AlbumsRecensies

Disclosure – Ecstasy (★★★½): Geschikt voor een doorsnee zomeravond

Als Disclosure iets doet, doet het tweetal dat meteen goed, zoals een ep uitbrengen bijvoorbeeld. De voorbije week werden we elke dag al verwend met een nummer dat zich op de plaat bevindt en vandaag konden we de vijf nummers in hun totaliteit op Ecstasy aanhoren. Nadat Caracals in 2015 uitkwam verdwenen ze even van het toneel, om daarna terug te komen met een andere sound. Minder mainstream, meer niche en funky. Denk maar aan het zomerse “Ultimatum” of het opgewekte “Talk”. Op deze ep trachten ze dan ook zonder hulp van allerhande wereldsterren aan te knopen met de top van de danswereld. 

Hun mindset is nog steeds onveranderd gebleven: house maken waar clubs van daveren op zomeravonden terwijl wij duchtig meeshaken met een cocktail in de hand. “Ecstasy” maakt van het kwintet het meeste kans om tot zomerhit gebombardeerd te worden. Aanstekelijke melodieën die de temperaturen ook in februari even de hoogte injagen, en dat onder begeleiding van een stevige beat. In een mum van tijd bedwelmen broers Guy en Howard Lawrence ons tot we de weg naar de repeatknop blijven vinden. Met zo’n opener zijn ze meteen in hoogste versnelling gegaan en we vragen ons af of de rest van het parcours foutloos zal blijven. 

“Tondo” neemt wat gas terug, maar we verlaten de broeierige sfeer nog niet, dankzij de Kameroense zanger en muzikant Eko Roosevelt. Hij tekent de zuiderse contouren en Disclosure zorgt voor een dansbare invulling ervan. Op “Etran” krijgen de Britten dan weer gezelschap van Etran Finatawa, opnieuw een Afrikaans ensemble en een slimme zet om de sfeer te behouden. Ook al krijgen we hier meer focus op drums, ons lichaam houdt enkele heupbewegingen niet tegen. Beide nummers bestaan dus uit een mengeling van pure authenticiteit en vakkundige afwerking, al zijn ze net niet zo memorabel als die verslavende binnenkomer van daarnet.

Rest ons nog “Expressing What Matters” en “Get Close”. Die laatste is er ook weer eentje op maat gemaakt voor het nachtleven. Iets minder het zonnetje in huis; in de plaats krijgen we donkere en pompende beats. Om de avond mee door te komen is deze perfect, maar om spontaan op te zetten blijft Disclosure hier te vaak op de oppervlakte. “Expressing What Matters” sluit meer aan bij de opgewekte vibes die de andere tracks kenmerkten: door gebruik te maken van samples van bluesgitarist Boz Scaggs, dweept het nummer met de seventies en de nodige dosis trompetten. De missie van de broers om ons hier weer te doen dansen is bij deze absoluut geslaagd!

Dat we ons voor een klein halfuur naar eindeloos durende zomeravonden verplaatsten, hebben we te danken aan de nieuwe ep van Disclosure. Toch is niet alles zo memorabel: “Ecstasy” is een topper die meespeelt op het allerhoogste niveau, maar hoewel de anderen ook aardig in de smaak vallen, doen ze dat niet genoeg om een volledige luisterbeurt te blijven watertanden. Toch maakt Ecstasy ons blij, omdat we zo toch weer wat meer nieuw materiaal kunnen beluisteren van Guy en Howard. En driewerf hoera, want in hun favoriete seizoen komen ze de wei van Werchter in lichterlaaie zetten!

Website / Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Disclosure - ENERGY (★★★): Net iets te weinig energie

  De broertjes Lawrence waren aan het begin van vorig decennium niet weg te denken uit de hitlijsten, waarbij ze housemuziek verzoenden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Disclosure - "Birthday" (feat. Kehlani & Syd)

Ze leken even van de aardbol te zijn verdwenen, maar sinds begin dit jaar zijn de broertjes van Disclosure weer boven water…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Disclosure - "Douha (Mali Mali)" (feat. Fatoumata Diawara)

Op slechts enkele maanden tijd hebben de broertjes van Disclosure zich helemaal terug op de kaart gezet. Het is niet dat ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.