AlbumsRecensies

Millionaire – APPLZ ≠ APPLZ (★★★★): Appeltje voor de dorst

Tim Vanhamel speelde bij Evil Superstars en tourde met dEUS alvorens hij zijn eigen band startte, maar we zijn toch blij dat hij ruim 20 jaar geleden die stap zette. Met Millionaire maakte hij twee platen alvorens twaalf jaar te gaan powernappen. Voor de fans een lange wachttijd, maar wat volgde was een comeback waar Kim Clijsters een puntje aan kan zuigen. Sciencing viel zeer goed in de smaak en ook nu doet de groep het meer dan goed. Vanhamel is een excellente muzikant en songschrijver en tovert met Millionaire en deze plaat alweer een fonkeling in de ogen en een lach op ieders gezicht.

Beginnen doen we met wat gezever over appels, “Cornucopia” is de eerste single die eind vorig jaar werd losgelaten. Het is een werkje met puike percussie en een refrein dat zich leent tot het voeren van menig douche- of autoconcert. Daarmee is meteen de toon voor het album gezet. Het wordt weer op en top Millionaire, en dat betekent vooral veel goeds. Millionaire is nooit de groep geweest die bleef hangen aan een bepaalde formule. Ook op APPLZ ≠ APPLZ schudden ze weer enkele witte konijnen uit de hoed. Luister hiervoor vooral naar de chaos aan geluiden in “Los Romanticos” of het uitermate dansbare “Strange Days”.

In “Whiplash” schakelt de groep een versnelling hoger; Rechttoe, rechtaan rock ’n roll, hier en daar wat eigenaardige uitspattingen, maar Millionaire laat alles in harmonie samenleven. Een intro van stevige drum, een vettige gitaar daarbij en hard gaan. Hier begin je voor het eerst te beseffen; Millionaire maakte een album dat precies klinkt hoe je het zou verwachten, maar je tegelijk de wenkbrauwen doet optrekken van verbazing. Psychedelische vibes zijn regelmatig te horen, maar ook de blues heeft de plaat wat kunnen beïnvloeden.

Nog even gaat de plaat door op hetzelfde elan; we krijgen gierende gitaren en tempowisselingen waar anderen nog wat van kunnen leren. Na deze tornado is het tijd voor rust, “Selected Garden Works” komt dus net op tijd. Een nummer dat begint met alweer een vreemde intro, maar daarna wordt liefde uitgestrooid in de vorm van een prachtig stukje muziek. Gedurende de hele langspeler moet er minstens één lichaamsdeel in beweging zijn, een ritmisch vingertikken of de alom bekende wippende voet; stilzitten is in ieder geval geen optie. Alles is tot op het kleinste detail uit- en afgewerkt en straalt enorm veel kracht uit.

Het laatste deel van de plaat start met 24 seconden aan intromateriaal dat eigenlijk beter aan het daaropvolgende “Can’t Stop the Noise” was geplakt. Wat is dat toch een heerlijk nummer! Een beetje duister, repetitief, mysterieus maar vooral steengoed. De groep laat ons alle hoeken van het muzikale spectrum zien en doet dit met verve. Afsluiten doen we met een laatste trip door het hypnotiserende tweetal “Blue Mountains, White Sky” en “There is a Heart Riot Going On”, waarna we terug op play duwen en nogmaals genieten.

APPLZ ≠ APPLZ is een plaat vol goeie songs die perfect in de lijn van Millionaire liggen. Ze combineren elektronica, psychedelica, het betere gitaarwerk, strakke drums en nog zoveel meer in een samenhangend pakketje muziek. Dit alles zonder eigenheid te verliezen of aan kwaliteit in te boeten. Een album dat het beste van allerlei verschillende elementen neemt om ze samen te voegen in een enorm verzadigend geheel. Afwisseling in tempo, stijl en vorm zijn aanwezig in de juiste dosis, wat van het luisteren van APPLZ ≠ APPLZ een fantastische beleving maakt. Uitstekende plaat van een, ondertussen bewezen, uitstekende groep.

Als je Tim Vanhamel en de zijnen wil aanschouwen, kan dat op volgende data in volgende steden: 25/3 Cactus in Brugge29/3 Trix in Antwerpen31/3 Het Depot in Leuven3/4 De Kreun in Kortrijk11/4 Muziekodroom in Hasselt en 14/4 Handelsbeurs in Gent.

FacebookInstagram

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ramzi - "Onbeschrijfelijk" (feat. Freddie Konings & Zwangere Guy)

België blijft verbazen in de Nederlandse hiphopscene. Het alom bekende TopNotch maakt hoe langer hoe meer ruimte voor Vlaamse rappers. Vandaag nemen…
InstagramNieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Stay Idle - "Adjacent Replacement"

Afgelopen oktober maakten we al kennis met Stay Idle. De Limburgse groep maakte met hun debuutsingle “So Tame” meteen indruk. Na hun…
AlbumsRecensies

Mygun – Dry Season Has Come (★★★½): Belgische grunge in een badje van metal

Nee, beste vrienden, grunge is niet dood! Grunge leeft, en dan nog wel in Brugge, of all places. Dat is de uitvalsbasis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.