AlbumsRecensies

LÉON – Apart (★★★★): Muzikaal fotoboek over een gebroken hart

Hoe zou een huwelijk tussen Scandinavische popmuziek en Lana Del Rey klinken? Je vraagt het je misschien niet erg vaak af, maar wij hebben toch een antwoord. De Zweedse LÉON mag zich wat ons betreft kronen tot prinses binnen haar koninkrijk van melancholische, warme popmuziek. Met singles als “Who You Lovin” en “Chasing a Feeling” wist ze zich steeds verder een weg te banen naar ons hart. Het tempo zat er goed in bij de Zweedse, want na haar selftitled debuutalbum dat in 2019 verscheen kunnen we nu integraal genieten van opvolger Apart.

Het verhaal van LÉON begint in 2015 wanneer een nummer op Soundcloud, “Tired of Talking”, honderdduizend streams bereikt in een week, waarna rapper G-Eazy en Katy Perry het al gauw over de Zweedse hebben. Na een paar ep’s, waaronder Surround Me in 2017 met het wondermooie “No Goodbyes”, is het wachten tot 2019 voor de ruwe diamant haar eerste langspeler op ons afvuurt. Het werd een plaat die vooral indruk maakte door de puurheid en eerlijkheid, maar ook vocaal is LÉON heel erg sterk. Ze doet denken aan iets tussen Amy Winehouse en Stevie Nicks, verpakt in een hoge dosis melancholie. Die ingrediënten vormen ook de basis voor Apart, waarop het verwerken van een relatiebreuk de rode draad vormt.

“Head and Heart on Fire” zet meteen de toon voor de volgende nummers. Een warm, nostalgisch gevoel overvalt ons en het lijkt alsof we samen door een fotoalbum zitten te bladeren. De foto’s zijn dan wel omgetoverd in compacte liedjes die je begeleiden langs een rollercoaster aan emoties. De verschillende fases die je doormaakt na een breuk kan je niet door elkaar gooien en daarom is het ook niet het beste idee om Apart op shuffle te zetten. Tenminste, niet als je de boodschap van het album echt wil meekrijgen en alle gevoelens mee wil beleven. Je zou bijna gaan denken dat Apart een album is vol weemoedige nummers, maar niks is minder waar. Op het catchy “Crazy/Stupid” weerklinkt een bijna naïeve verliefdheid die even in perspectief gezet wordt in de bridge. Alsof de realiteit opeens weer om de hoek staat te wachten, maar tot die tijd vormt het nummer wel een uitermate dansbaar geheel.

Het verhaal wordt ondersteund door eerder verschenen nummers als “In a Stranger’s Arms” en “And it Breaks My Heart”. Halverwege lijkt een kantelpunt te komen in die verhaallijn, alsof het besef opeens komt dat de relatie niet meer is dan iets uit het verleden. ‘What do you do when you love someone, but feel like you can’t go on’, klinkt het op “Falling Apart” dat zich verder karakteriseert als de pianoballade van het album. Ook vocaal weet de Zweedse de emoties van het nummer op een geloofwaardige manier over te brengen. Stilaan horen we ook hoe LÉON groeit en dat vertaalt zich ook in het geluid van de tweede helft van de plaat. Het lijkt wel of de zangeres steeds verder openbloeit, haar gevoelens weet te omarmen en deze gebruikt om sterker te worden, in plaats van ze als pure ballast te beschouwen. Ook het amper anderhalve minuut durende “Tell Me” getuigt van een zekere volwassenheid die doorheen het proces bereikt wordt.

Afsluiten doet LÉON met titeltrack “Apart” waarop ze duidelijk klaar is om de bladzijde om te draaien. Dat brengt evenwel ook onzekerheden met zich mee en die komen ook pijnlijk dichtbij. ‘What if I don’t know myself without you’, zingt de Zweedse popprinses en hoewel dat helemaal niet als iets positiefs klinkt, zorgt de muzikale begeleiding er net voor dat we een soort van rust bereiken en de hele rollercoaster aan gevoelens weer naast ons kunnen neerleggen. Het fotoboek kan weer in de kast en als LÉON het allemaal niet zo mooi en breekbaar, maar toch sterk zou brengen, zouden we het rustig oud laten worden met een dikke laag stof erop.

Op het bijna visuele Apart gaan we samen met de Zweedse door de verschillende fases en gevoelens die een relatiebreuk met zich meebrengt. Grote stappen vooruit om vervolgens weer wat stapjes terug te zetten, maar uiteindelijk met opgeheven hoofd en sterker dan ooit verder te gaan: het zijn wijze lessen die ons bijgebleven zijn. Dat LÉON dicht bij zichzelf gebleven is, resulteert in een puur en geloofwaardig album met een sterk staaltje songschrijven en zanglijnen om u tegen te zeggen.

Facebook / InstagramWebsite

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LÉON – “Head and Heart on Fire”

De melancholische popmuziek van LÉON weet ons hart steeds een beetje meer te veroveren. Volgende maand verschijnt haar tweede album Apart en met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LÉON - "Chasing A Feeling"

De Zweedse LÉON ontpopt zich al een tijdje tot prinses in haar eigen koninkrijk en weet ons telkens nog net iets meer…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Felicia Takman – “Ditt Problem”

Het Scandinavische poplandschap is heel erg uitgebreid en dus kunnen we elke week wel een nieuw pareltje ontdekken. Met Felicia Takman hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.