, een vuist op tafel slaan zonder te vergeten ook een gevoelige snaar te raken. Jeu de couleurs lijkt wel een portfolio waarin Frenetik tentoonstelt wat zijn persoonlijke kleurenpalet voor ons te bieden heeft. Hij houdt onze aandacht vast van begin tot einde, ongeacht of het nu als elegante poëet, volmondige trapper of zwoele autocrooner is.

Opvallend: Frenetik heeft geen features nodig om ons alle kleuren van de regenboog te laten zien. Terwijl andere opkomende artiesten een aantal gevestigde waarden zouden uitnodigen om hun debuutplaat een extra boost te geven, blijft de Brusselse rapper voorzichtig en trouw aan zichzelf. De enige samenwerking zien we op het emotionele “Noir sur blanc”. Hier schakelt Frenetik de hulp in van de onconventionele, maar gelauwerde klassieke pianist Sofiane Pamart. Met niets meer dan de ingetogen pianobegeleiding als ondersteuning neemt de jonge rapper ons mee in zijn eigen verhaal: een reis door zijn liefdesavonturen, het straatleven, maar ook zijn interne worstelingen. De oersterke tekst, overtuigende flows en gepassioneerde aflevering maken van “Noir sur blanc” een eerste hoogtepunt en kippenvelmoment.

Nog zo’n gevoelig moment vinden we op “Frérot”. Zoals de titel al doet vermoeden is deze track volledig gewijd aan onvoorwaardelijke broederliefde. Frenetik waagt zich in de refreinen aan een gezongen aflevering op de melodische beat. De voorzichtige zanglijnen met smaakvolle dosis autotune, gecombineerd met de snellere strofes zorgen voor een aangename mix met hoge popfactor. De Brusselaar bewijst met deze track dat hij ook melodische rap in de vingers heeft, en dit zonder een greintje persoonlijkheid te verliezen.

Het zou echter geen Frenetikproject zijn mocht het bikkelharde geluid waarmee we hem leerden kennen niet alom aanwezig zijn. De grimmige sfeer beschreven op “Blanche Neige” en “Chaos“, de singles die uitkwamen in aanloop naar Jeu de couleurs, vormt het vlammend hart van de plaat. Absolute hoogtepunt in deze categorie is ongetwijfeld het rauwe “Infrarouge”. Op de onheilspellende, donkere begeleiding van Chuki Beats gaat de Brusselse rapper vurig tekeer in de strofes, om dan gas terug te nemen voor de mistige hook. Zijn loeiharde bars, creatieve zinspelingen en vloeiende, haast moeiteloze aanpak om alles aan elkaar te rijgen, komen hier het best tot hun recht.

Frenetik bewijst op Jeu de couleurs dat hij alles heeft om het te maken als toekomstig gezicht van de Belgische hiphop. De Brusselaar laat ons al zijn kleuren zien, vertelt meeslepende verhalen en laat zijn ijzersterke persoonlijkheid primeren op de gedaante die hij daarvoor aanneemt. Frenetik legt met Jeu de couleurs de lat enorm hoog voor de Belgische rapscene in het algemeen, en voor zichzelf in het bijzonder. Wij zijn alvast benieuwd naar wat de volgende stap is voor deze hyperambiteuze en getalenteerde rapper. Is dit de start van iets groots?

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

36 posts

About author
Soms Blue, Altijd Pink. 24/7 muziek aan het luisteren, kijk maar!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

All Eyes On Hip Hop viert vijftienjarig bestaan met Central Cee, Pa Salieu, Frenetik en meer!

Hiphopliefhebbers, spits je oren, want op 10 november gaat het eerste echte indoor hiphopfestijn in lange tijd eindelijk door. De organisatoren van…
InstagramLiveRecensies

Two Days of Rock Herk (Dag 1): Boem! Energiebom!

Overal in ons land duiken er de laatste weken bevrijdingsfeesten op, die schuilgaan onder de titel ‘festival’. Ook in Limburg is dat…
LiveRecensies

Fire Is Gold 2021: Voor vorst, voor vrijheid en voor rap

Hiphop leeft meer dan ooit in België, dat was gisteren alvast de conclusie die we konden trekken na een hele dag Fire…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.