Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single The Damned – “Keep ’em Alive”

Wie The Clash en The Jam zegt, moet ook The Damned zeggen. Dat wist Bob Marley zelfs. Ondanks hun misschien minder prominente plek in de galerijen van de Britse punkgeschiedenis waren The Damned op vele vlakken eerst: eerste punkband die een single kon uitbrengen in het Verenigd Koninkrijk (“New Rose” in 1976), eerste met een punkplaat in het Verenigd Koninkrijk (de klassieker Damned Damned Damned in 1977) en de eerste die in de VS wist te toeren. Hun carrière behaalde nooit de hoogtes van The Clash of Ramones, maar ze wisten terecht wel het respect van de punkwereld af te dwingen. Na tien jaar stilte zijn The Damned sinds 2018 bezig aan een kleine comeback die ze verder zetten met hun nieuwe single  “Keep ‘em Alive”.

Hoewel we eerst wat synths te horen krijgen op “Keep ‘em Alive” wacht The Damned niet al te lang om toch met de deur in huis te vallen. Direct daarna komen er al swingende gitaren en goeie punchy drums opzetten. Het maakt van het eerste deel van het nummer zelfs iets theatraal, eerder Roxy Music dan oldschool The Damned. Na een kort synthintermezzo trekt het nummer zich echter wat terug en toont het een tweede gelaat. De elektronische kantjes maken van het tweede deel een geslaagde ommekeer: de echo’s die keer op keer de titel scanderen, worden vergezeld door de prikkelende maar aanstekkelijke synths en de stemeffecten doorheen het hele nummer. Het einde van “Keep ‘em Alive” is ook heel sterk. Nadat de instrumentatie even gestopt was na die synthintermezzo, bouwt deze voorzichtig weer op tot een harmonische en energieke gloed met sterk samenspel. De toetsenist speelt alsof hij vingers kwijt wil spelen en ook de gitaar denkt er het zijne van. De instrumentatie klinkt hier en daar wat warrig waardoor het zichzelf niet echt kan onderscheiden; het nummer had dan ook wat ingekort kunnen worden. Mits een heel klein beetje selectief luisteren is “Keep ‘em Alive” een verdomd goed nummer (pun intended).

Voor fans is er naast deze single nog meer goed nieuws, op 16 oktober komt de band namelijk uit met een nieuwe ep, getiteld The Rockfield Files. Uitkijken dus!

Facebook / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

14 augustus 2020

About Author

Sam Nassiri i guess this must be the place


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief