LiveRecensies

Pavlove @ Kunstencentrum Vooruit: Een zoete inval

Iets meer dan een week na het uitbrengen van hun tweede EP Savages komt Pavlove aandonderen met het daarmee gepaarde concert in de Vooruit te Gent, waarbij hun oude en nieuwe nummers zich meer dan stijlvol met elkander in de strijd werpen. Ze brengen een gewichtige show, vol energiek gitaristen-gespring en instrumentale intermezzo’s waarvan onze bekjes even gaan gapen. Dansen kan, janken ook.

Het voorprogramma werd via een Facebook poll gekozen door de geïnteresseerde concertgangers. Snel bleek dat de fans The Pink Lemons, een fris bandje uit Sint-Truiden, verkozen als promnight princess boven WOOLVS en Gairy Humball. De band klinkt misschien bekend in de oren als frequent bezoeker van onze pagina. Afgelopen december verkozen we hen namelijk tot Zalm van de Maand. De band speelde al als voorprogramma in de Ancienne Belgique, Botanique en fungeren onder ET!KET records.

Met nummers als “White Lady,” “Lonely” en “Smartphone” (een nummer dat trouwens als godsgeschenk geschreven werd op een iets te plezante avond) zetten ze het publiek aan tot kalfachtig huppelen. Als je muziek als drug kan zien, dan kan je aan de hand daarvan wel verklaren waarom iedereen op wolkjes leek te lopen. Naar het einde toe leken ze dan haast te rammelen door hun set, wat hen eigenlijk wonderbaarlijk goed afging. De overtuigende energie die ze brengen geeft een kick, iets wat we niet zo vaak meer te horen krijgen. De natuurlijke synergie tussen de artiesten belooft veel, en als ze de wellust en het speeljolijt weten te behouden, zien we hen graag terug. Het democratisch gekozen viertal stelt het publiek tevree, nu op naar de hoofdact.

Pavlove dealt in intrigerende psychedelische pop. Dit door de inventieve gitaardeuntjes alsook een fijne, ondersteunende combinatie van bas en drums die veel weghebben van een trein die aan komt denderen. Net als het voorprogramma wordt deze band mede gedragen door mannelijke alsook vrouwelijke vocals van broer en zus Rasti uit Aalst. Wanneer halfweg de show dan ook nog strijkers de band komen vervullen, lijken de nummers pas echt compleet. De teksten spreken vaak over liefde, wat de naam al meer dan duidelijk maakt. Doch tonen ze dat liefde een sprong is, een waarbij je vaak pardoes op uw doos valt. In hun nieuwe nummers bewandelen ze nu ook muzikaal een sinister steegje.

Ze zetten het concert in met een nieuw nummer, zo vers dat het zelfs nog niet op de plaat terecht kwam. Met vervolgens de typerende cover van “Overload” (Sugababes) wordt dan ook snel de toon gezet voor de rest van het concert. Met nieuw Filiberke-esque kapsel jamt Helena goed weg op haar eindeloze toevoer aan gitaren en ramt ze in al dat enthousiasme al springend bijna de zangeres omver. Gaandeweg beginnen ze aan hun nieuwe set, nummers die afgelopen week goed werden ingeoefend, want ze voelen alsof ze al langer door het bloed van de band stroomden. De band speelt moeilijke, gelaagde songs en ontgroeit zo hitgevoelige pop.

Plots verschijnt een nest strijkers uit een donker hol (lees: de backstage) om de band te ondersteunen bij het nummer “Âzâr,” voor ons het hoogtepunt van de avond. Daar lanceert zangeres Reina Rasti een tirade aan hold me’s die door merg en been gaan, die van haarzelf inclusief. Toch wel een straffe dame, die Reina. Live klinken de nieuwe deuntjes nog donkerder dan op de ep, en zo brengen ze eindelijk ook titeltrack “Savages”. Het nummer wordt langer aangehouden dan op plaat en krijgt de balzaal even stil. Het laatste lied van de nieuwe plaat, “Pomegranate Blood,” gaat over de half-Iraanse afkomst van de zangers. Zo refereert het niet naar de band Pomegranates, maar simpelweg naar granaatappels, de meest voorkomende vrucht in Iran. Halfweg draait de sfeer om door middel van het instrumentale eind. Een vlotte overgang naar bis en radiohitje “Give Me All You’ve Got.”

Door de individuele talenten van de band staat ze al heel ver. Verlangen doen we nu dan ook zeker al naar de volgende plaatjes. Voor diegenen die nog niet uitgedanst waren ging het feest nog lang door onder noemer Silent Disco.

SET
THE PINK LEMONS

Peacock
Hey Love
White Lady
Everything but you
Lonely
Smartphone

PAVLOVE

Nieuw nummer (geen titel)
Overload (cover naar Sugababes)
If She Really Is A Light
Signs
Âzâr
Savages
Anything But Cupid
Pomegranate Blood

BIS

Give Me All You’ve Got

66 posts

About author
Streep™
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singe Mazey Haze - "Always Dancing"

Nadine Appeldoorn alias Mazey Haze is een 21-jarige Amsterdamse die nu haar derde single “Always Dancing” uitbrengt. Haar vorige singles “Headspin” en…
AlbumsRecensies

Kacey Musgraves – star-crossed (★★★★): Tijd heelt zelfs de diepste wonden

Bij het horen van de naam Kacey Musgraves denken we vooral aan country en akoestische gitaren. Dat was ook de leidraad voor…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single INU INU - "fool me"

INU INU is een Nederlands-Engelse groep die hun muziek dicht bij het hart houden. Ze omschrijven hun sound als dromerige popmuziek met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.