2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 22 beste muziekvideo’s van 2020

Door het gebrek aan liveshows verlegden heel wat acts hun focus in 2020 en werkten ze samen met hun creatieve teams intrigerende concepten uit. Muziekvideo’s zijn al lang geen onnozele samenraapsels van clips meer, maar worden steeds meer gebruikt om de visie en het verhaal van een artiest of groep te vertellen. Om deze visuele parels extra in de verf te zetten, selecteerden we onze favorieten van dit jaar.

SEVDALIZA – “RHODE” (Regie: Anna Himma)

SEVDALIZA is nog lang niet over haar hoogtepunt heen en schetst in de video van “RHODE” vrouwelijkheid op de meeste ruwe manier door de kijker mee te nemen naar een geheel nieuw universum. Zodra het nummer openbreekt, verhuizen we van een futuristisch decor naar een zwoele cabaretzaal waarin SEVDALIDA alle aandacht trekt. Een rodeorit zag er zelden zo beklijvend en vlijmscherp uit.

Eefje de Visser – “De Parade” (Regie: Isabelle Griffioen)

Eefje de Visser trok voor haar gevierde album Bitterzoet eens te meer de visuele kaart en kwam internationaal in de belangstelling met de wondermooie clip van “De Parade”. De choreo- en scenografie lijken op het eerste zicht simplistisch, maar benadrukken de poëtische sfeer van de single en laten je wegdromen op de lichte bassen van het nummer.

Wolf Parade – “Julia Take Your Man Home” (Animatie: Chad VanGaalen)

Wolf Parade kwam dit jaar niet alleen met hun meest toegankelijke plaat Thin Mind, maar bracht met “Julia Take Your Man Home” ook een mooie animatie uit. De video doet een beetje SpongeBob-achtig aan, maar dan wel met de nodige dramatiek en melancholie. Van Wolf Parade zelf word je niet direct vrolijk en deze animatie gaat je er zeker niet bovenop helpen. Toch neemt dat niet weg dat deze video naadloos aansluit bij de muziek en maakt hij dit geweldige nummer nog mooier.

Leyma – “sterling’s finest” (Regie: Kai Palfreman)

In de video van “sterling’s finest” introduceert de Londense rapper Leyma drie verschillende kanten van zijn persoonlijkheid, wat zich vertaalt in drie verschillende sferen die perfect afgestemd zijn op de melodieën van de release. Nadat we eerst wat old school VHS-camerabeelden zien, verduistert de sfeer door een flitsende montage van zwart-witbeelden en uiteindelijk zien we Leyma voor een zonsondergang. Een clip die minstens even cool is als Leyma zelf.

Gojira – “Another World” (Regie: Maxime Tiberghien & Sylvain Favre)

Gojira pakte dit jaar uit met de geweldige single “Another World” maar de bijhorende animatie was minstens zo interessant. Dat deze Franse metalgiganten grote voorvechters zijn van natuurbehoud en ook dierenrechten hoog in het vaandel dragen, maakt deze clip des te mooier. Met het refrein ‘Another world, another place to be. Other world, a new place for me’ maken de gebroeders Duplantier duidelijk dat er iets moet veranderen. Wanneer je de clip volledig bekijkt, komt het er uiteindelijk op neer dat er geen andere wereld is dan deze en dat we heel zorgvuldig moeten omspringen met hetgeen we voorhanden hebben. Mooie boodschap die ondersteund wordt door een schitterende animatie. Een mens wordt er stil van.

Cloud Nothings – “Am I Something” (Regie: Lu Yang)

Cloud Nothings gaat terug op zoek naar hun oude ik: het geluid en de muziek klinkt weer meer zoals in de beginjaren. De bijhorende clip maakt het nummer amusant. De tekst is niet echt optimistisch en zit vol melancholie; de video doet meer dan dit louter visueel ondersteunen. Laat je meedrijven door de bizarre beelden uit ‘Great Adventure of Material World’, een videospel dat Lu Yang op dit moment aan het creëren is en waarvan hij een fragment op maat maakte voor “Am I Something”.

puntjudith – “Sabotage” (Regie: Edward De Jong)

