AlbumsRecensies

Kanye West & Kid Cudi – Kids See Ghosts (★★★★): Iedereen zijn eigen ‘geest’

AlbumsRecensies

Kanye West & Kid Cudi – Kids See Ghosts (★★★★): Iedereen zijn eigen ‘geest’

Voor de derde week op rij werden we vandaag verwend met een nieuw project van Kanye West. Twee weken geleden met het album van Pusha T, dat integraal geproducet werd door Mr. West. Vorige week kregen we dan eindelijk zijn langverwachte achtste album voor onze neus geschoven. En waar Daytona van Pusha T nog vol lof onthaald werd, was dat bij Ye al iets minder het geval. Vandaag krijgt Kanye West alleszins een -al dan niet nodige- herkansing. Kids See Ghost is namelijk het muzikale liefdeskind van de Amerikaanse rapper en zijn goede vriend en metgezel Kid Cudi. Net als vorige week en de week daarvoor, telt ook dit album ‘maar’ zeven nummers. Voor de albumhoes werd een beroep gedaan op de Japanse kunstenaar Takashi Murakami en het resultaat mag er zeker zijn!

Dat Kanye West en Kid Cudi een lange en ingewikkelde voorgeschiedenis hebben samen, is slechts een understatement. Ze leerden elkaar kennen in 2008 toen ze voor het eerst samen een nummer maakten, namelijk de successingle “Day ‘n’ Nite”. Al snel kwam Kid Cudi onder het platenlabel van West terecht en het sprookje leek begonnen te zijn. Beide heren werden onafscheidelijke vrienden en dat resulteerde in tientallen succesvolle samenwerkingen, tot in 2016… Kid Cudi haalde uit het niets plots uit naar Kanye West: “Ye, Drake, whoever. These niggas don’t give a fuck about me”. De vriendschap leek voorbij maar gelukkig werd de vete al snel bijgelegd. Kid Cudi was zelfs al terug te horen op het vorige album van Kanye West The Life Of Pablo en ook op Ye was hij terug van de partij. Kanye West en Kid Cudi is een gouden combo, en daar moest Kids See Ghost het levende bewijs van worden.

Openen doen we met “Feel The Love” waarop ook Pusha T opnieuw een straffe strofe uit zijn mouw tovert. Kid Cudi horen we met een catchy refrein en tja, Kanye, die blijft Kanye. Hij produceert klanken waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Voor de een zal het aanvoelen als een intense uiting van emoties, de ander vindt het dan weer kinderlijk gebrabbel. Laten we als muziekliefhebbers het dan maar op het eerste houden. Een vos verliest misschien zijn streken, maar Kanye West niet, die blijft gewoon zichzelf.

“Fire” verdwijnt een beetje in het onbekende na zo’n krachtige opener, gelukkig blijft het wel genieten van de uitstekende productie die ook hier alweer aanwezig is. Een nummer om op te viben. Op “4th Dimension” verdwijnen we even terug naar hogere sferen wanneer Kanye West ons tijdens de strofes met een harde beat helemaal omverblaast. De sample van Louis Prima, die als refreintje fungeert, is de kerst op de taart.

“Freeee” is dan weer een variant op “Ghost Town” dat op Ye te vinden was. Ty Dolla $ign geeft het nummer nog net wat extra pit met zijn aanwezigheid. Daarna volgt “Reborn”, misschien wel het meest persoonlijke nummer van heel het album. Zowel Kanye West als Kid Cudi hebben het openlijk over hun persoonlijke problemen die ze gehad hebben. Cudi worstelde in het verleden met mentale problemen en een drugsverslaving. Intussen liet hij zich opnemen in een afkickkliniek en is hij terug aan de betere hand. Kanye worstelt op zijn beurt dan weer met zijn bipolariteit, waarover hij vorige week op Ye ook bijzonder open over was. “I’m so, I’m so reborn, I’m movin’ forward”, zingt Kid Cudi op het refrein. Duidelijker kan een boodschap niet zijn!

Het zesde nummer is meteen ook alweer het voorlaatste. Het titelnummer “Kids See Ghosts” gaat ietwat de donkere tour op en gaat over kinderen, en ja, spoken. Maar ook volwassenen worstelen nog altijd met angsten, dat is een feit. Afsluiten doen we met “Cudi Montage”. Kid Cudi en Kanye West nemen ons nog één keer mee op hun muzikale tocht, op de achtergrond horen we de gitaar van Kurt Cobain uit “Burn The Rain”. “Lord shine your light on me, save me, please, stay strong”. Met deze gevleugelde woorden komt een einde aan een erg persoonlijk en soms zelfs emotioneel album. Of Kids See Ghost dan zo veel beter is dan Ye? Misschien wel, misschien ook niet. Luister vooral zelf en geniet van dit korte, maar overdonderende album van twee van de beste rappers van dit decennium. En laat het vandaag nu net ook de 41ste verjaardag zijn van Kanye West. Een verjaardag in stijl, zo heet dat!

Website Kanye West / Website Kid Cudi

Twitter Kanye West / Twitter Kid Cudi

Related posts
InstagramLiveRecensies

CORE Festival (Festivaldag 1): Een warme gloed

CORE Festival, de liefdesbaby van Tomorrowland en Rock Werchter, begon zaterdag aan zijn tweede editie. Ook dit jaar werd het Ossegempark aan…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack Harlow - Jackman. (★★★★): Krachtige comeback

De laatste jaren zat de roem en bekendheid van Jack Harlow in een stijgende lijn. Met singles als “What’s poppin”, “INDUSTRY BABY“,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pusha T, DJ Seinfeld en meer nieuwe namen naar CORE 2023!

Je hebt ze misschien al in het straatbeeld zien hangen; de posters van CORE Festival 2023. De affiche van het liefdeskind tussen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.