AlbumsRecensies

Jack Peñate – After You (★★★★): Hij leeft!

Hij is er weer! Na tien lange jaren heeft Jack Peñate ons eindelijk een nieuw album gebracht, After You genaamd. Om alles even kort samen te vatten: Jack Peñate is een lieve kerel uit Londen, Verenigd Koninkrijk, die ons uptempo en bruisende nummers bracht zoals “Torn on the Platform” en “Second, Minute, Hour” van zijn eerste album Matinee. Hij volgde dit album in 2009 op met Everything Is Now, waarop we Jack zagen als een meer donkere, humeurige en ‘denkt-nogal-veel-aan-de-dood’ muzikant. Nu is hij terug met After You, en wat waren we er klaar voor.

After You is een prachtige mix tussen de Jack Peñate van tien jaar geleden en de nieuwe Jack. De pop is niet helemaal verdwenen, maar wat er wel zeker en vast is, is een gevarieerde plaat met tot nadenken stemmende teksten, ondersteund door een reeks groovy beats. Bovendien loopt hij zeker niet weg van het gebruik van een verscheidenheid aan instrumenten op dit album! Elk nummer zorgt voor een compleet verschillende sfeer. Toch slaagt Jack er op een magische manier in het gevoel niet weg te nemen dat het album nog steeds een heel mooi geheel vormt. 

Jack Peñate begint dit album met de eerste single, het soul-infused, ietwat elektronische “Prayer”. Er zijn veel nieuwe geluiden te horen en het is een geweldige opener voor de nummers die volgen. “Loaded Gun” gaat terug naar de basics, met prachtige pianoarpeggio’s en tokkelende akoestische gitaren. Het heeft absoluut een dromerig geluid. Zijn songwriting is in de loop van de tijd zeker veranderd. Waar zijn teksten van vroeger over vrij duidelijke gevoelens en situaties gingen, komen zijn liedjes nu vager, dieper en persoonlijker klinkend over.

Het tempo blijft echter niet te lang traag en je schouders zullen meezwaaien met het pakkende “Round and Round”. De Oosterse sfeer is verrassend, maar niet helemaal onaangenaam. De echoes en elektrische gitaar sluiten het lied goed af. Zijn herkenbare stem komt helemaal tevoorschijn in “Cipralex”. (Verwar dit alsjeblieft niet met Ciprolex.) Het lied heeft een stoere sexy vibe, die we achteraf gelukkig nog niet kwijt zijn. Met “Murder” schrijft Jack een absolute danshit, en je heupen gaan meeswingen of je het wilt of niet. 

Jack Peñate heeft tien jaar de tijd gehad om alle dingen te compileren die hij wil doen, en ze allemaal samen op dit album te gooien. “Gemini” is zeker iets nieuws voor hem – een spoken word-song met prachtige piano als achtergrond. Het voelt stiekem een beetje vreemd aan tussen de andere nummers, maar het is best wel een leuke pauze en laat gewoon zien hoe gevarieerd dit album is.

Het album eindigt op de perfecte manier, met “Swept to the Sky”. Zweverig (op de best mogelijke manier), persoonlijk en opbeurend. Dat is ook een onberispelijke manier om dit album heel kort samen te vatten. Jack Penate heeft zeker en vast veel dingen uitgeprobeerd op deze album. Verschillende beats, zang, spoken word, oosterse vibes, noem maar op – hij doet het. En als resultaat komt hij af met een plaat die helemaal het wachten waard was. ‘I want the world to know my name’, zingt hij in “Loaded Gun”, en met dit album zullen ze dat zeker doen, Jack.

Website / Facebook / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Pink Lemons - “Bittersweet”

Met twee ep’s en één single op het palmares zou je kunnen denken dat The Pink Lemons het groen nog achter hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Teenage Joans - "Superglue"

Teenage Joans is een Australisch indierockduo opgericht in 2018 bestaande uit zangeres en drumster Tahlia Borg en zangeres-gitarist Cahli Blakers. Ze ontmoetten…
InstagramLiveRecensies

The GOLDEN DREGS @ Ancienne Belgique (AB Club): Klaar voor een sprankelende toekomst

Met het recent uitgebrachte On Grace & Dignity wist The GOLDEN DREGS, het muzikale project rond de Brit Ben Woods, ons eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.