AlbumsRecensies

Dijf Sanders – PUJA (★★★★): Meesterlijke trip door Nepal

Dijf Sanders is al een ervaren rot als het aankomt op een album releasen; zijn debuut dateert al vanuit 2005. Voor zijn vorige plaat JAVA (2017) trok hij enkele weken met wat opnameapparatuur Indonesië in, waarna hij die opnames mixte met Westerse beats en synthesizers. Het resultaat was een exotische plaat die niet terug deinsde voor wat experiment. En die formule leek niet alleen het publiek te smaken, want ook voor PUJA trok Dijf Sanders naar het buitenland. Nepal was deze keer de bestemming en Sanders kwam terug met een heleboel spannende samples die misschien wel tot zijn beste en meest interessante plaat tot nu toe hebben geleid.

Het doel was om met PUJA een donkere tranceplaat te maken, maar de Nepalese folkinvloeden gooiden hier en daar roet in het eten. Toch kan je op het album nog steeds heel wat duistere elektronica terugvinden, en “Citipati” is daar een goed voorbeeld van. Een mysterieuze intro zet meteen de toon van het nummer, waarna Sanders aan de hand van heel wat percussie zorgvuldig opbouwt naar een duistere technobeat. Het nummer zou perfect aarden op een dansvloer en zonder twijfel een club als Kompass in vuur en vlam zetten. Ook leadsingle “Ravana” is zo’n exotische danstrip die de pupillen van de gemiddelde clubganger probleemloos zou doen vergroten. Wat klinkt deze plaat bij momenten heerlijk avontuurlijk.

Heel wat nummers op PUJA beginnen met een sample van Sanders’ trip naar Nepal. Vervolgens bouwt hij zorgvuldig op naar een goed gevulde mix van heel wat synths, beats en nog meer samples. Single “Santoshi Mata” toonde al dat deze artiest heer en meester is in het samensmelten van heel wat verschillende geluiden en invloeden, maar ook een nummer als “Kali” bevestigt dit. De instrumentatie op dit nummer klinkt bij momenten zo rijk dat je geen idee hebt waarheen te gaan, maar Dijf is een uitstekende gids. De perfect georchestreerde chaos aan blazers en samples gaat alle kanten op, maar laat vooral geen seconde je aandacht los.

Opvallend is dat op het album heel wat korte tracks staan. Het zijn niet echt nummers, maar eerder geluidscollages die uitstekend bijdragen aan de sfeer op PUJA. Je zou denken dat al die tussenstukjes het album wat onsamenhangend maken, maar ze doen net het tegenovergestelde. De sfeer is een van de belangrijkste aspecten op deze plaat en daarom zijn deze interludes echt een geniale zet van Sanders. Zo draagt “Jvarasura” uitstekend bij aan de mysterieuze sfeer, met z’n zingende groep mannen en de dreigende bas. Opener “Murugan” sleurt je dan weer meteen mee in het verhaal van dit album. Indrukwekkend hoe PUJA een mix van totaal andere culturen tot een meer dan goed einde weet te brengen.

Als je eens zin hebt om goed van de kaart te gaan zonder illegaal te wezen, raden we PUJA aan. Het neemt je mee op een uiterst spannende trip, waarvan je de eerste keren geen idee zal hebben waar hij je heen zal brengen. Dijf Sanders weet op indrukwekkende wijze vaak heel traditioneel klinkende samples te mixen met hedendaagse elektronica en beats. Met deze formule kan deze landgenoot wel eens een succesformule in handen hebben. Dijf Sanders zal de volgende maanden zijn album voorstellen aan het publiek, mét liveband. Een optreden dat we nu al aanraden.

Related posts
LiveRecensies

Altın Gün, Dijf Sanders, Derya Yıldırım & Grup Şimşek @ Leffingeleuren: Exotische sounds op een dansbaar bedje

Ook dit jaar is er geen Leffingeleuren zoals we die normaal zouden krijgen. In plaats daarvan twee weekends waarbij we enkele concertavonden…
LiveRecensies

STUFF., Dijf Sanders, Bandler Ching & Dishwasher_ @ Gent Jazz: Superlatieven

Ondanks dat we afgelopen dagen al enkele zeer goede optredens zagen hier op Gent Jazz, is het toch de tweede zaterdag die…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Folamour - The Journey (★★★½): Bont allegaartje, unieke flair

  De naam Folamour, alias van een Franse dj en producer, doet waarschijnlijk bij heel wat fans van het boiler room-gegeven een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.