AlbumsRecensies

Phoxjaw – A Playground For Sad Adults (★★★★): Overtuigende genremengelmoes

Dat het in Engeland spaak loopt sinds de keuze om voor de Brexit te gaan, is een understatement. Theresa May verbrandde haar vingers al aan deze moeilijke materie, en ook de opvolging zal het moeilijk krijgen. Maar blijkbaar inspireert dit veel Engelse bands tot het maken van goede muziek. Sinds enkele jaren krijgen we vanuit het geïsoleerde Engeland geregeld goede bands te horen. Om in het genre te blijven zijn bands als Black Peaks of Arcane Roots toch gerespecteerde waarden gebleken. En Phoxjaw blijft dit niveau aanhouden en dat verbaast ons niets!

Phoxjaw is een vierkoppig ensemble uit Bristol. Nu hun hun debuut Goodbye Dinosaur zijn de verwachtingen hoog gespannen. Deze verwachtingen werden ook nog extra gevoed door de tours met Black Peaks en Pagan. Ook Kerrang!, Total Guitar Magazine, BBC, Scuzz TV, Metal Hammer en Radio 1 Rock show deden hun duit in het verleden in het zakje om deze band naar ongeziene hoogten te brengen. Met zo’n ophemeling worden de verwachtingen extra gespannen, maar deze band stelt gelukkig niet teleur.

Dit kwartet speelt een soort van heruitgevonden grunge met een stevige toets richting metal. De link met Black Peaks was al gelegd, maar ook bands zoals Deftones of Cave In komen hier om de hoek kijken. Een unieke sound die aanstekelijk en heel krachtig klinkt. In de nummers klinkt nog steeds veel melodie, maar als de band stevig aanzet, dan is het ook wel echt snoerhard. En deze brute oerkracht maakt de band ook wel tamelijk uniek. De riffs die ze dan produceren hadden even goed van een Slipknot release kunnen komen.

Een groep die power, branie en een enorme hoeveelheid humor combineert in hun sound: dat mag een verluchting in de muziekwereld genoemd worden. De humor die steeds in hun clips terugkeert, is een mooie aanvulling van waar deze vier heren voor staan. Ook de directeur van Hassle Records was overtuigd van deze band en hij had dit te vertellen over de band: ‘We werden live overweldigd. Het is moeilijk om je eigen geluid te creëren, maar deze heren doen dat zeker al nadat hun debuut-ep en een andere verkrijgbaar zijn. Ze zijn muzikaal moeilijk vast te pinnen en dat zal beslist nog een kracht voor hen zijn in de komende jaren.’ Mooie woorden!

En ook deze release brengt het beste voort uit deze vier muzikanten. Veel goede dingen combineren tot een goede mengelmoes van verschillende muziekgenres is een kunst die weinig bands goed verstaan. Je hoeft niet altijd origineel te zijn om goede muziek te maken. En dat doet deze band nu net wel. Alle stukjes muziek die ze maken, ook al zijn ze zeer verschillend, zijn van een hoogstaande kwaliteit. En dat is de sterkte van deze muziek. Er staat geen slap stukje muziek op deze plaat, en Phoxjaw weet alles mooi te combineren.

Phoxjaw is nu dus terug met hun tweede ep, A Playground For Sad Adults, die via Hassle Records werd uitgebracht. Deze ep zet de opkomst van het alternatieve kwartet voort, na de toejuiching van hun debuut Goodbye Dinosaur. Europa wordt getourd in het voorprogramma van Black Peaks en dat zou een volgende stap voor Phoxjaw moeten zijn. De toekomst lacht deze band toe!

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Indigo De Souza - Any Shape You Take (★★★★): Meezingers voor eenzaten met hartzeer

Al van kinds af aan voelt Indigo De Souza zich een buitenbeentje. Ze groeide als verlegen zonderling op in een boerenhol in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Trivium - "Feast Of Fire'"

Tijdens de new wave of American heavy metal voorspelden criticasters dat Trivium ooit de Master of Puppets van de 21ste eeuw zou schrijven….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Moaning Lisa – “Cold Water”

Moaning Lisa is, buiten de zesde aflevering van The Simpsons, ook een Australische grungerockband. De dames (en heer) wonnen in 2016 de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.