Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single VR SEX – “Live In a Dream”

© Corinne Schiavone

In 2019 brachten Andrew Clinco, Aaron Montaigne en Brian Tarney – ofwel VR SEX – hun debuutplaat Human Traffic Jam uit, een album doordrenkt met actueel gedachtegoed over de negatieve impact van sociale media. Ze stellen dat sommige beroemdheden tegenwoordig quasi verafgood worden, dat privacy absoluut een ding uit het verleden is en dat menselijke interacties meer en meer exclusief gebeuren via beeldschermen. Klinkt allemaal niet bijster optimistisch en, spoiler alert, hun nieuwe single “Live In a Dream” is dat ook allesbehalve. Terwijl de postpunkkern van VR SEX onaangetast blijft, wordt het doemdenken ditmaal echter over een eerder bureaucratische boeg gegooid.

Het nummer opent met een gitaarriff die nog wel wat wegheeft van de intro van “In Your Head” van Queens of the Stone Age, ondersteund door zwart-witte archiefbeelden van oorlogen en collectieve rampen die de mensheid over zichzelf heeft uitgeroepen. Weldra voegen de jongens van VR SEX nog wat dromerige akkoorden toe aan het initieel onheilspellende gitaarwerk, wat passend bij de naam van het nummer is, maar vooral lekker contrasterend werkt met de fatalistische sfeer die het audiovisuele geheel uitstraalt. Tijdens het refrein maakt de etherische sound weer even plaats voor escalerende drums en gitaren, en worden we tot de volgende strofe begint weer even met de neus op de historische feiten gedrukt.

Qua tekst valt er ook weinig subtiliteit op te merken: the powers that be worden symbolisch omschreven als een groepje egocentrische pummels die door hun onbekwaamheid en dubieuze principes vaak foute beleidsbeslissingen maken, waardoor de wereld beetje bij beetje moet boeten als gevolg. Een strofe verder lijken er allusies gemaakt te worden naar drugsconsumptie, mogelijk met de intentie om op thematisch vlak een verbinding te maken met al het voorgaande. Daarna weerklinkt het refrein nog enkele malen opnieuw terwijl er nog steeds donkere momenten uit de geschiedenis worden geprojecteerd, alsof we zelf gedoemd zijn om in een cyclus van oorlog, pijn en vernietiging vast te blijven zitten.

Het is duidelijk dat VR SEX nog niet klaar is met hun maatschappijkritische nummers, iets wat wij enkel kunnen aanmoedigen. Op 25 maart komt de opvolger van hun debuut uit, genaamd Rough Dimension. Zet het alvast in jullie agenda.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

21 posts

About author
https://letterboxd.com/aghyari
Articles
Related posts
LiveRecensies

Spiral Drive @ Djingel Djangel: Spelen met invloeden

Om de zoveel tijd komt er een artiest op onze radar die nog quasi onbekend is, maar toch de aandacht van het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock On! Queens of the Stone Age en The Offspring naar Pukkelpop 2024!

Of er nog plaats is voor wat gitaren op Pukkelpop? Reken maar van wel! Nadat in eerste instantie vooral de popfans werden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hideous - "Hideous"

Bij de fans van onder meer Royal Blood en Queens of the Stone Age zal de muziek van Belgische supergroep Hideous ook…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.