Interviews

Interview Yokan: ‘Er zijn zoveel dingen die we interessant vinden en ook eens willen uitproberen’

Yokan staat klaar om de nieuwe sensatie in het Belgische muzieklandschap te worden. Met hun radiovriendelijke sound en goed doordachte nummers hebben ze alvast de nodige ingrediënten om dat ook effectief te worden. Vorige week bracht de groep hun eerste ep Together uit, die ze woensdag 4 december ook komen voorstellen in de Charlatan in Gent. In een gezellig café in Gent spraken we af met zanger Tibor en drummer Lukas om het over hun eerste ep te hebben en wat ze nog allemaal in petto hebben voor de toekomst.

Dag Tibor, een kleine week geleden brachten jullie Together uit. Dat voelt zeker als een opluchting om eindelijk een eerste ep te mogen uitbrengen?

Tibor: We zijn er lang aan bezig geweest, dus het is wel nice dat we het nu eindelijk hebben kunnen buitenbrengen. We zijn er zelf heel trots op en de recensies die we gekregen hebben zijn ook wel lovend.

Lukas: Het geeft een heel goed gevoel om die reacties te krijgen, want ik heb het zo lang mogelijk verborgen proberen te houden van iedereen. En als je dan eindelijk je ‘kindje’ kunt uitbrengen, is dat natuurlijk super fijn.

Jullie namen uitgebreid de tijd om aan jullie debuut-ep te werken. Wat was daar de reden voor?

Tibor: Dat is zo typisch kunstenaar zijn, denk ik. Het kan nooit perfect genoeg zijn en alles wordt beter en beter.

Lukas: Eerst was het idee om zoveel mogelijk nummers te schrijven en uiteindelijk heb ik een veertigtal demo’s doorgestuurd, waaruit dan de vier laatste nummers gekomen zijn, omdat er toen al een single gekozen was. Voor de vier nummers hebben we wel heel lang onze tijd genomen en dat is een hele fase geweest. Het heeft een drietal, viertal maanden geduurd tegen dat die echt goed genoeg waren en we echt naar de volgende stap zouden gaan.

Was het moeilijk om een keuze te maken?

Tibor: We hadden allemaal wel onze favorietjes en die kwamen ook vrij goed overeen.

Lukas: Op een bepaald moment zijn we enkel voor nieuwe nummers gegaan.

Tibor: Niet alleen voor de band, maar ook voor de producers en het label was de keuze snel gemaakt en konden we snel de knopen doorhakken.

Tijdens het interview werden we even onderbroken door de cafébazin van dienst. Ze vertelde vluchtig dat haar zoon ook muziek maakt en Justin Flow heet. Na deze korte onderbreking konden we goed en wel ons interview verderzetten.

We waren gebleven bij de demo’s uitkiezen.

Tibor: We zijn na de selectie op vakantie getrokken naar de Ardennen. Daar hebben we de vier nummers verder uitgeschreven en tien verschillende soorten teksten voor de songs geschreven.

Lukas: De nummers hebben echt al heel veel fases doorlopen. Ik heb onlangs nog eens teruggeluisterd naar de demo’s en toen dacht ik echt: ‘Vanwaar komen die nummers?’ De melodielijn zat goed en daar is niets aan veranderd. De melodie is ook de basis en als die goed zit, zal de rest van het nummer snel komen.

Tibor: De lyrics zijn altijd de laatste stap en daar passen we nog veel dingen aan.

Is er een nummer dat jullie bijzonder nauw aan het hart ligt?

Lukas: Ik ben heel nieuwsgierig naar je antwoord. (kijkt naar Tibor)

Tibor: Voor mij is dat “Can’t Hide”. Die tweede strofe vind ik de max.

Lukas: Voor mij is dat “Something New”, omdat “Something New” ook zo een voorbeeld van een nummer is dat heel veel fases heeft doorgemaakt. Het is het allereerste nummer dat we ooit geschreven hebben, maar versie twintig nu al. We hebben het zelfs ook al eens onder onze vorige naam uitgebracht (nvdr. Jay and the Coffee) en nu helemaal herwerkt, omdat we het een goed nummer vinden en het nog nooit zijn potentieel heeft waargemaakt.

Welk overkoepelend thema kunnen we op Together terugvinden?

Tibor: De mensen die echt aandachtig naar de lyrics luisteren, zullen snel merken dat geen enkel nummer op de ep een liefdesliedje is. Het centraal thema rond de ep is eigenlijk een jonge generatie die zich wil afzetten van de oudere generatie en zo iets heeft: ‘Geef ons vertrouwen, wij kunnen ook iets doen.’

Met jullie ep zwemmen jullie ook goed tegen de stroom in. Maakt het dat niet moeilijk om een plaats in de Belgische muziekscene te verkrijgen?

Lukas: Ik denk zelf dat wij niet keihard tegen de stroming proberen te zwemmen, aangezien onze muziek vrij toegankelijk is. Ik vind het wel moeilijk om je plaats te vinden in de muziekwereld in België. Of je nu op het alternatieve beetje zit te dansen of volledig commercieel gaat, is zowat een moeilijk lijn, waardoor we niet volledig weten waar we nu echt thuishoren. We worden namelijk door zowat van alles gevraagd en het is ook gewoon moeilijk om jezelf keihard te profileren: ‘Dit is wat we zijn en dit is wat we voor altijd gaan doen.’ Maar we beginnen dat wel geleidelijk aan te vinden en ik denk dat de mensen dat steeds meer doorhebben. Sommige fans van vroeger haken daardoor wel af, maar er zijn ook diehards die fan blijven van de muziek die we maken en naar alle optredens komen kijken. Ik denk dus wel dat we ons gevonden hebben, ook als we kijken naar de reacties van het publiek.

