AlbumsRecensies

Mikal Cronin – Seeker (★★★½): Stevige bouwstenen

Mikal Cronin, de man met de 1001 zijprojectjes, heeft er weer een nieuwe plaat bij. Vrije tijd om te niksen vindt de Amerikaan blijkbaar maar niets, want als hij zich niet bezighoudt met muziekengagementen met bff Ty Segall, Kim Gordon of Shannon Lay, weet hij ons altijd wel te verblijden met wat solomateriaal. Kersvers album Seeker baant zich nog een weg naar een volledig overtuigende sound, maar is alvast een aangename luisterbeurt die ook enkele duidelijke hoogtepunten telt.

De opener bijvoorbeeld al: “Shelter” is een zeer sterke ontvangst in Cronins fuzzwereld. Meteen wordt het meest psychedelische wapen op tafel gelegd. Het voelt voornamelijk aan als een spannende zoektocht naar dat veilige onderdak gesuggereerd in de titel. Ook “I’ve Got Reason” heeft een psychedelisch randje en speelt vooral met veel fuzz. Er is nog “Caravan”, dat er een goed tempo in steekt en gedreven voorthobbelt, maar dan hebben we de opvallendste nummers wel zo ongeveer gehad. We hadden graag meer van deze stevige bouwstenen gehoord, want hier klinkt Mikal duidelijk op z’n best.

Typisch aan Cronin is zijn nonchalante klank en die staat ook op Seeker centraal. Het is niet ondenkbaar dat die rauwheid niet voor iedereen weggelegd is en dat die kleine gebreken, in onder andere zang en solo’s, ervaren worden als fouten. Begrijpelijk, maar wat zou een “Lost A Year” nu zijn met een afgeborstelde klank? De authenticiteit zou er vanaf zijn, terwijl dat oprechte gevoel net een van Cronins grootste troeven is. Ook “Fire” is weer goed afgewerkt in de instrumentals, maar om het niet te snobistisch te gaan opblinken, is daar Mikal die er zijn nonchalante zanglijnen over komt leggen met een charme om u tegen te zeggen.

Af en toe pakt de muzikant het iets kalmer aan en ook die zijde van zichzelf heeft een aanzienlijke overtuigingskracht. Zo begint “Feel It All” minimalistisch en puur, om uiteindelijk open te barsten in een aanmoedigend en doordacht afgewerkt geheel. Net als op “Sold”, dat de prijs voor meest gevoelige lied op de plaat krijgt, en “In The Shelf”, dat een niet loepzuivere, maar erg effectieve stripped down versie van Mikal Cronin himself is. Toch wordt op deze songs iets te veel uit hetzelfde vaatje getapt, waardoor we niet elke keer opnieuw het gevoel hebben naar iets te luisteren dat echt boven de middenmoot uitspringt.

Bovendien is er ook nog een nummer te vinden dat ons echt niet zoveel zegt. “Guardian Well” is te eenzijdig rechtdoor om ook maar iets in ons te roeren. Vooral de percussie maakt het wat te braaf en zet nogmaals in de kijker dat het vaker harder en aparter had gemogen op Seeker. De plaat is dus niet op elk moment even memorabel, maar wanneer hij dat wel is, zit de balans ongezien goed. Nonchalant, authentiek en tegelijk doordacht en vol geweldige muzikale details. Nu nog over heel de lijn, en dan is Cronin de perfectie nabij.

Op 21 februari wordt Seeker voorgesteld in de Botanique in Brussel.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Mikal Cronin @ Botanique (Rotonde): Klassiek avondje garagerocken

Als Mikal Cronin niet in de studio zit of op tour is met zijn goeie vriend Ty Segall, dan probeert hij zelf…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mikal Cronin - "I've Got Reason"

Of Mikal Cronin ooit stilzit? We vermoeden van niet. Deze bezige bij hopt van het ene project naar het andere, met onder…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mikal Cronin - "Shelter"

Als hij niet bezig is met zijn andere projecten (onder andere Shannon Lay, Ty Segall en Kim Gordon), weet Mikal Cronin tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.