LiveRecensies

Chibi Ichigo, Meyy & Ikraaan @ Het Depot: Jong, vrouwelijk hiphoptalent staat er

We zitten momenteel met een sterke lichting aan hiphoppers. De mannen in de scene zijn goed bezig, maar de vrouwen misschien zelfs nog beter. Gisterenavond bundelden niemand minder dan Chibi Ichigo, Meyy en Ikraaan de krachten om ons te overtuigen van hun kunnen. De drie jonge dames bewezen in een goed gevuld Depot, op een maandag dan nog, dat ze tot de top van het nieuwe Belgisch hiphoptalent behoren.

De avond werd afgetrapt door Chibi Ichigo. De jonge Sabina Nurijeva is van Russische afkomst en pronkt daarmee in haar teksten. Ze rapte zowel in het Russisch als in het Nederlands. Het zorgde voor een unieke combinatie waarmee ze indruk wist te maken. Ze bracht zowel een aantal lo-fi geïnspireerde nummers zoals haar eerste single ooit “Russian Snow”, maar ook een aantal meer poprapsongs zoals “Secret” en “Legenda” van op haar debuu-ep Legenda, waarop echt wel gefeest kan worden. Een minpuntje: hier en daar boorde de 808 er iets te hard door, waardoor de rest van de instrumental er niet genoeg doorkwam, en ook haar stem was niet stevig genoeg om dat recht te trekken. We weten het, stevige 808, het is een deel van hiphop… Gelukkig was dit maar op een of twee tracks het geval en konden we voor de rest genieten van haar Belgisch-Russische oeuvre.

Na een energiek setje van Chibi was het dan de beurt aan Meyy. Zij bracht een heel andere sfeer in Het Depot. Meyy bracht een combinatie van r&b, neo-soul en pop. Terwijl het bij Chibi Ichigo allemaal redelijk recht voor de raap, what you see is what you get, was, voelden we bij Meyy een veel mysterieuzere vibe. Ze heeft een hele zachte stem en gebruikt die op een sensuele manier. Ze trok ons in gedachten helemaal tegen haar aan, en bespeelde ons in haar nummers en teksten vol lust en hartstocht. “Common Love” van haar Spectrum ep klonk super cool met een extra sample in de achtergrond. Ook hier kwamen de lo-fi jazzy hiphop vibes naar boven. Lo-fi hiphop is duidelijk heel populair bij de nieuwe lichting hiphoppers, een echte trend. “Angelic Lies”, haar eerste single, bewees dan weer hoe mysterieus deze jongedame is en dat ze een heleboel kanten op kan met haar stem. Meyy zorgde voor een uniek sfeertje: ondoorgrondbaar, maar toch ook heel herkenbaar.

Als afsluiter kregen we dan Ikraaan te zien, die getekend zit bij het Gentse Fake label. Als deelneemster aan De Nieuwe Lichting van dit jaar was zij misschien wel de ‘hoofdact’, maar gisteren hadden we veel meer het gevoel dat het ging om drie gelijkwaardige dames, elk met hun eigen unieke kwaliteiten, die een nieuwe wind door de Belgische hiphop willen doen waaien. Ikraaan leunde qua sfeerschepping redelijk dicht aan bij Meyy: hun podiumpresence is even mysterieus, maar Ikraaan combineerde dan weer Nederlandstalige r&b met poëzie en hiphop. Ze wist het allemaal heel mooi te kaderen en de combinaties die ze bracht, maakten haar uniek. Een uitschieter was ongetwijfeld “Hypnose” van op haar Happy Pill ep; heel catchy en minstens even innemend. Ikraaan gaf ook graag een boodschap mee, want op “Reflectie” had ze het eventjes over haar mentale gezondheid. De zangeres heeft het in het verleden niet altijd makkelijk gehad, maar toonde gisteren dat daar nu wel verbetering in is gekomen. ‘Het kan altijd beter gaan, snapte,’ terechte opmerking van de Mechelse zangeres.

Voor ons is het duidelijk: de toekomst voor Belgische hiphop – dan zeker bij de vrouwen – ziet er veelbelovend uit. Er stond gisterenavond in Het Depot een sterke vertegenwoordiging die barst van het enthousiasme, van de eigenheid en ook wel van professionaliteit, zeker op zo’n jonge leeftijd. Nu is het een kwestie van hen te laten doorgroeien.

Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Zwangere Guy, Compact Disk Dummies, Ruben Block en meer naar WERCHTER PARKLIFE

Rock Werchter mag dan wel niet doorgaan, net als vorig jaar komt de organisatie met een alternatief. De Zomerbar van vorig jaar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IKRAAAN - "Vandaag"

Gisterenavond ging op Canvas de spraakmakende docu-reeks FC United van start, waarin bekende voetballers zoals Romelu Lukaku, Kassandra Missipo en Vadis Odjidja…
AlbumsRecensies

Chibi Ichigo & UM! - CHIBUMIVERSE (★★★★): Onvoorspelbare ruimtereis

Vorig jaar leerde tv-kijkend Vlaanderen producer Umi Defoort kennen door zijn deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld. Als UM! stond hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.