AlbumsRecensies

Kid Cudi – Man on the Moon III: The Chosen (★★★★½): Wedergeboorte van The Moon Man

Tien jaar na Man on the Moon II: The Legend of Mr. Rager is Kid Cudi eindelijk terug met een derde deel in de succesvolle Man on the Moon-reeks. In al die jaren heeft hij gelukkig niet stilgezeten en baande hij zich een weg naar een legendarische status in de hiphopwereld. Denk maar aan zijn ongelofelijke samenwerking met Kanye West, Kids See Ghosts. Ook afgelopen jaar bracht hij enkele singles uit. Zo was er het oldschool getinte “Leader of the Delinquents” en zijn onverwachte samenwerking met Eminem, “The Adventures of Moon Man and Slim Shady”. Daarbovenop kondigde hij ook nog eens een album met Travis Scott aan, waarvan we met “THE SCOTTS” al een veelbelovend voorsmaakje kregen. Op dat album is het nog even wachten, maar intussen maakt hij zijn belofte om ook nieuw solowerk uit te brengen alvast waar.

Man on the Moon III: The Chosen is een schot in de roos. In vier acts nemen we een duik in het hoofd van The Moon Man. De teksten, de verhalen, de instrumentatie: alles valt perfect samen. Cudi gaat de nieuwste traptrends niet uit de weg en geeft er zijn eigen draai aan. Hij zet zich verder op de kaart als een van de beste rappers van het moment en kleurt het album verder in met zijn fantastische stem. Op elk nummer weet hij steeds weer een nieuwe weg in te slaan met zijn psychedelische geluid. Het derde deel van de Man on the Moon-serie klinkt nagenoeg perfect en vertelt het verhaal van een ruimtereis door de ingewikkelde geest van Scott Mescudi.

De eerste acts vertonen duidelijk invloeden van de trapgolf die we de laatste jaren over ons heen krijgen. Nummers als “Tequila Shots” en “Another Day” zijn overgoten met hi-hats, geautotunede ad-libs en pompende 808’s. Begeleid door deze geluiden begint Kid Cudi de ontplooiing van zijn complexe gedachtegang. “She Knows This” begint met een zwierige, Aziatisch getinte beat waarop de man zijn vocale veelzijdigheid etaleert. Halverwege worden we verrast door een feilloze beatswitch, waarna hij overgaat op een snoeiharde flow. Ook het alomtegenwoordige drillgenre gaat Scott Mescudi niet uit de weg. Samen met de betreurde Pop Smoke en grimekoning Skepta weet hij een potentiële hit uit zijn mouwen te schudden.

Stilletjesaan lijkt Cudi de donkerste kanten van zijn geest te bereiken. Het heldere water vertroebelt al op “Damaged” en “Mr. Solo Dolo III”. Deze nummers klinken veel duisterder en de energieke trapbeats moeten plaatsruimen voor grimmigere synthklanken. Andermaal maakt hij hier gebruik van een fantastisch autotunetimbre om de sombere sfeer te versterken. Pas in act 3 krijgen we echter te maken met het dieptepunt van zijn psyche; teksten als ‘I swim in pain’ en ‘I’m waiting to die’ doen je de pijn voelen die de rapper met zich meedraagt. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel en horen we terug tekenen van hoop in “The Void” en “Lovin’ Me”, waarin Phoebe Bridgers ons bijna een traantje doet wegpinken in een duet met Cudi.

Met “The Pale Moonlight” doorbreekt Kid Cudi de muur van donkere gedachten. Vooral zijn wereldberoemde geneurie zorgt voor een gevoel van opluchting. Ook de trapbeats worden opnieuw bovengehaald op “Rockstar Knights”, waarin Trippie Redd misschien wel zijn beste strofe van het jaar brengt. Zo goed als alles pakt gewoon goed uit op dit album. Helaas komt aan alle mooie liedjes een eind. Gelukkig worden we op het einde van “Lord I Know” gerustgesteld wanneer een mysterieus kind ons de woorden ‘to be continued’ influistert. Misschien wel een aankondiging van een vierde deel.

Man on the Moon III: The Chosen is met overtuiging een van de beste projecten van Kid Cudi tot nu toe. De man met de veelzijdige stem etaleert zich als een rapper van formaat. Hij maakte de geknipte opvolger voor de vorige twee delen van de reeks, en laat die perfect in het huidige hiphoplandschap passen zonder zijn eigen stijl overboord te gooien. Wat ons betreft mag hij ook met deel vier gerust zijn tijd nemen; hiermee zijn we nog eventjes zoet, terwijl we ook uitkijken naar zijn samenwerking met Travis Scott.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yung Mavu - "21"

Op 14 oktober vierde de rapper uit Sint-Job-in-‘t-Goor zijn 21ste verjaardag en een week later bracht hij de gelijknamige single “21” uit….
FeaturesInterviews

Interview Marcus D: 'Ik ben verliefd geworden op Japan'

Wie wat thuis is in de wereld van instrumentale hiphop heeft ongetwijfeld al gehoord van Marcus D, een Amerikaanse beatmaker die naam…
AlbumsRecensies

Atmosphere - WORD? (★★★½): Vertrouwde thema's op nieuwe beats

Atmosphere is een van die namen uit de hiphopwereld waarbij we twee keer moeten nadenken vooraleer we ze associëren met de term…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.