AlbumsRecensies

Oliver Tree – Ugly is Beautiful (★★★½): Muziekmakende meme

 

We zouden liegen als we zeiden dat we niet zaten te wachten op de debuutplaat van Oliver Tree, al was het maar omdat de man ze verschillende keren uitstelde en zelfs annuleerde. Het is doorheen zijn nog jonge carrière een beetje zijn handelsmerk geworden. Altijd als er iets gebeurt in de wereld, houdt de Amerikaan het voor bekeken. Een mooi gebaar om niet met alle aandacht te gaan lopen, denken we dan, maar vorig jaar was het ook gewoon een verkoopstrategie. De ‘Goodbye Farewell Tour’ werd na een klein jaartje al aangekondigd als de afscheidstour van Oliver, maar toen alle tickets eenmaal over de toonbank gingen, was er van een afscheid plots geen sprake meer. Een knotsgek project dus, waarin alles kan en alles mag. Het is dan ook niet voor niks dat de man erom bekend staat een levende meme te zijn. Daar wordt in de videoclips – die overigens deel zijn van het totaalconcept – dan ook aardig gebruik van gemaakt; lees: monstertrucks, scooterstunts, een tweede scrotum en vooral heel veel actie.

Je kan je dus voorstellen dat de verwachtingen rond Ugly is Beautiful redelijk hooggespannen waren, maar eerst werd ons geduld nog zwaar op de proef gesteld. Na een jaar teasen, was het begin april eindelijk zover, maar het coronavirus besliste daar anders over. Tree was er zelfs zo van aangedaan, dat hij – voor de zoveelste keer – een punt achter zijn carrière zette. Als goedmakertje kregen we met “Let Me Down” een ‘laatste single’, die uiteindelijk gewoon als promotiestunt tot eerste single van de debuutplaat werd gebombardeerd.

Nu horen we je het al denken: ‘Als Oliver Tree een levende meme is, kunnen we zijn muziek dan wel serieus nemen?’ Het antwoord op die vraag is volmondig ja! Sterker nog, hij speelt gewoon een rolletje, waardoor zijn muziek gezien kan worden als een grote, catchy metafoor. “Joke’s on You!” is daar eigenlijk de perfecte weerspiegeling van, met als sterke boodschap: Hou van jezelf en trek je niks aan van de rest. Op dit nummer horen we de Amerikaan dan ook van een redelijk donkere kant. Hij neigt al wat meer naar rappen, maar alles past toch perfect in de hele Ugly is Beautiful-flow. Doorbraakhit “Alien Boy” bouwt op dit idee voort. Tree vergelijkt zichzelf met een alien, maar eigenlijk ziet hij zich meer als een buitenstaander. Achter die opzwepende elektropop schuilt dus telkens een sterk verhaal.

Gelukkig kan Oliver ook met zichzelf lachen en heeft hij alles gewoon geaccepteerd. ‘Je moet niet bang zijn om domme dingen te zeggen’, lezen we tussen de lijnen van openingsnummer “Me, Myself & I”. Het is dankzij die zware bassen en het hoge tempo een binnenkomer van jewelste. De vlam zit in de pan en is niet van plan om te verdwijnen. Zeker niet als Little Ricky ZR3, wat uiteindelijk gwn het nieuwe project van de Amerikaan blijkt te zijn, zijn intrede maakt op “1993” – het geboortejaar van Oliver. De baslijn wordt plots wel heel lekker, maar ook hier zit naast die muzikale catchyness een dieper verhaal verscholen. De Amerikaan kijkt terug op zijn leven en komt tot het besluit dat hij vaak werd tegengehouden om zichzelf te zijn. Iets waar hij nu op een fantastische manier een einde aan maakt.

Zo besloot Tree om professioneel scooterrijder te worden – wat ook geregeld terugkeert in zijn clips – en besloot hij ook om er een heel nummer aan te besteden. “Hurt” gaat uitgerekend over die keer dat het mis ging en hij in een rolstoel belandde. Begeleid door een karrenvracht aan beats en een scheurende elektrische gitaar vertelt hij hoe snel je leven kan veranderen; in de goede of slechte richting natuurlijk. In het eerste geval kan je veel geld verdienen zoals op “Cash Machine“, maar met geld heb je nooit genoeg. Gooi daar een catchy akoestische gitaar en een beat onder, en je hebt een dikke schijf gemaakt. Geld maakt dus niet per se gelukkig, en ongeluk komt nooit alleen. “Again & Again” drukt je weeral met de neus op de feiten, maar gaat muzikaal een heel eigen leven leiden. Het tempo ligt iets trager en als al de elektronica wegvalt, blijkt dat Oliver Tree heel degelijke indierock maakt.

Miracle Man” maakt een statement: stop met toekijken aan de zijlijn en doe iets met je leven. Het nieuwe “Waste My Time” gaat zelfs een stapje verder in dat verhaal. De beat jaagt het tempo de hoogte in en zorgt ervoor dat we van elke seconde van het nummer kunnen genieten. Geniet gewoon van elk moment, want pas dan is je leven de moeite. Iedereen doet dat op zijn eigen manier, ook Oliver. Hij ging naar het Amerikaanse Buring Man – het festival waar regels niet bestaan – nam een overdosis, stierf er bijna en schreef er met “Bury Me Alive” uiteindelijk een nummer over met tinten van old school hiphop. Ieder z’n eigen ding?

Uiteindelijk hebben we al een goed beeld van Olivers leven dankzij die debuutplaat, maar op “Introspective” wil de Amerikaan toch nog eens terugblikken. Met een ietwat rustigere toestand in zijn hoofd komt de man uiteindelijk tot de conclusie dat het een giant waste of time was. Alweer een nieuwe reden om een punt achter z’n carrière te zetten dus. “I’m Gone” is dus – zoals de titel al doet vermoeden – alweer een afscheid. Doorheen de chaotische drums neemt Tree afscheid van z’n fans en kondigt hij zijn pensioen aan. Met af en toe nog een verwijzing naar andere elementen vanop de plaat, kroont de man zichzelf tot de geschiedenis.

Hoewel dit voor 99% weer één of andere grap is, kunnen we toch zeggen dat Oliver Tree met zijn debuutplaat een mooie samenvatting van zijn korte carrière wist neer te zetten. Naast al die dikke bassen en scheurende gitaren, schuilt er steeds weer een diepere betekenis in de nummers. Hoe goed de dingen ook zijn, op een manier is het altijd slecht en omgekeerd. Ugly is Beautiful. Als Kanye West zich kandidaat mag stellen om president van de Verenigde Staten te worden, dan mag Oliver Tree dat zeker! En als dat niet lukt, hopen we dat hij het record van ’s werelds grootste scooter breekt!

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2112 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Oliver Tree @ Ancienne Belgique (AB): Entertainment boven muziek

Oliver Tree dankt zijn succes aan TikTok en zijn entertainende videoclips. Dat je daardoor al meteen met een kritischere blik wordt bekeken,…
AlbumsRecensies

Oliver Tree - Alone In A Crowd (★★): Singles en opvulsel

Er valt op z’n minst wel wat te zeggen over de persona van Oliver Tree. De man, die veelal als levende meme…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oliver Tree - "Essence" (feat. Super Computer)

Oliver Tree heeft sinds kort een nieuw kapsel en dat kan maar één ding betekenen: er komt een nieuwe plaat aan. Na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.