AlbumsRecensies

Vince Staples – FM! (★★★★): Back to basics

Zonder enige aankondiging komt Vince Staples plots met een nieuw album op de proppen. De rapprins uit Californië volgt het voorbeeld van Pusha T en Kids See Ghosts en brengt met FM! een album uit dat amper twintig minuten duurt. De term album is tegenwoordig nogal breed. In tijden waarin Drake en Migos juist te veel materiaal uitbrengen en zo het hiphopgenre jammer genoeg uitmelken, kan een kort album nog wel een verademing zijn. O ja, de albumcover doet heel erg denken aan Dookie van Green Day, en dat is ook de zanger van die band niet ontgaan.

Zijn vorig album Big Fish Theory klonk experimenteler en had een meer futuristische sound. Leuk dat hij buiten de lijnen kleurt, maar we zijn toch blij dat Vince op FM! back to basics gaat. “Feels Like Summer” is een catchy opener en de hook, verzorgd door Ty Dolla Sign, doet het helemaal zomers aanvoelen. De nogal pessimistische en droge Vince klinkt op track één verrassend positief en zet zo de toon voor de rest van het album. Dat wordt nog maar eens duidelijk op “Outside!”, en als we de site van Genius mogen geloven, wordt de historische internetkat Nyan Cat hier gesampled. Desondanks geeft Vince geeft deze track nog een extra vuil kantje met teksten over politiegeweld: “I’m out there, on Johnny head, you lackin’ / I’m on yo’ ass, we packed in / He ran on line, we catch him, we gon’ blam his mind”. Nog maar twee nummers in en we zijn al verkocht.

Fm! speelt eigenlijk als een radioprogramma, wat de albumtitel alle eer aandoet. De stem van de legendarische radio-dj Big Boy hoor je geregeld tussen tracks door en geeft je het gevoel dat je naar de lokale radio in Californië aan het luisteren bent. Dit is niet zozeer een conceptalbum, maar er is wel een specifieke sfeer aanwezig. Aankondigingen en onderbrekingen van nummers, gesprekken met bellers, … FM! transporteert je zowaar naar een autorit op de highway in Los Angeles. De speelse productie, grotendeels door Kenny Beats verzorgd, heeft hier ook veel mee te maken.

Naast de snedige raps van Vince kunnen we ook genieten van een mooi lijstje features: Top Dawg-veteraan Jay Rock, R&B-prinses Kehlani en zelfs Earl Sweatshirt komen even dag zeggen! Jammer genoeg heeft die laatste maar een halve minuut iets te zeggen, maar het is zo lang geleden dat we nog iets van de cultrapper hoorden, dat we blij zijn dat hij een teken van leven geeft. En deze interlude dient hoogstwaarschijnlijk als voorteken voor meer Earl-materiaal, we kunnen enkel dromen. De laatste nummers zijn ook degelijk materiaal, maar missen de kracht van de eerste helft van FM! en hebben zwakkere features. Kamaiyah is vrij matig op “No Bleedin” en de korte interlude van Tyga is ook overbodig. Ach, we moeten maar dertig seconden van Tyga verdragen, dus we gaan niet de klaagtoer op. Met “Tweakin” krijgen we nog een duistere afsluiter waarop Vince het als een ware poëet heeft over zijn levensstijl, het gevaar van bendes en bijgevolg de dood van vele vrienden. Een afsluiter om van te ontnuchteren.

FM! is kort, maar krachtig en gezien de verrassing rond deze release kunnen we niet echt teleurgesteld zijn. Op zijn Instagram heeft Vince laten weten dat hij een pauze heeft genomen van de opnames van zijn ‘echt’ album en dat FM! eerder een project is voor zijn ongenoemde grootste fan. Andere fans zullen echter met een drang naar meer zitten. Lang zullen ze niet moeten wachten, aangezien Vince maar liefst vier (!) albums aangekondigd heeft voor volgend jaar. Benieuwd of Vince hierin de trend van catchy en hard materiaal zal voortzetten.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ramzi - "Onbeschrijfelijk" (feat. Freddie Konings & Zwangere Guy)

België blijft verbazen in de Nederlandse hiphopscene. Het alom bekende TopNotch maakt hoe langer hoe meer ruimte voor Vlaamse rappers. Vandaag nemen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BADBADNOTGOOD & MF DOOM - "The Chocolate Conquistadors"

Veel horen we niet meer van veteraan MF DOOM, maar als de stripgeobsedeerde gemaskerde MC nog eens uit zijn (bat)cave komt, is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hef – “Wat Ik Doe” (feat. Jonna Fraser)

Hef en Jonna Fraser, beiden goed voor tal van albums een heel wat hitjes, scheren al een decennium lang hoge toppen binnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.