Live, Recensies

Cypress Hill @ Dour 2019: Alleen insane op het einde!

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Cypress Hill is zonder twijfel de meest iconische naam op de line-up van Dour dit jaar, al liggen hun gloriejaren wel al een tijdje achter hen. De hiphopgroep uit Los Angeles is al actief sinds 1986 en maakten in der tijd baanbrekende hiphop en scoorden heel wat hits op MTV en consorten. De groep verkocht meer dan twintig miljoen albums en was meermaals voor een Grammy genomineerd, maar de echt succesvolle tijd hebben ze inmiddels achter zich. Verleden jaar losten ze hun eerste album in acht jaar tijd met Elephants on Acid en dat is voor de groep alweer een mooie gelegenheid om op tour te gaan. De focus lag desondanks hoofdzakelijk op het oudere materiaal en ook daar was het vooral wachten op die ene hit.

Na een korte warm up van hun dj Mix Master Mike met heel wat hiphopklassiekers en gescratch kwamen B Real en Sen Dog het podium op het gemak opgewandeld. Helaas verliep de start niet helemaal vlekkeloos bij openingsnummer “Band of Gypsies”, trouwens ook het enigste nummer van de nieuwe plaat dat gisteren gespeeld werd. De twee mics stonden veel te stil en wat B Real en Sen Dog rapten, was amper tot niet te verstaan. Ook de algemene geluidsbalans was niet optimaal en we hadden het gevoel dat het geluid ook bij het volgende nummer “Hand On The Pump” eerder redelijk stil stond. De geluidsman kon zich dan wel herpakken, maar de foute start kon desondanks niet rechtgetrokken worden.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Wie Cypress Hill al eens eerder live aan het werk heeft gezien, kwam gisteren bijna geen nieuwigheden tegen en dat vonden we toch wat jammer. “When The Shit Goes Down” is nog steeds een gouden oude, maar miste gisteren helaas wat kracht en spirit om de weide in vuur en vlam te steken. De weide was overigens goed gevuld voor een act als Cypress Hill en het was ook goed om te zien dat heel wat jongeren een weg vonden naar deze ervaren rotten. Na het matige “Tequilla Sunrise” kregen Mix Master Mike en percussionist Eric Bobo even hun momentje, al had dat voor ons niet gehoeven aangezien de keuze van nummers (bijvoorbeeld “Firestarter” van The Prodigy) niet echt paste bij de muziek van Cypress Hill.

Het dipje van de show werd echter bereikt wanneer Cypress Hill hun lievelingsdrug in welgeteld vijf aaneensluitende nummers werd bezongen. Op zich niets mis mee, maar het werkte gewoon langs geen kanten en haalde heel wat sfeer weg. Enkel bij “Dr. Greenthumb” ging het publiek wat losser, maar dat was met opvolger “Hits From The Bong” niet van al te lange duur. Dan was het tijd om het publiek in twee kampen te verdelen: de linkerkant en de rechterkant, maar dat leverde niet de verwachte respons van B Real en Sen Dung op waardoor ze dat ook maar lieten voor wat het was.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

“How I Could Just Kill a Men” klonk wel lekker laidback en relax en kreeg opnieuw wat meer beweging in de weide. De ban was eindelijk gebroken en er volgde het moment waarop zo goed als iedereen zat te wachten: “Insane In The Brain”. Ook meer dan twintig jaar na de release blijft het nummer de massa’s begeesteren en dat was gisteren natuurlijk niet anders. Afsluiten deden ze met “Jump Around” dat met een sitdown begon en zo nog eens voor een springende mensenzee zorgde.

Cypress Hill heeft de laatste jaren wat aan glans verloren en is voor vele jongeren enkel nog die groep van “Insane In The Brain” en dat werd ons gisteren op Dour duidelijk. Ook live hadden we ze al vaker betere shows weten te geven en kregen ze het publiek sneller met zich mee, maar dat lag gisteren ook voor een groot deel aan een mindere geluidsmix. Het was voor velen ook vooral wachten tot het einde voor ze de nummers kregen die ze kenden en dan zat de sfeer wel degelijk. Een goede afsluiter van The Last Arena op donderdag was Cypress Hill in ieder geval niet en we kunnen ons moeilijk voorstellen dat ze hun status in de toekomst nog lang zullen kunnen houden.

 

12 juli 2019

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief