AlbumsRecensies

Jaden – CTV3: Cool Tape Vol. 3 (★★★): Feestelijk eentonig

Het moet je maar overkomen: geboren worden in de steenrijke familie Smith. Hoewel Will en Jada samen drie kinderen hebben grootgebracht, is het vooral Jaden die in de spotlight staat. Terwijl zijn jongere zus Willow zich met alternatieve muziek bekommert om humanitaire doelen – en we ons nog steeds afvragen wie oude broer Trey Smith is – is Jaden simpelweg een icoon. Hij is een acteur, feminist en filantroop. Daarnaast houdt hij zich ook nog eens bezig met mode en lanceerde hij onlangs zijn eigen merk van veganistische sneakers. Maar waar Jaden Smith voor ons het meeste in uitblinkt, is muziek. Sinds 2012 heeft de 22-jarige zanger al twee albums en drie ep’s op zijn naam staan. Met zijn derde album CTV3: Cool Tape Vol. 3 vormt Jaden een mooie afsluiter van zijn eerdere werk, terwijl hij de toekomst in het ongewisse laat.

CTV3 bouwt voort op Jadens eerste ep The Cool Cafe: Cool Tape Vol. 1 (2012) en opvolger CTV2 (2014). Vooral van naam, want qua sound is CTV3 eerder een voortzetting van zijn twee recentere albums SYRE (2017) en ERYS (2019), die samen een grondige analyse van Jadens persoonlijkheid vormen. Syre is een deel van zijn volledige naam staat voor het optimistische terwijl Erys letterlijk het tegenovergestelde vertegenwoordigt. Al het mooie bestaat echter uit drie, en daarom beschouwt Jaden CVT3 ook als opvolger van die twee platen. Dat werkt, want CTV3 is een verzameling die zowel de eerdere Cool Tapes als SYRE en ERYS omvat én overstijgt. Het album bevat verwijzingen naar ouder materiaal, terwijl het toch anders klinkt dan al het voorgaande. En dat allemaal onder een albumhoes die geïnspireerd is door The Beatles’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Jadens favoriete album.

Naast korte verwijzingen naar “PCH” en The Sunset Tapes, is de opvallendste knipoog naar oudere muziek van Jaden ongetwijfeld “Falling For You”. Daarop schittert niemand minder dan Justin Bieber, diezelfde Canadese superster die in 2011 door Jaden werd bijgestaan op “Never Say Never”. De beide mannen waren toen nog een pak jonger en – in alle eerlijkheid – een pak minder ontwikkeld. En daarmee bedoelen we niet enkel hun stembanden. “Falling For You” is daarentegen een enorm aanstekelijk nummer dat de toon zet voor de helft van het album. Samen met nummers als “Circa 2015”, “LUCY!”, “Cabin Fever” en “Young In Love” representeert het duidelijk de romantische Syrekant van Jaden, terwijl de andere nummers eerder aanleunen bij de destructieve Erys. Zoals te verwachten zijn ‘de Syrenummers’ het meest aanstekelijk en zij zorgen dan ook voor een leuke afwisseling doorheen CTV3. Deze afwisseling is jammer genoeg ook broodnodig, omdat de andere nummers op het album snel in een sleur vervallen.

CTV3: Cool Tape Vol. 3 vertelt het verhaal van een zeventienjarige Jaden die opgroeit tot zijn hedendaagse zelf. In zekere zin gaat het album dus aan zijn Syre persona vooraf, wat uitgelegd wordt op “The Birth Of SYRE”. De klemtoon ligt op Jadens liefdesleven en de veranderingen die hij daardoor meemaakte. Daarom gaat jammer genoeg bijna elk nummer op CTV3 over liefde. Ofwel bezingt hij het feestelijk, ofwel monotoon. Op een album van zeventien nummers, waarvan er slechts zes feestelijk zijn, helt het evenwicht snel over naar de minder dansbare nummers. Enkele uitzonderingen zijn “Rainbow Bap” en “Everything”, die voldoende schwung bevatten om de drive erin te houden. De resterende nummers verdwijnen een beetje in de eentonige flow en zang van Jaden. Hoewel dat nu eenmaal zijn stijlkenmerk is, wordt het soms wat teveel van hetzelfde.

Toch sluit CTV3 in schoonheid af. “Boys And Girls” is uptempo en vrolijk, maar het overstijgt Syre. Dit is overigens het enige nummer dat niet over liefde en relaties gaat, maar over de jeugd. ‘You say we only boys and girls / I say we can change the world’ predikt Jaden, waarbij hij zich aansluit bij het activisme van zijn zus. Met ‘If the kids in charge try to burn our forest / I’ll be outside congress throwing rocks’ biedt Jaden ons inzage in zijn toekomstplannen. Hoewel hij altijd een muzikant zal blijven, wil hij meer betekenen. Zijn acteercarrière heeft hij al een tijdje geleden achter zich gelaten. Zou hij nu hetzelfde doen met zijn muziek? Jaden liet alvast weten dat hij enorm opkijkt naar mannen als Elon Musk, visionairs die de wereld willen veranderen. Maar langs de andere kant droomt hij ervan een album op te nemen met Kid Cudi. De toekomst ligt nog wagenwijd open voor Jaden, want hij blijft tenslotte een boy.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jaden - "Summer"

In augustus 2020 bracht Jaden zijn album CTV3: Cool Tape Vol. 3 uit, dat trouwens dienst deed als de laatste schakel van…
Nieuwe singles

Nieuwe single Babe Rainbow - "Your Imagination" (feat. Jaden)

Op het eerste gezicht lijken een Australische psychfolkband en een 22-jarige hiphop-artiest uit Hollywood een onmogelijke combinatie. Toch is dit één van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jaden - "Cabin Fever"

De voorbije weken kwam de familie Smith uitgebreid in de media aan bod omtrent het huwelijk tussen Will en Jada. Nu kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.