AlbumsRecensies

Swing – ALT F4 (★★★): De boodschap die de muziek overstijgt

We kennen hem al van L’Or du Commun, en als rechterhand van Roméo Elvis. Maar de Brusselse rapper Siméon Zuyten aka Swing werkt ook al een hele tijd aan zijn solocarrière. Zijn eigen project bleef tot nog toe onder de radar van het grote succes, maar daar kan binnenkort wel eens verandering in komen. Hij heeft sinds kort een single te pakken in samenwerking met Angèle “S’en aller”, voor wie hij ook de support act mocht voorzien in Paleis 12. Na zijn album Marabout, van om en bij de twee jaar geleden, heeft hij nu een nieuwe ep afgewerkt, ALT + F4.

ALT + F4 is de keyboard shortcut om een venster te sluiten. Metaforisch is dat ook wat Swing wil doen. Een hoofdstuk afsluiten en beginnen aan een nieuw. Dat begint hij met “N”, dat we al kennen van zijn release in november vorig jaar. “N” is een binnenkomer van jewelste. Op een donkere piano geeft hij een muzikale uiting aan zijn woede en ongerustheid rond racisme. ‘Vraag me niet waarom ik me zorgen maak over de toekomst’ en ‘Ik heb gehoord dat ik niet het juiste gezicht heb om op hun plaats te mogen zitten’. Het is een duidelijk statement van de rapper met een donkere huidskleur. Die boodschap wordt aangesterkt door een ijzersterke instrumental en videoclip.

Het tweede nummer op de ep is een samenwerking met de Franse producer en zanger Dune. “Soon” klinkt wat meer opgetogen, mede door een zachte synth die het nummer in zijn plooi legt. Het tempo ligt wat hoger en de flows van Swing combineren mooi met het catchy en soulful refrein. Datzelfde gevoel kregen we ook op “Pas Besoin De Raison”, een koor op de achtergrond en wat meer synthesizers geven het een gemoedelijker effect. Echte happy vibes zijn het echter niet.

“Indélébile”, featuring Némir gaat verder op dat melancholische elan. Net zoals “Gris” en “Brousse”. Swing klinkt op deze ep niet zo swingend en energiek als we dat op Marabout hoorden. Hij koos bewust voor een andere weg. Terwijl hij op de vorige albumcover nog koos om tussen de bloemetjes te poseren, is alles wat we nu te horen en te zien krijgen een pak donkerder. Swing zit duidelijk met bepaalde gevoelens die hij in deze ep tot uiting wil brengen. Hij sluit daarmee een deur die naar extra bekendheid kan leiden. Het klinkt niet als populaire rap. Misschien was de single met Angèle een poging om het toch wat grootser aan te pakken, maar die ligt eigenlijk ook in dezelfde lijn als de hele ep. We moeten hem echter wel ons respect geven dat hij bewust kiest om het op deze manier aan te pakken.

Dit album moet je zeker geluisterd hebben maar of we het on repeat zullen afspelen, is een andere vraag. Met ALT + F4 lijkt het weinig waarschijnlijk dat hij deze keer zal doorbreken bij het grote publiek, maar dat kan de Brusselse rapper waarschijnlijk weinig schelen. Een boodschap meedelen, en verder werken aan zijn eigen artistieke weg is de bedoeling.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YellowStraps - "MERCI" (feat. Roméo Elvis & Swing)

Vorige maand liet YellowStraps weten dat hij bezig is aan een nieuw album. Dit moet de opvolger worden van het Yellockdown Project…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single José González - "Swing"

Met nummers als “Crosses” en “Heartbeats” veroverde de Zweed José González menige harten met zijn debuutalbum Veneer (2003). Na een stilte van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YellowStraps feat. Swing - "Si tu savais"

  De Brusselse broertjes Murenzi moesten net als het hele land dit voorjaar in lockdown doorbrengen, maar omdat stilzitten niets is voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.