De Nederlandse zangeres puntjudith debuteerde dit jaar met haar single “Sabotage” en kon meteen een indrukwekkend team samenstellen voor de bijhorende clip. De verschillende shots zijn met veel oog voor detail samengesteld en zijn tevens een streling voor dat oog. De intensiteit van het nummer wordt perfect weerspiegeld in de cinematografische enscenering, waarbij de contrasten bijzonder sterk uit de hoek komen.

joanna & Laylow – “Démons” (Regie: Marius Gonzalez)

De Franse zangeres joanna maakt zich op voor een spectaculair jaar, maar leverde dit jaar al waanzinnig sterk bewijs waarom zij de volgende Franse topspeelster is. Met de op maffia-films geïnspireerde clip laat ze niemand koud dankzij haar zenuwslopende acteerprestatie. “Démons” kreeg een visueel wonderbaarlijke clip, waar we telkens weer opnieuw kippenvel van krijgen.

Empress Of – “Give Me Another Chance” (Regie: Alexis Gómez)

Het nieuwe album van Empress Of is heel onterecht aan heel wat mensen voorbij gegaan en dat maakt de bevrijdende video van “Give Me Another Chance” nog maar eens duidelijk. De flikkerende beelden en eclectische danspasjes vullen elkaar aan alsof ze voor elkaar zijn voorbestemd en laten ons alvast dromen van de eerste avond waarop we weer mogen uitgaan.

S10 & Zwangere Guy – “Achter Ramen” (Regie: Heleen Declerq)

De Brusselse Heleen Declerq is voor velen al een begrip op vlak van muziekvideo’s en werkte voor de beklijvende samenwerking tussen S10 en Zwangere Guy een cinematografische parel uit. De beelden zijn uitsluitend in zwart-wit, waardoor de schaduwcontrasten voor de nodige sfeerschepping zorgen. Dankzij die interessante beeldkeuzes blijven we verdwaasd achter.

BYFYN – “What’s Stopping You?” (Regie: BYFYN)

De betoverende synth-elf BYFYN verscheen dit jaar weer op het toneel met een nieuw geluid en vooral nieuwe goesting om het leven echt te leven. In het motiverende “What’s Stopping You?” moedigt ze ons aan onze dromen te achtervolgen en dat vertaalde zich in een dromerige DIY-video die ze tijdens de zonsondergang op een verlaten strand filmde. Niets houdt haar nog tegen en die filosofie maakt haar des te interessanter.

Rotting Out – “Last Man Standing”

Live hebben we weinig kunnen meemaken dit jaar. Toch probeert Rotting Out ons met deze clip iets dichter bij dat live-gevoel te brengen en dat lukt ze prima. Je krijgt onmiddellijk zin om mee te brullen, in de moshpit te duiken en van het podium te springen. Zonder meer een heerlijke clip om te herinneren hoe het was en te lonken naar hoe het hopelijk snel terug kan worden.

RIMON – What They Called Me (Regie: Maky Margaridis en Louis Lekien)

Deze Nederlandse zangeres is op weg om internationaal door te breken en heeft met de kortfilm What They Called Me een adembenemend visueel verhaal voor haar ep I Shine, U Shine gecreëerd. Ze werkte hiervoor samen met het Brusselse collectief Bleu Nuit, dat volledig analoog werkt en zo adembenemende beelden weet te creëren. De kortfilm is een ware rollercoaster, waarbij we als kijker visueel en muzikaal verwend worden.

Touché Amoré – “Reminders” (Regie: Ryan Sanders)

Touché Amoré bracht ons een nummer vol gelukzaligheid. Het is een compilatie geworden van de antwoorden op een vraag aan alle fans: ‘Wat kan dienen als een herinnering aan liefde in je leven?’ De clip is een aaneenschakeling van gelukkige mensen en hun huisdieren die niks dan gelukzaligheid uitstralen. In deze eenzame tijden is dit een leuke opsteker.

Rina Sawayama – “Lucid” (Regie: Dave Ferner & Ksenia Kulakova)

De Brits-Japanse popdiva Rina Sawayama schopte het met haar debuutalbum Sawayama tot in zo goed als elke eindejaarslijst en introduceerde een nieuwe dimensie in pop. Ook de clip van “LUCID” zorgt voor een nieuwe kijkervaring want het is een van de eerste clips die in extended reality gefilmd werden. De kleurrijke beelden en de vrolijke track zijn een voortreffelijke match en laten geen twijfel bestaan: Rina Sawayama is de nieuwe heldin van de popmuziek.

