Uitgelicht

Dertien tips voor een geslaagd Pukkelpop 2019

© CPU – Ymke Dirikx

Pukkelpop is ieder jaar een ontdekkingsfestival van jewelste en ook dit jaar vallen er weer pareltjes te ontdekken op de weide en de vele podia van Pukkelpop. Naast iets bekendere namen als Billie Eilish, Tame Impala, Twenty One Pilots of Post Malone op de Main Stage is er in de kleinere tenten heel wat meer te ontdekken. De acts van morgen worden ze soms ook wel eens genoemd. Wij snuisterden door de line-up om daar de beste tips van dit jaar uit te halen.

Ruby Grace (donderdag, Club, 19u00)

De eerste muzikale tonen die je op Pukkelpop zult horen, zouden best die van Ruby Grace kunnen zijn, want zij is de openingsact van deze editie. De Hasseltse zangeres speelt er een thuismatch, maar zal vooral ook tonen dat ze een popact is met internationale allures. In januari was ze nog onze ‘Grote Beer Van Morgen‘ en in februari speelde ze op ons verjaardagsfeest. Telkens weer opnieuw zagen we dat het goed was en dat een groter podium lonkte. Nu staat het dan ook echt te gebeuren en kunnen we ons klaarmaken voor haar grote doorbraak. De nieuwe Belgische popprinses zal schitteren op dat grote podium!

Peuk (donderdag, Club, 21u20)

In maart stond het trio van Peuk nog op ons eigenste Dansende Beren Feest in Brugge en nu mogen ze zowaar op de openingsdag van Pukkelpop spelen. Met hun debuutalbum Peuk beukten ze dan ook wel heel hard en luid op de deur naar grotere podia en festivals. De eerste moshpit van Pukkelpop 2019 wil je toch niet missen? Afspraak dus donderdag om 21u20 in de Club voor het betere ellebogenwerk.

Inhaler (vrijdag, Marquee, 14u10)

Het zal je maar overkomen, opgroeien als zoon van de wereldberoemde popzanger Bono en voor de rest van je leven met hem vergeleken worden. En toegegeven, met de ogen dicht lijkt de stem van Elijah Hewson als twee druppels water op die van zijn pa. Ook muzikaal horen we vooral invloeden van Joy Division, Echo & The Bunnymen en, jawel, de jonge U2. Maar oordeel vooral zelf en gun Inhaler het voordeel van de twijfel. Voor je het weet verkopen deze mannen ook stadiums en arena’s uit.

Flohio (vrijdag, Lift, 17u35)

© CPU – Bert Savels

Onze grote beer van morgen Flohio stond al in de AB tijdens Grime Night en versierde als eerste vrouwelijke grime-artieste een plekje in de BBC Sound of 2019. Op Pukkelpop prijkt ze op de affiche naast Stormzy. Flohio is net zoals de koning van het genre een Brits grime-talent uit Zuid-Londen. Het afgelopen jaar heeft ze zichzelf kunnen bewijzen met enkele straffe singles, waaronder een feature met Modeselektor. Flohio is misschien maar een klein meisje van 1m50, haar bars staan garant voor bakken energie. Nog niet uitgemosht na Stormzy’s set op de Main Stage? Draai 180° richting de Lift en ontdek hoe de toekomst van grime ook vrouwelijk kan zijn.

slowthai (vrijdag, Lift, 21u30)

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als in het woordenboek bij het woord ‘enfant terrible’ met voorbeelden gewerkt zou worden dan zou best slowthai gebruikt worden. De grimeheld uit het grijze Newcastle loste dit jaar een van de beste debuutplaten van het jaar met Nothing Great About Britain en ook live toont slowthai zich graag van een iets ruiger kantje. Door velen wordt hij momenteel de lucht ingeprezen en met verschillende ludieke acties, zoals bijvoorbeeld tickets voor zijn aanstaande tour verkopen aan amper vijf pond, is hij de afgelopen maanden nog verder kunnen groeien. Op vrijdag zal hij alvast de Lift helemaal aan flarden spelen en zonder twijfel voor een groot grimefeest zorgen.