Tibor: Ik denk ook dat we met al die jaren dat we al bezig zijn bijna onze sound gevonden hebben. Toen we begonnen waren, probeerden we echt de meest complexe akkoorden te gebruiken, zo uniek mogelijk te zijn en dingen uit te vinden die er nog nooit geweest zijn. Uiteindelijk kwam dat wel tot nummers, maar dan exemplaren waar we zelf nooit naar zouden luisteren moest het niet van ons zijn. Op een bepaald moment hebben we dan de knoop doorgehakt en besloten om onze songwriting op een andere manier te gaan aanpakken en gewoon muziek te maken waar we zelf graag naar luisteren. We proberen nu ook niet meer om zo uniek mogelijk te zijn, maar leveren nummers af die we zelf goed vinden en toevallig zijn er dus ook luisteraars die onze muziek goed vinden.

Lukas: We doen gewoon een beetje wat werkt en tof klinkt. Vandaar dat we soms misschien een beetje te veel met elkaar combineren, maar uiteindelijk klinkt het altijd als Yokan.

Yokan speelt graag met contrasten en dat valt ons op de ep erg op. Waarom zijn de contrasten net zo belangrijk voor jullie?

Lukas: Goede vraag! Ik vind het belangrijk om veel te laten zien. Zoals we daarnet al suggereerden, willen we niet echt in een hokje passen en gewoon zien wat werkt. Er zijn ook gewoon zoveel dingen die we interessant vinden en die we eens willen uitproberen in onze muziek. Dan krijg je snel scherpe contrasten en dat lijkt me altijd interessant.

De vergelijking met Twenty One Pilots en Imagine Dragons wordt al snel gemaakt. Zijn dat ook jullie grootste inspiratiebronnen?

Tibor: Ik ga niet ontkennen dat onze muziek daar een beetje op lijkt, maar het is niet dat we naar die albums beginnen luisteren en ons daarop gaan baseren.

Lukas: Dat is toevallig gekomen. Ik heb voor die vergelijkingen gemaakt zijn nooit echt veel naar Twenty One Pilots of Imagine Dragons geluisterd. Ik vond het idee van grootse geluiden en een beetje de ‘fuck it’-mentaliteit altijd wel cool en blijkbaar leek dat daar dan op. Ik begrijp de vergelijking wel en ben die muziek ook zelf beginnen appreciëren. Maar het is niet zo dat we daar proberen op te lijken.

Zijn er dan wel artiesten of bands die jullie inspireren?

Tibor: We vinden James Blake allemaal heel nice.

Lukas: Dat is iemand die zichzelf steeds opnieuw heruitvindt met zijn synths. SOPHIE vind ik ook een zeer interessante producer. Maar ik vind zoveel dingen interessant en nog steeds is een song voor mij goed als een melodie juist zit en je pakt. Dat is gewoon bij heel veel muziek zo.

Tibor: Het is bij ons allemaal ook niet echt genregebonden. Kanye West vinden we ook heel wijs.

Lukas: Beethoven luister ik ook heel graag, maar of je die allemaal hoort in onze sound? Ik denk het niet.

Zijn er artiesten/producers met wie jullie graag eens zouden willen samenwerken?

Tibor: Producers niet per se, want de producers waarmee we nu samenwerken zijn Stef Lenaerts en Nicolas Délepine en dat is een match made in heaven. Die verstaan ons volledig en weten precies welke richting de nummers uit moeten gaan. Over artiesten waarmee we eventueel zouden kunnen samenwerken, heb ik zelf nog niet zoveel nagedacht eigenlijk. Maar in de toekomst is dat wel een mogelijkheid.

Lukas: Ik zou het wel interessant vinden om eens een nummers met iemand anders te schrijven en een heel andere input te hebben. Ik heb al vaak liggen denken aan een samenwerking met een hiphopartiest. Ik denk dat dat een goede match zou kunnen zijn, maar anderzijds is zien wat er op ons afkomt ook cool. Wel is het nog nooit het geval geweest dat ik bij een nummer vond: ‘Daar moet ik nu eens echt een feature voor hebben.’

Wat zijn jullie ambities/doelstellingen voor het komende jaar?

Tibor: We gaan in het komende jaar vooral veel nieuwe nummers schrijven. Hopelijk doet onze ep het echt goed en mogen we er nog eentje maken.

Lukas: Blijven schrijven. Ik ben al bezig met het volgende, terwijl onze eerste ep nog maar net uit is. En een paar goede shows spelen natuurlijk en opgepikt worden door de radio.

Alvast veel succes met jullie releaseshow samen met Coyote Melon deze woensdag 4 december in de Charlatan!

Er zijn nog een aantal tickets te vinden op de site, maar snel zijn is de boodschap.

1815 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Trampolene - "Together"

In het afgelopen halfjaar bracht Trampolene drie singles uit, waar vandaag met “Together” een vierde bijkomt. Het blijkt de voorbode te zijn…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single TESSEL - "Together"

Utrecht kennen we als een stad waar veel goede bands vandaan komen. TESSEL is zonder twijfel een van hen. De band deed…
AlbumsRecensies

Duster - Together (★★★★): Akelige slaperigheid

Duster heeft zichzelf in 2019 nog eens wat afgestoft en van zolder gehaald, want de band zit ondertussen aan hun tweede comebackalbum…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.