AlbumsRecensies

Denzel Curry – ZUU (★★★★): Explosief eerbetoon aan Miami

De op een na bekendste Denzel ter wereld heeft een nieuw album. Nog geen jaar geleden bracht hij TA13OO uit, zijn magnum opus mogen we toch wel zeggen. Een album dat in drie delen onderverdeeld werd en zowel maatschappelijke problemen als de mentale toestand van de rapper aankaartte. Kritieken waren lovend en de jonge rapper begon net het respect te krijgen dat hij eigenlijk al enkele jaren geleden verdiende.

Maar succes lost niet alles op. Mr. Curry heeft namelijk last van heimwee. Ter verduidelijking, Denzel is van Carol City, een buurt in Miami. Maar hij woont nu al enkele jaren in Los Angeles. Hij respecteert zijn thuishaven en weet dat zijn grootste fans zich daar bevinden. Maar als de moord op XXXTentacion ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat diezelfde stad ook je grootste vijand kan zijn. Slim van Denzel dus om naar de West Coast te verhuizen. Maar de jonge rapper mist zijn stad, en hoe kan je als artiest die heimwee beter verwerken dan een heel album te wijden aan de omgeving die je gemaakt heeft?

Openen doen we met de titeltrack. Hij begint opmerkelijk zacht met een onvermijdelijke referentie naar Dragon Ball Z (‘M’s all on my belt, I’m feelin’ like I’m Majin Buu’). Maar dan doet Denzel wat hij het beste kan, en dat is de longen uit zijn lijf schreeuwen. ‘I’m comin’ out the zuu!’ schreeuwt hij, en zo maakt hij meteen duidelijk wat ‘zuu’ nu juist betekent. Opgroeien in Carol City is volgens Denzel net hetzelfde als opgroeien in een concrete jungle, een stad waar je als beest behandeld wordt. Een zoo dus eigenlijk, voilà.

Denzel heeft ondertussen heel wat kameraden in de hiphopwereld en is zelfs met superster Billie Eilish op tour, kunnen we dan enkele leuke features verwachten? Op de tracklist zien we Kiddo Marv, PlayThatBoiZay, Ice Billion Berg, … Ja, dit zijn enkele namen waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft. Maar wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat ze allemaal uit Miami komen. Dit komt veel oprechter over in het kader van ZUU, dan een zangstukje van Billie Eilish of een verse van een Joey Bada$$ of A$AP Ferg, die geen enkel idee hebben hoe het is om op te groeien in de harde straten van Miami. Enkel Rick Ross kennen we, die in dezelfde omgeving als Denzel is opgegroeid. Op “Birdz” gaan de twee heren compleet los over een bombastische beat die nog lang zal blijven nazinderen.

De nummers worden vaak onderbroken door enkele skits en interludes. Die doen ons een beetje denken aan Vince Staples’ album FM!, dat zowaar aanvoelde als een radioprogramma. De interludes hebben hier een doel en zijn eigenlijk oprecht nog komisch ook. “Yoo” is daar een voorbeeld van: een telefoongesprek waarop de ene alles heel droog beantwoord met ‘yoo’, en de andere na afloop zegt: ‘You ain’t see what I told you? That n**** said one word the whole motherfuckin’ time. Miami n****s different, bro’.

Andere hoogtepunten zijn “Ricky”, een nummer waar Denzel zijn vader bedankt voor de steun die hij gaf in zijn vroege carrière, en “Wish” dat meer als zwoele West Coast G-funk aanvoelt dan als agressieve Florida rap. Op “Speedboat” laat Denzel zien hoe moeiteloos hij van flow kan veranderen en levert hij een catchy hook waarop hij zijn overleden vriend XXXTentacion eert (‘My dog didn’t make it past 21 / So I gotta make it past 24’). Denzel weet wel niet altijd even hard te boeien. “Carolmart” en “Automatic” zijn overduidelijk de tracks die niet in het hoofd blijven hangen. Dat laatse nummer is nochtans geproducet door een van de meest gewilde producers in the game Tay Keith, vreemd dat hij met zo’n saaie beat afkomt.

ZUU is geen TA13OO, maar dat wou Denzel ook absoluut vermijden. Er is minder zwaarmoedig materiaal, maar de Floridiaan ging hier overduidelijk meer voor de fun. Met een album dat maar 29 minuten duurt vermoeden we ook dat Denzel met een iets ambitieuzer en grootser album op de proppen zal komen. Voor dat album zal komen, kan je hem alvast op Rock Werchter zien dit jaar. Het is op de vrijdag om 13:50 in de KluB C te doen. 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Dour vult affiche aan met Denzel Curry, Paul Kalkbrenner, Boys Noize en meer!

Met de koude temperaturen kijken we maar al te graag uit naar de komende festivalzomer, en worden we met liefde warm gemaakt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.