LiveRecensies

The Underachievers @ Botanique (Orangerie): Net niet “Lords of Flatbush”

Vorig jaar stonden de vurige hiphoppers van The Underachievers zowel in de VK te Molenbeek als op Couleur Café te Laeken. Gisterenavond stonden ze opnieuw in Brussel, ditmaal in de ietwat grotere Orangerie van de Botanique. Hoewel ze iets minder vurig overkwamen dan tijdens eerdere passages, wisten ze opnieuw te zorgen voor een feestje in de hoofdstad.

Issa Gold en AKTHESAVIOR zijn drukbezette New Yorkers. Samen met Flatbush Zombies – bekend om onder andere een verpletterende livereputatie – en het label Pro Era vormen ze hiphop collectief Beast Coast. In mei van dit jaar lieten ze met deze formatie Escape from New York op de wereld los. Volgend op successen als Indigoïsm en Renaissance brachten Issa Gold en AK een maand later als The Underachievers opnieuw een langspeler uit: “Lords of Flatbush 3”. Het is ook dit album dat ze gisterenavond met hun Europese tour van dezelfde naam kwamen voorstellen.

DJ Ozhora Miyagi warmde het publiek al wat op voor Powers Pleasant. Deze laatstgenoemde producer speelde een paar van zijn hits – denk aan Pull Up in samenwerking met Joey Bada$$ en ASAP Ferg – met af en toe verrassende elementen in de mix. Zo passeerden zowel Panic! At The Disco, Nicki Minaj en Nirvana de revue. Met de zaal -verrassend- nog meer dan halfleeg was het wachten op de hoofdact.

Vanwege een technisch probleem mistte het optreden zijn start. Issa Gold trachtte dan maar met behulp van geïmproviseerde stand-up comedy het ongeduldige publiek waar voor hun geld te geven. Na de gedurfde oneliner ‘does ISIS really live here or is that a weird question?’ werd “Stone Cold” desalniettemin stevig ingezet.

AK – voor de gelegenheid met gehoornde muts op – en Issa Gold zijn twee joviale en spontane rappers die met beide voetjes op de grond staan. Soms namen ze dit echter iets te letterlijk en stond de energie op het podium op een laag pitje. Dit was vooral het geval gedurende de eerste helft van het optreden. Toch kon de mix tussen oudere, nineties-inspired tunes en nieuwere, agressievere 808 beats het publiek bekoren en begonnen de temperaturen stilaan te stijgen. “Play That Way” werd met veelbelovende energie ingezet, maar het echte hoogtepunt van de avond vormde zich vlak hierna bij één van hun grootste hits, “Herb Shuttles”. De – zijn-naam-niet-gestolen – Kruidtuin vulde zich met rookwolken en de geur van deze Herbs drong meteen ieders neusgaten binnen. Ook de hieropvolgende stevigere nummers – waarbij de backtrack een welkome aanvulling was – werden enthousiast ontvangen met stevige, blauwe plekken bezorgende pits.

https://www.instagram.com/p/B4YGsX2IT6c/

Terwijl Issa Gold zich een joint uit het publiek toe-eigende, grapte hij Joey Bada$$ in de coulissen te hebben staan. Dat deze er niet echt was, deerde niet: “Distance” – van de eerdergenoemde monsterformatie Beast Coast – knalde door de boxen en deed de Orangerie lichtjes daveren. Ook producer Power Pleasants – die al gedurende het ganse concert muisstil achter zijn booth stond – waagde zich aan wat beweging.

Meer dan tien minuten voor het geplande einde en met slechts twee nummers van het nieuwe album effectief gebracht, werd door de heren aangekondigd dat het optreden afgelopen was. Een verdwaasde en verwarde reactie van het publiek – dat wachtte op een crescendo – leidde tot alweer een moment van improvisatie: op de tonen van een nieuwe, unreleased track van Power Pleasants wandelden de Brooklyn Boys het publiek in. Na wat terloopse selfiesessies en handshakes met de aanwezige fans, was het echt voorbij. Een vreemd, maar ook wel intrigerend en sympathiek einde.

Hoewel The Underachievers zeker geen slechte liveperformance bieden, is het af en toe nog zoeken naar een balans tussen hun sympathieke spontaniteit en lichte stunteligheid. In vergelijking met Flatbush Zombies missen ze samenhang, creativiteit en een zekere flow in hun show. Toch blijven ze bij het publiek enorm geliefd en bewezen ze opnieuw dat hun oude succesformule nog steeds aanslaat. De lont is alvast aangestoken, hopelijk laten ze bij een volgende passage de zaal echt ontploffen.

Setlist:

Stone Cold
Allusions
Moon Shot
Leopard Sheperd
Gold Soul Theory
The Mahdi
Play That Way
Herb Shuttles
Take Your Place
Crescendo
Al Capone
Gangland
Distance ( Beast Coast )
Packs
Unreleased Track ( Powers Pleasant)

Facebook / Twitter / Website / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Your Old Droog - "DBZ" (feat. Denzel Curry & Method Man)

Your Old Droog is een atypische rapper. Bekendheid is niet aan hem besteed, marketing laat hem koud en de mainstream is de…
AlbumsRecensies

RiTchie - Triple Digits [112] (★★★½): Zelfzorg buiten de lijntjes

Het is een tijdlang onduidelijk geweest hoe de weg van Nathaniel Ritchie verder zou lopen. Na het overlijden van bandgenoot Stepa J….
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.