Blanche – “Empire” (Regie: Valéry Joseph)

Blanche bracht dit jaar haar langverwachte debuut Empire uit en voorzag de symfonische titeltrack van een kunstzinnige videoclip. Gehuld in verschillende spectaculaire outfits en met artistieke décors in de achtergrond, brengt ze haar muzikaal meesterwerkje ook visueel helemaal tot zijn recht en stelt ze zich als artieste nog eens op een heel andere manier voor.

Promis3 – “Simulated Paradise” (Regie: Pieter De Cnudde)

Het Belgische cyberpopduo Promis3 verdiepte zich in 2020 in de wondere wereld van 3D. Voor de clip van “Simulated Paradise” leerden ze hoe ze een digitale wereld konden creëren en werkten ze maandenlang aan hun idee, met deze indrukwekkende visuals als gevolg. De futuristische animaties passen ontzettend goed bij hun futuristische Y2K-popfantasie en zetten het duo ook als creatieve zielen volledig op de kaart.

Nana Adjoa – “National Song” (Regie: Robbert Doelwijt Jr. )

De Nederlandse zangeres Nana Adjoa was één van de grote ontdekkingen van onze eigen Winterslaapsessies en is ons sindsdien bijgebleven. Voor haar ontroerende nummer “National Song” wist ze dankzij sterke beelden een even ontroerende visuele hommage te maken en zo heeft ze zich in ons geheugen gegrift. Onherroepelijk een van de artiesten die je in 2021 best in de gaten houdt.

Sylvie Kreusch – “Wild Love” (Regie: Joost Vandebrug)

Sylvie Kreusch voegt altijd wat zwoele elementen toe aan haar muziek en in de video van “Wild Love” is dat niet anders. Zowel de naakte lichamen onder water als de zangeres die op de golven deint komen betoverend over. De zee lijkt te bewegen op de muziek en zo versterken beeld en geluid elkaar. Het idee achter de videoclip is zeer simpel, maar de uitvoering ervan is haast perfect.

Phoebe Bridgers – “Kyoto” (Regie: Nina Ljeti)

Phoebe Bridgers dook de afgelopen weken op in allerlei eindejaarlijstjes en zo ook in deze opsomming van beste videoclips. In een comfortabel skeletkostuum staat de zangeres voor een greenscreen met achter zich beelden van Kyoto. Subtiele humor wurmt zich door de clip waardoor een ludiek geheel ontstaat, terwijl de haast emotieloze Bridgers naar de trein loopt of over de zee zweeft. Net wanneer je denkt dat het niet meer beter kan, redt ze de stad van een gevaarlijk monster, en kleurt zo je dag.

Celeste – “Little Runaway”

Ongewone camerahoeken en een sensueel rood licht vormen de rode draad doorheen de videoclip van “Little Runaway”. De Britse Celeste haar prachtige stem wordt ondersteund door beelden van kleine feestjes waardoor er een contrast tussen klank en beeld ontstaat. Het is misschien wat vreemd, maar het werk wel!

 Brihang – “Ver Weg” (Regie: Boudy Verleye)

Brihang groeide op in Knokke en zag daar op een kilometer in de zee een paal staan. Niemand leek te weten waarvoor die dient, dus is de rapper er voor de videoclip van “Ver Weg” gewoon op geklommen en bracht er uren alleen door voor de opnames. Indrukwekkend is het op z’n minst, zeker doordat de drone waarmee gefilmd wordt op het land vertrekt en je dus ziet hoe ver de rapper staat. Het staat als een paal boven water dat dit in een indrukwekkende videoclip is!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Zottegem 2024 (Festivaldag 2): Collectieve zangstonde

Los van het wisselvallige weer mocht Rock Zottegem terugblikken op een meer dan geslaagde eerste festivaldag. Vooral Toto zorgde voor een fonkelend…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival (Festivaldag 1): Belpop in het park

Traditioneel vindt een week na Rock Werchter het Cactusfestival in Brugge plaats. Al meer dan dertig jaar doet het wondermooie Minnewaterpark dienst…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 3): Mee met de wind

Het waaide in het land en ook aan de weide van Werchter gingen de windstoten niet onopgemerkt voorbij. Gelukkig bleek iedereen wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.