AlbumsRecensies

Portland – Your Colours Will Stain (★★★★): Fluisterende kleuren

Nog geen twee jaar geleden werden ze tot winnaars van De Nieuwe Lichting gekroond. We hebben al eerder gezien dat dit serieuze gevolgen kan hebben, denk maar aan Tamino en Equal Idiots. Ook voor Portland blijkt dit te gelden. Na een drukke festivalzomer met als hoogtepunten een stampvolle Barn op Werchter en een volgepropte Marquee op Pukkelpop, is het eindelijk tijd voor dat langverwachte debuutalbum.

Een pianoriedeltje opent het album, maar al snel mogen we de mooie samenzang van Sarah Pepels en Jente Pironet verwelkomen. Het eerste pareltje, “Lady Moon”, werd al eerder door ons beloond met goede kritiek. Het zet de fragiele sfeer van het album alvast op prachtige wijze neer. We krijgen als eerste maaltijd een sterke, melancholische popsong voorgeschoteld die alle nodige elementen bevat om ons te betoveren: een interessante harmonie, een portie emotie en sterke lyrics. Dit smaakt naar meer.

De zang is een van de elementen die Portland zo typeert en hun nummers zo kleurrijk maakt. De samenzang van Jente Pironet en Sarah Pepels is al lang geen geheim wapen meer, maar toch weten ze ons er elke keer mee te bekoren. We horen oprechtheid in hun stemmen. Het viertal flirt ook op een aangename manier met een elektronische sound in hun muziek. Naast geprogrammeerde beats en samples sluipen er vooral veel synths in hun nummers. Een overmatig gebruik van dit laatstgenoemde kan al snel overdonderen of een nummer erg zwaar maken, maar Portland weet het juiste evenwicht tussen piano en gitaar te vinden.

Af en toe dreigt Portland iets te poppy te gaan. Op nummers zoals “Killer’s Mind” – wat ook meteen het vrolijkste nummer op de plaat is – en “Ally Ally” missen we wat diepgang en voelt alles een beetje te voorspelbaar aan. Gelukkig is Your Colours Will Stain een gevarieerd album en vinden we naast deze dromerige popsongs ook enkele hevige en donker ingekleurde nummers zoals het beangstigende “Deadlines” waar agressie op de loer ligt. Enkele melancholische ballads, waar de essentie op de breekbare zang en eloquente tekst berust, konden evenmin ontbreken. “Lucky Clover” is hier een goed voorbeeld van. Less is more en ook Portland blijkt dat te weten.

De verwachtingen voor de debuutplaat van Portland lagen torenhoog, maar met Your Colours Will Stain overtuigt het viertal ons met de vingers in de neus van hun muzikale kunsten. Ze laten niet enkel hun zeemzoete dreampop horen, maar tonen hun volledige kleurenpalet: van de roze liefdesliedjes tot de donkere break up-nummers, en dat zonder het cliché te benaderen. Hun straffe, emotioneel geladen liedjes betoveren onze tedere zieltjes zonder genade.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Portland @ Wilde Westen (De Kreun): Sprankelend ‘sensational’

Poëtische dreampop die vertrekt vanuit een melancholie die met donker en licht speelt, maar altijd de juiste snaar raakt; dat is Portland….
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2023

Nadat we enkele weken terug al de twintig beste Belgische albums aan je voorstelden, wordt het tijd om ook de dertig beste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Portland - "Time To Talk"

22 oktober is Wereldstotterdag, en ter ere daarvan heeft de Belgische band Portland een nummer gemaakt. Het lied, “Time To Talk”, ontstond…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.