PUP (zaterdag, Club 11u30)

Blaffende honden bijten niet, maar dit Canadese viertal blaft én bijt. De band brak door met hun stevige tweede The Dream Is Over en bevestigde dat dit jaar met Morbid Stuff. Ook al doen songs als “See You At The Funeral”, “My Life Is Over And I Couldn’t Be Happier” en “Full Blown Meltdown” op het eerste zicht denken aan emopunk, toch houden de jongens het vooral luchtig en leutig met zelfrelativerende humor en verrassend meezingbare lyrics. PUP belooft alvast een welkom shotje energie te worden om half twaalf.

Barny Fletcher (zaterdag, Dance Hall, 12u10)

De vroege vogels op Pukkelpop kunnen op zaterdag uitgebreid kennismaken met het nieuwe Britse toptalent Barny Fletcher. Erg lang is de Londenaar nog niet bezig met muziek, maar hij mag wel al grote sterren zoals Dua Lipa en Cole3trane tot zijn fans rekenen. Zijn eerste mixtape, CANVAS2033, is alvast een goede kennismaking met zijn muziek en je begrijpt ook meteen waarom heel wat mensen hem zien als de volgende nieuwe grote ster. Met zijn poppy hiphop zal hij alvast de Dance Hall aardig mogen wakker schudden en we zijn dan ook al heel benieuwd hoe hij het op zijn eerste Belgische show zal doen.

Franc Moody (zaterdag, Castello, 13u00)

Duid de naam Franc Moody maar met stip aan in je timetable als je houdt van funky dansfeestjes en vrolijke gitaren. Het duo uit Londen bracht vorig jaar hun debuut Dance Moves uit en dat leverde hen heel wat positieve reviews en massa’s nieuwe fans op. Vijf jaar na het opstarten van Franc Moody begint het duo stilaan de vruchten te plukken van de vele jaren hard werken en sleutelen aan hun sound. Ned Franc en Jon Moody gaan dit najaar overigens ook op een Europese tour, maar kunnen dus nu al op zaterdag een van de revelaties van het jaar worden op Pukkelpop.

The Chats (zaterdag, Lift, 21u30)

‘I’m on Smoko, so leave me alone’, deze profetische woorden zorgden voor het begin van de carrière van de Australische band The Chats. Op Pukkelpop zullen deze woorden dan ook meegebruld worden tot ver buiten de Lift. De groep brengt simpele garagepunk op een heel speelse en typisch Australische manier. De songs gaan over de simpele dingen in het leven: eten in een wegrestaurant en dergelijke. Live zou het er heel wild aan toe gaan, en op Pukkelpop spelen ze hun eerste Belgische show ooit. Dave Grohl, Billie Joe Armstrong, Alex Turner, Iggy Pop en Josh Homme zijn al fan, de Belgische fans zullen ze op Pukkelpop wel overtuigen.

The Beths (zondag, Club, 12u05)

The Beths timmert gestaag aan zijn weg naar een groot publiek. Het Nieuw-Zeelandse drietal (op tour aangevuld met een sessiedrummer) leerde elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de muziekschool, met een indierockband als staartje. Met Future Me Hates Me konden we van een zeer geslaagd debuut spreken: een verhaal over kleine en grotere dingen des levens, vlotjes in te lepelen op catchy indie-instrumentatie en met de nodige humor. We zagen The Beths eerder dit jaar al in het voorprogramma van Death Cab For Cutie en in een klein Brussels cafeetje, en zagen dat het goed was. Wil je op de laatste festivaldag asgrauw een tent binnen gaan en met een glimlach terugkeren? Dan is de Club al vroeg de place to be om je kater en andere miserie te relativeren.

