Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lea Porcelain – “Love Is Not an Empire”

Peter Kaaden

Lea Porcelain, het Berlijns gebaseerd muzikaal duo, is terug van weggeweest. In 2017 debuteerde ze met het album Hymn to the Nights. Na hun recente Europese tour en de vorige succesvolle single “I Am Ok” zijn weer daar met een nieuwe oorworm: “Love is Not an Empire”. Met een licht andere sound bewijzen vocalist Markus Nikolaus en producer Julien Bracht wederom dat ze sterk in hun schoenen staan. De invloed van de techno achtergrond van Bracht mag dan wel minder aanwezig zijn deze keer, het geeft Nikolaus de kans om zijn sterke singer-songwriter vaardigheden op de voorgrond te laten treden. Het resultaat is een verfrissende zomerse soundrack.

Je verwacht bijna de stem van Eddie Vedder te horen over de akoestische gitaar waarmee het nummer opent. Het lijkt wel alsof we rond een kampvuur zitten met de zanger. Markus Nikolaus verrast met een simpele maar treffende melodie, waar we anders een ietwat monotonere zanglijn gewend zijn. De elektrische gitaren gaan gepaard met veel reverb, wat voor dit duo toch wel een terugkerend stijlelement lijkt te zijn. Het hele nummer is een crescendo, waarin elk nieuw deel nooit de kans krijgt om saai te worden. Het recept? Net genoeg noten, net genoeg drums, nooit overkill en alles mooi aan elkaar gelijmd. De profetisch klinkende lyrics over de vergankelijkheid van dingen en de eeuwigheid van liefde zijn nét nog te verstaan. Het heeft soms ook zijn charme als de zanger klinkt alsof hij elk moment in slaap kan vallen. Naar het hoogtepunt toe geeft de band zich volledig over aan de catharsis die dit lied lijkt te brengen. Dromerig en verloren, melancholisch maar hoopvol. Het nummer mondt uit in een extatische wall of sound.

Lea Porcelain weet dus te verrassen met deze nieuwe single waarin melodie en zorgvuldig aan elkaar gelijmde soundscapes elkaar omarmen. Ook mogen we met zekerheid stellen dat deze groep nog lang niet klaar is met het verkennen van hun sound. Ze zullen in de toekomst ongetwijfeld nog vele pareltjes voortbrengen. Met deze nieuwe single hebben we in ieder geval een lijflied om tijdens een roadtrip naar de horizon mee de longen uit ons lijf te zingen.

Facebook

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single N0V3L - "NOTICE OF FORECLOSURE"

Politiek bewust en melancholisch, maar vooral dansbaar. Zo kan je het geluid van N0V3L het best omschrijven. Drie jaar geleden bracht deze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Iceage – “The Holding Hand”

De Denen van postpunkband Iceage brengen met “The Holding Hand” hun eerste single onder het label Mexican Summer. Na Beyondless, de voorlopig…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lea Porcelain - "Choirs to Heaven"

Berlijn is en blijft een hotspot voor alternatieve muziekprojecten zoals ook Lea Porcelain. Producer Julien Bracht en zanger Markus Nikolaus leerden elkaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.