Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Death Cab for Cutie – “Kids in ’99”

© Musiczine.net

Indiehelden Death Cab for Cutie wisten ons in februari nog ferm te overtuigen van hun kunnen, toen ze hun laatste langspeler Thank You For Today op Belgisch grondgebied kwamen voorstellen. Ondanks dat laatste aan-slagkracht-ontbrekende wapenfeit, was de show in De Roma er één die ons na een half jaar nog steeds bijblijft en zonder twijfel de eindejaarslijstjes zal halen. Ben Gibbard en de zijnen zijn vakmannen wiens muzikale neuzen tot op de graad altijd in dezelfde richting turen, wat in de afgelopen twee decennia al tot pareltjes van nummers heeft geleid. Ook vandaag verwachten we ons dus weer aan dat muzikale vakmanschap.

“Kids in ’99” begint heel nerveus, met groovy gedrum dat een speelse baslijn ten dans vraagt. Wanneer Gibbards unieke stemgeluid zijn intrede maakt, wordt duidelijk dat “Kids in ’99” een ingetogen song is met een niet-onbelangrijke achtergrond. In de zomer van 1999 vond in Bellingham (Washington) een tragedie plaats, waarbij drie jonge jongetjes het leven lieten. Door een scheur in een pijpleiding, vloeiden grote hoeveelheden brandstof in Whatcom Creek, waarlangs twee jongetjes met firecrackers aan het spelen waren. Toen het vuur van de aansteker contact maakte met de brandstof, veranderde de omgeving in een mum van tijd in een waar inferno.

Twintig jaar na datum zijn de bandleden nog steeds onder de indruk van de tragedie die zich afspeelde vlakbij hun woonplaats, wat duidelijk te horen is op dit nummer. “Kids in ’99” is echter een typisch Death Cab nummer, dat de donkerste bladzijden uit de geschiedenis met subtiele instrumentatie en verhalende teksten omtovert in een ingetogen en ontroerend verhaal dat de luisteraar nooit wordt opgedrongen. In die kunde ligt één ingrediënt van de cocktail waarvan we al jaar en dag fan zijn, dus kunnen we met “Kids in ’99” opnieuw spreken van een topper in de discografie van Death Cab for Cutie.

“Kids in ’99” is het eerste nummer dat deel zal uitmaken van The Blue ep, die er op vrijdag 6 september aankomt.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Death Cab For Cutie @ De Roma: Intense melancholie

Thank You For Today, zo heet de nieuwe plaat van Death Cab For Cutie en zo was ook het algemene gevoel toen…
LiveRecensies

The Beths @ CHAFF: Klaar voor (grotere) podia

The Beths wisten ons eerder dit jaar aangenaam te verrassen met Future Me Hates Me, een meer dan geslaagd debuut dat wij met vier sterren…
AlbumsRecensies

Death Cab for Cutie - Thank You For Today (★★★): Tevreden met middelmaat

‘Please don’t change. Stay the same,’ smeekt frontman Ben Gibbard in het refrein van “Gold Rush”. In dat nummer bezingt hij het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.