AlbumsRecensies

Mahalia – Love and Compromise (★★★★): Lachen, huilen en heupwiegen

Het gaat hard voor de 21-jarige r&b en soul-artieste Mahalia Burkmar. De vooruitgang die ze maakte sinds ze haar single “Sober” uitbracht in 2017 is indrukwekkend. In 2015 zag haar album Diary of Me ook al het licht, en dat verschilt als dag en nacht met Love and Compromise. Haar reikwijdte is sindsdien ook fenomenaal vergroot: op haar aankomende promotoer zal ze niet alleen hometown Leicester en Europa aandoen, ook Noord-Amerika mag zich verwachten aan een bezoekje van de immer charmante Mahalia.

De inspiratie voor de titel Love and Compromise haalde ze uit een interview met de legendarische Eartha Kitt. Daaruit horen we ook fragmenten doorheen het eerste nummer: ‘Are you willing to compromise within a relationship?’ – ‘Compromise? What is compromise?’ Met “Hide Out” begint de plaat sterk; meteen wordt duidelijk dat Mahalia de richting die ze al een tijdje volgt niet volledig omgegooid heeft. Waarom zou ze een succesvolle formule ook veranderen? De beats geven het nummer de nodige ruggengraat en de ‘ooh-ooh-oohs’ op de achtergrond maken er een specialleke van. Deze intro doet verlangen naar meer van zulke nieuwkomers.

Mahalia pretendeert helemaal niemand anders te zijn dan wie ze is. Dat is duidelijk tijdens haar optredens, waar ze iedereen betovert met haar natuurlijke charme en niemand met een slecht gevoel naar huis gaat. In “Regular People” benoemt ze dat ook letterlijk: ‘There’s nothing wrong with regular people’. Dat je volgens Mahalia niet altijd speciaal moet zijn, betekent niet dat haar muziek doorsnee is. Met haar positieve, eigentijdse r&b is ze een van de sterren van het genre op dit moment.

Hoewel al deze positieve boodschappen zeer fijn zijn om te horen, en een tegengewicht bieden voor al het slechte nieuws waarmee we voortdurend rond de oren geslagen worden, wordt het ons soms toch ook wat te veel. Op den duur heb je het gehad en wil je even niet meer nadenken en gewoon dansen. Gelukkig heeft Mahalia daaraan gedacht: nummers als het zomerse “Simmer” en “Consistency” zijn daar perfect voor. Die laatste klinkt zo vlot en zorgeloos, wij smeren onze dansbenen alvast in voor de liveversie tijdens haar passage in ons land.

Een ander thema waarin Mahalia gespecialiseerd is, is liefdesverdriet – of eerder, de teleurstelling veroorzaakt door haar object of affection. Hoewel die materie nogal zwaar kan zijn, wordt de sfeer nooit echt doorbroken door dergelijke nummers. De r&b-koningin weet er meestal wel een draai aan te geven, waardoor we zowel willen huilen als heupwiegen. Uitstekende voorbeelden daarvan zijn “I Wish I Missed My Ex” en “Do Not Disturb”. De manier waarop haar soulvolle, gevoelige stem de instrumentatie en beats aanvult, klinkt oorstrelend.

Love and Compromise toont dat Mahalia klaar is voor de toekomst: van de dertien tracks is er geen enkele negatieve uitschieter. De kwaliteit van de nummers wordt consequent hoog gehouden. Met dit album bewijst ze dan ook dat ze een plekje verdient naast andere queens in het genre, zoals bijvoorbeeld Jorja Smith. Mahalia is geweldig goed bezig, en als ze zo doorgaat, gaat ze het nog heel ver schoppen. Wie na dit album staat te popelen om haar eens live te zien stralen – want dat doet ze op het podium – kan op 19 december terecht in de Ancienne Belgique!

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mahalia - "In The Club"

De Brits-Jamaicaanse Mahalia laat absoluut niet met zich sollen, laat dat duidelijk zijn. Een van haar eerste grotere singles “Wish I Missed…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mahalia - "Whatever Simon Says"

Als je dacht dat r&b en soul allang waren uitgestorven, heb je waarschijnlijk nog nooit van Mahalia gehoord. Haar stijl zouden we…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mahalia - "Letter To Ur Ex"

Er verschijnt altijd spontaan een glimlach op ons gezicht wanneer Mahalia nieuwe muziek aankondigt. Ook vandaag is geen uitzondering, want de Brits-Jamaicaanse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.