AlbumsRecensies

Soulwax – ESSENTIAL (★★★★): Belgisch meesterschap

Onze nationale ‘elektonicatrots’ is terug met een nieuw album! Vanaf vandaag kan je ESSENTIAL, hun nieuwste worp overal terugvinden. En dat die plaat ‘rockt’. Moeders hou uw kinderen binnen, er zijn twee broers op stap met vuile beats en essentiële ritmes.

Elke track van de mixtape is genummerd en heet voor het gemak “Essential – insert number here -“. Al even handig is de inleidende stem die ons een soort ‘Ars Poetica’ geeft over hoe de luisteraar het best de plaat beluistert. Toch lijkt het – drie nummers ver – niet dé plaat om gewoon alleen op zolder te beluisteren, dansen zal immers iedereen die luistert.

ESSENTIAL draait om de dansvloer, dat hoeft geen betoog. Elke track volgt de andere op en de luisteraar wordt op die manier nog meer tot heupwiegen verleid. Waar we ons aan het einde van “Essential One” nog in een New Beat tempel waande, ruimde dat in “Essential Four” baan voor ‘zwoele’ bongoritmes. “Essential Five” begint zoals New Order’s “Blue Monday”, maar dan op Valium. Over het polyfonisch stemmengeluid dat daarop volgt zeg ik liefst niet. Luister en bewonder. Zó aanstekelijk.

Het lijkt wel dat De broers Dewaele inspiratie haalden bij hun eigen Cherrymoon-mix. De opzwepende en zich toch in slow-motion afspelende beat hypnotiseert. “Essential Six” blijkt dan weer de liefdesbaby van Kraftwerk en Hot Chip. “Essential Seven” tot “Essential Ten” moeten het dan weer hebben van hun intense bassbeat die volgens ons geen dansvloer ongebruikt laat.

Hoe hoger we in de getallen gaan, hoe ‘vuiler’ alles begint te klinken. Met als absoluut hoogtepunt “Essential Ten”. Dit zou een opgekuiste versie moeten zijn van een mixtape die de twee voor BBC Radio 1 maakten (voor zover snoeiharde danselektronica opgekuist kan zijn). Afsluiten doet ESSENTIAL met het aanstekelijke en opvrolijkende “Essential Twelve” dat niet als enige track op de plaat, zowel qua geluid als gevoel, goed aansluit bij de flashy jaren ‘80.

Met hun nieuwe album ESSENTIAL brengen Stephen en David muziek. Knikken naar het verleden is hen niet vreemd. Toch is dit fris, nieuw, gestyleerd en al evenzeer woest en wilde album een lust voor iedereen die slimme beats – die schreeuwen om nachtelijke club-aandacht – een warm hart toedraagt. Muziek voor de fans en misschien niet voor de massa. ESSENTIAL trekt, duwt en zweept op, maar doet vooral onverbiddelijk en onvermoeibaar dansen.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesUitgelicht

Deewee doet compilatiealbum Foundations cadeau voor vijfde verjaardag

In het hartje van Gent, in een zijstraatje van de Oude Beestenmarkt en recht tegenover ons favoriete stamcafé BarBroos bevindt zich het…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Soulwax - "Empty Dancefloor"

Het is voor geen enkele muzikant gemakkelijk in deze tijden. Ook Soulwax heeft duidelijk last van knaldrang en zet dit gewoon om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.