Kate Tempest (zondag, Castello, 16u55)

©CPU – Chris Stessens

‘It’s coming to pass, my countries coming apart / The whole thing’s becoming such a bumbling farce.’ Nee, voor opzwepende hip hop hoef je alvast niet naar de Castello af te zakken. Wie zich wil laten meeslepen in Tempests vijftig minuten durende koortsdroom stipt haar best in felle kleuren aan. Want met Boris Johnson nu aan het roer van het Verenigd Koninkrijk komen Kate Tempests rake uithalen op haar laatste plaat The Book of Traps & Lessons nog zoveel harder aan. Haar hiphopklank is ook steeds meer verveld tot een uitgepuurde spoken word performance, waarbij ze haar teksten vol passie en vuur debiteert. Kate Tempest is zonder twijfel de meest poignante doemprofeet van het moment. Aanhoor haar klaagzang op de dag des Heerens in de Castello. Kan het nog toepasselijker?

Penelope Isles (zaterdag, Lift, 15u35)

Uit Brighton krijgen we dit jaar de gezellige indierock van Penelope Isles voorgeschoteld. De band bracht op 12 juli hun debuutalbum uit, en daarmee kregen ze voorlopig nog niet wat ze verdienden. De verzameling nummers is namelijk een erg gezellig allegaartje van fuzzy gitaren, dromerige indie en aanstekelijke refreinen. De vierkoppige band met broer en zus Jack en Lily Wolter zou hierdoor zomaar eens een van de grootste verrassingen van het festival kunnen worden. De muziek is toegankelijk, relaxed en vooral heel doordacht gebracht. De sound wordt door Pukkelpop zelf gelinkt aan Grandaddy en een beginnend Arcade Fire, en we weten allemaal hoe die laatste band is geëvolueerd. Hoe dat live zal overkomen, ontdek je op de zaterdag van Pukkelpop in de Lift.

Skeggs (zaterdag, Lift, 17u30)

Een surfrockband is een samenraapsel dat alleen geloofwaardig kan klinken als het in Australië ontstaat. En laat dat nu nét de Heimat van Skeggs zijn. Niet vies van pot, pint en andere chemicaliën neemt dit samenraapsel zijn instrumenten ter hand om rechttoe rechtaan surfrock nummers te maken over drank, drugs en de levenswijsheden die uit het gebruik ervan ontstaan. Dat ze weten wat goede muziek is, blijkt onder meer uit hun zeer geslaagde Pixiescover van “Here Comes Your Man“. Nog niet overtuigd? Zak dan op zaterdag omstreeks 17u30 met twee pintjes (eentje voor de dorst, eentje om door de lucht te keilen) af naar the Lift en laat de zomer en zijn onstuimigheden binnenhuppelen via je gehoorkanaal.

En natuurlijk is er nog veel meer te beleven op Pukkelpop dan muziek. Zo kan je in de Petit Bazar op cruise, wordt er kunstzinnig gedaan met ART United (waar Ghost Raveyards zelfs een setje laat spelen), kan je eens naar Hasselt centrum voor de beste gratis Belgische muziek op PKP DWNTWN en zullen er weer heel wat intieme verrassingssessies gespeeld worden op The Buzz en op geheime locaties. Pukkelpop biedt je dus heel wat aan, een ware ontdekkingstocht waarbij je op drie dagen niet alles kan gezien hebben, maar jezelf moet laten verrassen.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Inhaler - "Love Will Get You There"

Inhaler heeft er een uiterst drukke festivalzomer op zitten. De Ieren speelden niet alleen op talrijke festivals waaronder Rock Werchter en Glastonbury,…
AlbumsRecensies

The Beths - Expert in a Dying Field (★★★½): Spitsvondige gitaarpop voor al uw nazomers

Is het niet de droom van elke jonge puber om samen met enkele schoolvrienden een bandje op te richten en daarmee de…
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2022 (Festivaldag 2): De ingeloste verwachtingen

De openingsdag van Crammerock was er eentje om niet snel te vergeten. Kaiser Chiefs en Goldband bouwden beiden een zalig feestje en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.