AlbumsRecensies

Pavlove – Savages (★★★½): Duistere versie van zichzelf

Pavlove is een van de vele talentvolle bands die uit de Belgische muziekindustrie komt gerold. In 2016 kwamen ze voor het eerst aan het oppervlak met hun debuut-ep Because of You. De band bracht een leuk allegaartje van indie pop, psychedelica en sixties invloeden en maakte daarmee meteen duidelijk dat ze niet van plan waren hun positie van beloftevolle band af te staan. Drie jaar later is de tweede ep Savages daar dan, en daarmee kiest de band voor een nieuwe richting.

Vanaf opener en leadsingle “Savages” merk je dat de band een pak grauwer is geworden. Niet dat ze hun sound helemaal omgesmeten hebben, integendeel. Pavlove zit gewoon in z’n tienerjaren en begint te rebelleren. Als een puber die zich vanaf nu alleen nog in het zwart kleed, vuren ze nu ruige instrumentale intermezzo’s op je af en zingen ze over slachtoffers van seksueel geweld. En ook “Āzār” bespreekt duistere thema’s als marteling en hebzucht. Het nummer start misschien lekker onschuldig, maar neemt al snel die donkere sfeer over. Het refrein barst open met een mix van psychedelische gitaren en synths die wordt aangevuld met Oosterse drums en de weemoedige vocals van frontvrouw Reina Rasti. Uitstekende start van een gedurfde ep.

Na het intense en grauwe begin van Savages, klinkt het tweede deel al een stuk meer upbeat. “Signs” doet het met de mannelijke vocals van de band, en die passen dan ook perfect bij de grungy ’90s sfeer die de instrumenten brengen. Pavlove weet hier een perfecte mix te krijgen van grauwe gitaren, hoopvolle synths en energetische drums. Maar het hoogtepunt van deze ep heet “Pomegranate Blood”. Na de drumroll die het geheel opent, verwacht je weer een upbeat nummer, maar met z’n vijf minuten zit dit nummer vol wendingen. Nadat de eerste twee minuten het typerend geluid van Pavlove brengen, krijg je op het einde nog twee instrumentale minuten cadeau van de band. Hier toont ze dan ook hun klasse met een gelaagd stukje instrumentale muziek dat geen seconde gaat vervelen.

Savages toont dat Pavlove aan het groeien is. De dikke, zwarte laag die de band over hun muziek heeft geplaatst, geeft de muziek alleen maar meer karakter. Om deze ep uit te brengen moest de band een crowdfunding opstarten aangezien ze niet genoeg geld hadden om hem uit te brengen, en wat zijn we blij dat ze dit gedaan hebben. Pavlove zet zich met deze ep meer dan ooit op de kaart.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Forester - "Smile"

Afkomstig uit het West-Vlaamse Avelgem verscheen Forester voor het eerst op onze radar door de Sound Track voorronde in Muziekclub 4AD. Forester…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Fabian Rasti - "Brazil"

Vandaag debuteert Fabian Rasti, je misschien wel bekend als zanger en gitarist van de Gentse band Pavlove, met de single “Brazil”. De…
AlbumsRecensies

Jehnny Beth – TO LOVE IS TO LIVE (★★★★½): Ook wreed savage zonder haar band

Wie hijgt daar heet in onze nek en blaast tegelijk koude rillingen over onze rug? Het is Jehnny Beth. Ze werkte samen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.