AlbumsRecensies

LANY – Mama’s Boy (★★★½): LANY blijft vooral zichzelf

De tijd vliegt, want inmiddels is de Amerikaanse band rond Paul Jason Klein met Mama’s Boy al toe aan hun derde album. Met zo’n 14 nummers, waarvan slechts vier singles, brengt de band ons een hoop gloednieuw materiaal. LANY groeide de voorbije jaren uit tot een van de populairste indiepopgroepen en kan vooral op een grote schare jonge, vrouwelijke fans rekenen. Echt vernieuwend is die nieuwe plaat niet, maar waarom zou je je recept aanpassen als het resultaat keer op keer lijkt te werken?

Als er een ding zeker is over de band, dan is het wel dat ze heel consistent zijn. Het gebroken hart van Klein lijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie te vormen, al vragen we ons inmiddels wel af of het nog goed gaat met de man. De ooit zo dromerige nummers vanop make out en kinda, maakten al op debuutplaat LANY plaats voor neonlicht-producties waarin synths centraal kwamen te staan. Ook Malibu Nights, waarin vooral zijn break-up met Dua Lipa nog verwerkt moest worden, bevatte dezelfde ingrediënten. Niet verrassend, maar toch werkte het album verrassend goed bij de fans.

Een korte blik op de tracklist van het album verklapt al veel, Mama’s Boy lijkt een album vol melancholische, weemoedige nummers met catchy refreinen. Ook eerder verschenen singles als “you!” en de ballad “if this is the last time” bevestigen onze vermoedens. Wanneer je eindelijk beland bent bij het luistergedeelte, voelt het als thuiskomen. De band weet door de herkenbare sound een sfeer te creëren die zo typisch LANY is, dat we het gevoel van een heartbreak bijna missen. Kruip dus snel in je bed of op de bank met een dekentje rond je en laat alles over je heen komen, want soms zijn verdriet en pijn gewoon even een heel comfortabel en veilig gevoel.

Mama’s Boy lijkt zeker bij de eerste luisterbeurten echt een soort lange mixtape en dat kan je als luisteraar op twee manieren ervaren. Je kan het heel saai vinden dat alle nummers best wel op elkaar lijken, maar het kan ook dat je het net heel fijn vindt om een qua sound samenhangende plaat te beluisteren. Hoe je het ook ervaart, het lijkt onmogelijk om achteraf niet met minstens een refreintje in je hoofd te blijven zitten. De band maakt er bijna een sport van om teksten te schrijven die zo herkenbaar zijn, zo eenvoudig, dat ze op ieders leven ooit wel eens van toepassing zijn, al is het misschien op een ander moment.

Hoewel we muzikaal niet echt verrast worden, wil dat niet zeggen dat Mama’s Boy geen fijne plaat is. Neem bijvoorbeeld “sharing you” waarop een pulserende beat steeds naar de voorgrond probeert te treden. Net op het moment dat je denkt dat de drumpartij helemaal losbreekt, als de zon door een dicht wolkendek op een druilerige dag, komt er een groots refrein waarbij de beat toch weer niet de rol vervult die we verwacht hadden. ‘I’m no good for you’, klinkt het op “bad news” en daarmee toont Klein dat ook hij wel eens twijfelt aan zichzelf als partner.

Als iemand die je oprecht heel leuk vindt alleen maar in dronken toestand interesse heeft getoond, kan je die persoon vanaf nu confronteren met “when you’re drunk”. De band weet op een toegankelijke manier de situatie en het gevoel perfect te vertalen in een ontzettend catchy nummer dat tegen de verwachtingen in een best rustig refrein kent. Op “(what i wish just one person would say to me) aka happy for you” krijgen we eindelijk het gevoel dat de heartbreak achter de rug is en de band een fase van acceptatie bereikt heeft. Het nummer voelt lichter, voorzichtig positief en vooral als een dikke knuffel waarbij de laatste tranen weggeveegd worden, al lijkt dat van korte duur. Op “nobody else” lijkt de band nog een laatste keer te benadrukken hoe bijzonder die ene persoon was en dat is tegelijkertijd pijnlijk en kwetsbaar, maar ook heel erg mooi.

Wanneer we de sfeer van Mama’s Boy kort moeten samenvatten, schetsen we het vooral als huilend ronddansen in je kamer. Klinkt niet zo slecht, toch? Wie LANY live aan het werk wil zien zal nog even geduld moeten uitoefenen, want een wereldtour zit er door de huidige situatie hoogstwaarschijnlijk niet snel in.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Porches - All Day Gentle Hold! (★★★★): Kort feestje dat lang blijft nazinderen

De New Yorker Aaron Maine heeft al onder diverse pseudoniemen muziek op de wereld losgelaten, maar zijn synthpopproject Porches is ongetwijfeld het…
AlbumsRecensies

We Are Scientists – Huffy (★½): Te veel stijlen, te weinig chemie

Recht uit New York komt We Are Scientists af met hun nieuwe langspeler Huffy. De band die het pad der indierock al…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Matilda Cole - "Camden"

De woorden ‘rijzende ster’ worden soms al te gratuit gebruikt, maar het staat buiten kijf dat Matilda Cole aan een sneltempo aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.