banner

LiveRecensies

Mikal Cronin @ Botanique (Rotonde): Klassiek avondje garagerocken

Als Mikal Cronin niet in de studio zit of op tour is met zijn goeie vriend Ty Segall, dan probeert hij zelf ook wat nummers te maken. Zo kregen we al vier albums van de man uit Californië en dat vierde, Seeker, kwam hij voorstellen in de Rotonde van de Botanique. Hij liet zijn goeie vriend hiervoor thuis, maar diens invloed was nooit ver weg. Hierdoor serveerde Mikal Cronin een set vol fuzz en rammelende gitaarliedjes. Stevig dus, maar wel heel lekker.

Openen mocht een andere Ty Segall aanverwante. Shannon Lay zit sinds kort ook in The Freedom Band, stapte onlangs nog uit haar band Feels, maar kwam in de Botanique haar nieuwste soloplaat voorstellen. De zangeres bracht drie kwartier zachte liedjes met enkel haar gitaar en een breekbare stem. Het was wel gemoedelijk en muzikaal sterk gebracht, maar een halfuurtje had ook genoeg geweest. Desalniettemin veroverde Shannon Lay veel harten en dat was fijn.

Een kwartiertje later besteeg onze goeie vriend Mikal Cronin al het podium, en ook daar was de sfeer gemoedelijk. De mannen zaten al uitbundig te lachen nog voor er een noot werd gespeeld. Met “Shelter” werd de set op een zwoele manier afgetrapt en de band bracht wat psychedelische intimiteit. Waar op de plaat een heel rijk arsenaal aan instrumenten te horen valt, werd er live gekozen voor aan basisopstelling bas, gitaar en drums. Dat had zijn charme, want zo kwam zijn muziek veel puurder over.

Die puurheid sloop ook door de rest van zijn set, waarbij er vooral in het begin tamelijk wat sixties vibes naar voor slopen. De ene keer neigde dat meer naar americana zoals Neil Young dat brengt, denk maar aan “Show Me” of “Guardian Well”, maar evengoed kon het meer een Beatles vibe met catchy stukken bevatten zoals bij “Get Along”. Voor ieder wat wils dus, maar Cronin liet vooral ook zijn gitaar spreken. Zo volgden er heel wat gitaarsolo’s en wist hij wel weg met zijn fuzzpedaal.

Dat fuzzpedaal knalde vooral tegen het einde van de set doorheen de set, maar ook bij “Say” wist Mikal Cronin al een voorsmaakje te geven van wat zou komen. Het ging zelfs zo hard dat de drummer zijn stokje in twee sloeg. Gelukkig volgde daarna met “Sold” een rustmomentje waarbij Shannon Lay even het podium opkwam. Het duurde gelukkig niet lang en met “Fire” brandde het vuur alweer, we konden weer verder en ons energiepeil opkrikken.

Waar Cronin vooral bekend staat om zijn saxofoonwerk, had hij deze dit keer helemaal niet mee. Hij toonde wat hij kon met zijn gitaar en dat was niet min. Voor een keer kon hij de solo’s geven die anders door compagnon de route Ty Segall werden gegeven. En hij deed niet onder, denk maar aan de ferme riffs in “I’ve Got A Reason” en het knallende en geniale einde van “ii) Gold”. Dat laatste nummer was trouwens een trip van jewelste. Het begon dreigend om op het eind alles aan gort te spelen, wat een song.

Maar aan alle goeie liedjes komt een eind en bij Mikal Cronin was dat tamelijk snel. Na nog geen veertig minuten verliet hij het podium, al kwam hij nog terug om met “Change” nog één keer door te knallen. Heerlijk. Mikal Cronin moet niet onderdoen voor zijn goeie vriend en kon ons boeien met een rock ‘n’ roll set die alle richtingen uitschoot. Dat ging van ferme riffs naar smakelijke americananummers tot heel aanstekelijke surfsongs. Een divers setje dat voor ons heel wat langer mocht duren – met zijn vier albums moet dat wel kunnen – maar helaas te vroeg stopte. Toch kunnen we zeggen dat we deze vijftig minuten op vrijdag niet beter hadden kunnen besteden: missie geslaagd.

Setlist

Shelter
Show Me
Apathy
Get Along
Say
Sold
Fire
I’ve Got A Reason
Caravan
Guardian Well
Weight
ii) Gold

Change

3223 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Les Nuits Botanique maakt eerste 65 namen bekend met o.a. Tommy Genesis, Mitski en DIIV

Het Brusselse concertwalhalla Botanique organiseert jaarlijks het geliefde festival Les Nuits, waarbij in vier zalen de meest uiteenlopende artiesten het beste van…
InstagramLiveRecensies

black midi @ Botanique (Orangerie): Onconventioneel tot het maximale

De eerste dag dat het Belgische publiek terug verplicht op een stoeltje moet plaatsnemen, was er eentje waarbij de Botanique al heel…
InstagramLiveRecensies

Sophie Hunger @ Botanique (Orangerie): Variatie blijft boeien

Het zevende studioalbum Halluzinationen van Sophie Hunger dat in 2020 verscheen, kon op heel wat positieve reacties rekenen. Die plaat werd in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.