InstagramLiveRecensies

Portland @ Ancienne Belgique (AB): Opnieuw verliefd

©CPU- Willem Devriendt

Op 26 april 2017 ontdekten we voor het eerst Portland, een jonge en ambitieuze groep met grote plannen. Maanden later werden ze onze allereerste ‘Grote Beren Van Morgen’ en wonnen ze De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Enkele dagen na de winst stonden ze dan op ons eerste Dansende Beren verjaardagsfeest en hing er een magische sfeer in de lucht. Net diezelfde sfeer hing ook gisteren in de Ancienne Belgique, waar ze voor een uitverkochte Box mochten spelen. Hun nog jonge debuutalbum Your Colours Will Stain kleurde onze wangen roze, want wat werden we opnieuw verliefd op deze Belgische trots.

Terwijl The Van Jets een week geleden afscheid namen van hun publiek, stond op datzelfde podium gisteren met Portland één van de meest beloftevolle bands uit Vlaanderen. Er zijn niet veel gelijkenissen tussen de twee bands qua sound, al moeten we zeggen dat we in Jente Pironet wel een nieuwe Johannes Verschaeve zien. Dat zagen we vooral in “Step Aside”, waar Jente zijn charisma boven haalde en met een coole arrogantie heel veel grandeur uitstraalde.

©CPU- Willem Devriendt

Terwijl opener “Lucky Clover” nog redelijk zuchtend begon, kwamen er halfweg drums bij die meteen binnen drongen. Live doet Portland er graag een schepje boven op en zo klonken ze doorheen de set nog iets bruisender dan op de studioversies. Zo was het eerder pop-georiënteerde “Killer’s Mind” in de live uitvoering nog iets interessanter door een extra riff en klonk ook “You Misread Me” imposanter dan we hadden verwacht. “Sad Eyed Plain Butterfly” was dan weer lekker dreigend dankzij een heerlijk gierende gitaar.

Alle nummers kregen dus nog eens een upgrade voor de liveshow, maar toch waren er ook enkele momenten waarop ze het iets intiemer aanpakten. “Ally Ally” kwam iets zachter en aaibaarder over tussen de iets dynamischere songs “Expectations” en “You Misread Me”. Voor “Expectations” kwam Patrica Vanneste, voormalige violiste van Balthazar, Portland versterken en raakte ze bij sommigen zelfs de gevoelige snaar. Toch was het Sarah Pepels’ solonummer “Pearls” dat de diepste indruk achterliet. Achter haar piano zorgde ze voor een rustige noot in de set en deed ze zelfs wat aan Agnes Obel denken. In de bis kregen we met “Moonlit” nog eens te zien hoe Sarah en Jente op hun tweetjes klinken. Bloedmooi en intens.

©CPU- Willem Devriendt

Sterke momenten volgden elkaar dus razendsnel op en steken liet de vierkoppige band niet vallen. Tijdens hun intussen zeer gekende en geliefde Alt-J cover “Matilda” vergaten we weer dat dit nummer niet eens van hen is en konden we weer heerlijke wegdromen. Gedurende het sublieme “Deadlines” moesten we dan weer naar adem happen. Taminogewijs startte Jente enkel met zijn gitaar, waarna de hele band voor een straffe outro zorgde. Onwijs goed!

©CPU- Willem Devriendt

De afgelopen jaren heeft Portland heel wat kilometers kunnen doen, waardoor ze in de AB met een heuse live show konden opdraven. Wanneer ze na hun laatste nummer “Pouring Rain” het publiek bedankten, voelde je gewoon pure warmte in je lichaam. Bijna anderhalf uur lang toonde Portland dat ze in staat zijn om nog grotere dingen te doen. Your Colours Will Stain bleek live nog een sterker debuut en had niet veel nodig om ons in te pakken. We waren weer verliefd…

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:
Lucky Clover
Step Aside
Killer’s Mind
Lady Moon
Expectations
Ally Ally
You Misread Me
Matilda (Alt-J Cover)
Sad Eyed Plain Butterfly
Pearls
Secrets
Deadlines
 
Moonlit
Pouring Rain
1378 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Portland @ Het Depot: Leve de vrijheid!

Aanstaande maandag is het exact twee jaar geleden dat Portland zijn debuutplaat Your Colours Will Stain uitbracht. Toch was het pas gisterenavond…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Strand of Oaks: 'Mijn begrafenis moet een vuurwerkshow met ravemuziek zijn'

Strand of Oaks bracht op 1 oktober zijn achtste ontwapenende en eerlijke studioalbum In Heaven uit. Wij spraken met immer knuffelbare en…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ Ancienne Belgique (Club): Vanavond moet ik dansen

We hebben ons laten vertellen dat gisteravond een voetbalwedstrijd plaatsvond, maar toen we eerder die dag op de trein sprongen, begaven we…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.