AlbumsRecensies

Soulwax – EMS Synthi 100 (★★★★): Ode aan de heilige graal onder de synthesizers

Wie Soulwax volgt, weet dat de band hun hand niet omdraait voor wat gekkenwerk meer of minder en zichzelf keer op keer probeert heruit te vinden. Ze zagen het licht als een stonerrockband, maar evolueerden naar een kruisbestuiving tussen rockmuziek en dance, zetten als 2manydjs de dj-wereld op zijn kop en gaan meer en meer aan de slag met synths. Drie jaar geleden kwam het fantastische FROM DEEWEE nog uit, maar wanneer ze het jaar erna door de BBC gevraagd worden een set op te nemen voor de reeks Essential Mix, schudden ze op twee weken tijd een gloednieuw album uit hun mouw, volledig opgebouwd rond het woord Essential. En nu is er EMS Synthi 100; op luiheid kan je Soulwax absoluut niet betrappen.

Na een jarenlange zoektocht kregen de Dewaeles de kans om een jaartje te babysitten op de heilige graal onder de synthesizers in hun studio DeeWee en maakten er meteen een album mee. Wereldwijd zijn er slechts dertig exemplaren van de EMS Synthi 100 te vinden en Soulwax vond dit exemplaar in thuisstad Gent onder een trap van het Institute for Psychoacoustics and Electronic Music (IPEM), prompt de coolste vakgroep van de UGent.

De mogelijkheden op de EMS Synthi 100 zijn zowat eindeloos en na een jaartje speeltijd geeft de band aan dat ze slechts het topje van de ijsberg ontdekt hebben. Zo werd dit album niet alleen gecomponeerd door David en Stephen Dewaele, maar ook door de EMS Synthi 100 zelf. Op aangeven van de band gaat de machine zelf op zoek naar muzikale mogelijkheden en combinaties.

Dit album is niet uitsluitend voor muzieknerds of synthfetisjisten. Het is een meeslepende trip geworden die misschien nog het meest in de lijn ligt van Essential. Maar terwijl deze laatste nog afzonderlijke songs waren die allen afzonderlijk een dansvloer in vuur in vlam konden zetten, lopen de nummers (of ‘movements’ zoals de band ze zelf noemt) van EMS Synthi 100 in elkaar over en nemen ze je mee in een heerlijke ambienttrip. Het album komt op gang met “Movement 1”, een mysterieuze opener waar al snel een beat in komt die je gedurende het album niet meer zal loslaten. Laagje, bovenop laagje, bovenop laagje van beats en bleeps, op smaak gebracht met een funky tempo en een crescendo die steeds euforischer wordt. Halverwege krijgen we een eerste catharsis en wordt een versnelling hoger geschakeld. Als de eerste twee movements elkaars verlengde zijn, zet de derde zich daarvan af. Hier komt de plaat echt op gang. Bij “Movement 6” bereiken we ondertussen kruissnelheid en word je gehypnotiseerd vooruit gestuwd door de beat. Dit zijn geen afzonderlijke tracks maar één geheel, en doe jezelf een plezier door EMS Synthi 100 ook als geheel te beluisteren.

Geen conventioneel album, maar een meesterwerk, even hypnotiserend als verslavend. Wanneer Soulwax nog eens optreedt in ons land blijft voorlopig koffiedik kijken, maar wie zijn honger niet kan stillen kan wel koffietafelboek kijken, want de plaat komt met een fotoboek over de legendarische synthesizer.

Facebook / Twitter / Instagram/ Website

Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Soulwax - "Empty Dancefloor"

Het is voor geen enkele muzikant gemakkelijk in deze tijden. Ook Soulwax heeft duidelijk last van knaldrang en zet dit gewoon om…
Muzieknieuwtjes

Soulwax maakt nieuw anthem Pro League

Elke voetbalfan die ons land rijk is, kijkt vol verwachting uit naar morgennamiddag, want dan start na bijna een half jaar de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.