AlbumsRecensies

Denzel Curry & Kenny Beats – Unlocked (★★★★): Alweer een niveautje hoger

Voor het derde jaar op rij laat de Amerikaanse rapper Denzel Curry een album op ons los. Deze keer doet hij dat echter niet alleen: Unlocked is een nieuwe samenwerking tussen de jonge (en immens succesvolle) Floridiaan en producer Kenny Beats. Deze laatste heeft al een heleboel indrukwekkende collabs op zijn naam. Zo werkte hij onder andere al samen met Dominic Fike en Rico Nasty, en producete hij het merendeel van Vince Staples’ korte maar krachtige FM!. Ook Unlocked is in een wip voorbij: na slechts zeventien minuten leggen de heren het bijltje erbij neer. In deze zeer korte tijdspanne geven de twee het beste van zichzelf; de befaamde uitdrukking ‘mooie liedjes duren niet lang’ lijkt voor deze plaat gemaakt.

We hadden weinig anders verwacht van Denzel Curry. Zowel zijn vorige plaat ZUU als diens voorgangers wisten probleemloos te overtuigen en ook de livereputatie van Curry hoort tot een van de beste in de hiphopwereld. De Carol City born-and-raised woont nu dan wel aan de West-Coast, maar blijft zijn herkenbare sound behouden. Dat is op dit album niet anders. Unlocked werd op zes februari door beide artiesten op hun social media geteased met een nogal opvallend filmpje. Even later verscheen op het YouTubekanaal van Curry een 23 minuten lang durende geanimeerde film met henzelf en hun – in dit scenario- gestolen muziek in de hoofdrol.

Unlocked is dus geen gewone plaat, maar is meer een soort ‘visueel album’. De bijhorende kortfilm is beladen met referenties naar popcultuur en enorm amusant om te bekijken. Door de nummers zelf de hoofdrol te bieden, is de kijker – of luisteraar – ook niet té afgeleid door de creatieve uitspattingen op het scherm, maar komt er een collaboratief proces tot stand waarbij beiden elkaar succesvol ondersteunen. Vooral bij de toonzettende “Track 01” en de interlude “Track07”, is het fijn om bijhorend beeld te hebben. Toch is het album minstens even amusant zonder zijn visuele ondersteuning. Op geen enkel moment zakt het tempo: zelfs bij de eerder genoemde interlude blijf je als luisteraar enthousiast met je hoofd meeknikken. De productie is onderdompelend en bijna vlekkeloos te noemen. De ietwat grimmige sfeer die door Kenny Beats gecreëerd werd, blijft nazinderen tot na de afloop van de overdonderende zeventien minuten muziek.

Niet alleen de productie van de nummers is bewonderenswaardig, maar ook Curry toont zich opnieuw van zijn beste kant. De verses van de Amerikaan zijn sterk opgebouwd en lopen opnieuw over van referenties. Er wordt verwezen naar andere releases, zoals in het meer persoonlijke “So.Incredible.pkg” en het stevige “Take_it_Back_v2” (The patriarch of this ZUU shit / Never no FUU shit). In dit laatste nummer wordt ook naar Rosa Parks en de Amerikaanse ‘Civil Rights Movement’ gerefereerd, waardoor Curry aansluiting vindt met de hedendaagse raciale realiteit in zijn land. Het album vormt een indrukwekkend geheel, waarbij toegankelijke nummers met een meer gestandaardiseerde opbouw als potentiële radiohit “DIET_” en meer experimentele nummers als “Pyro (leak 2019)” elkaar succesvol afwisselen en aanvullen. De nummers staan ook buiten de context van het album hun mannetje, maar we moeten toch toegeven dat we liever de volledige plaat afspelen dan er één nummer uit te kiezen.

Curry en Kenny voelen elkaar perfect aan en leveren een originele en tot in de puntjes afgewerkte hiphopplaat. Wij hopen alvast dat de mannen elkaar gevonden hebben en dat er meer samenwerkingen zullen volgen. Wanneer we de rapper of de producer nog eens terugzien in ons Belgenland weten we nog niet, maar ze mogen zeker zo snel mogelijk nog eens passeren om deze topper van een album live te performen.

Denzel Curry: Facebook / Twitter / Instagram

Kenny Beats: Twitter / YouTube / Instagram

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kid Cudi - "BLACK OPS" (feat. Denzel Curry)

De creatieve hersenhelft van de Kid Cudi lijkt tegenwoordig geen rust te kennen. Hij bracht vorige maand zijn nieuw album INSANO uit…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Best Kept Secret strikt o.a. Paolo Nutini, St. Vincent en Vince Staples!

En daar is Best Kept Secret eindelijk weer met een hoop nieuwe namen. Maar liefst zeventwintig worden er vandaag aan de line-up…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.