Albums, Recensies

Dinosaur Pile-Up – Celebrity Mansions (★★★½): Een leeuw zonder tanden

Met twee succesvolle singles waren de verwachtingen voor Celebrity Mansions torenhoog. Dan volgde begin deze week nog “Round The Bend”, wat de verwachtingen toch wat temperde. Zo zorgde het drietal uit Leeds voor gemengde gevoelens. We zaten dan ook vol spanning klaar toen we hun nieuwste album voor het eerst door onze luidsprekers knalden. Het waren vier lange jaren sinds vorig album 11:11, de fans zaten ondertussen al op hete kolen.

Openen doet Celebrity Mansions met hun single “Thrash Metal Cassette”, een geslaagde zet. De band legt de lat hoog, heel hoog. De tracks hebben iets euforisch, doorspekt met vettige riffs en een opzwepende drum. ‘Thrash metal on the stereo, 16 hours a day’, zingt Matt Bigland. We wanen ons in een zomerse caravan, omringd door een grote hoeveelheid blikken Cara Pils. Dinosaur Pile-Up weet hier meesterlijk sfeer te scheppen. Opvolger “Back Foot” is even rauw en bezorgt ons minstens evenveel plezier. Nog net iets bombastischer, het nummer smeekt erom om luid afgespeeld te worden. De riffs vliegen ons rond de oren, heerlijk.

Het is pas op de titeltrack dat het volume omlaag gaat. Na tien minuten van het kastje naar de muur gespeeld te zijn, krijgen we nu enkele rustigere tracks voorgeschoteld. Op “Celebrity Mansions” vraagt Bigland zich af waarom Instagrammodellen meer verdienen dan hij. Het past in het totale plaatje, Dinosaur Pile-Up is een band die zijn eigen zin doet en daar ook niet snel in zal veranderen. De laatste trends op Instagram of uit Hollywood kunnen hun gestolen worden. Hun muziek wordt niet voor niets als een cocktail van grunge en punk omschreven. Om Celebrity Mansions als een middelvinger naar de maatschappij te omschrijven zou een brug te ver zijn, het is eerder een statement: ‘Wij zijn Dinosaur Pile-Up en wij passen niet in hokjes.’

‘Pouring gasoline, using my temper. Tripping on my feet, head in a blender’ zingt Bigland op “Pouring Gasoline”, een vies nummer dat zich nestelt in nog meer riffs en heerlijk geschreeuw. De energie is duidelijk voelbaar. Die rauwe songs staan in contrast met de rustigere nummers, zoals “K West”. Een herkenbare hook, waar de band veel braver uitkomt en dat is jammer. Nummers als “Thrash Metal Cassette”, “Back Foot” en “Pouring Gasoline” trekken de aandacht en laten de luisteraar op geen enkel moment los. De andere nummers, zoals “Long Way Down” en “Round The Bend”, zijn braver en stellen wat teleur.

Afsluiten doet Celebrity Mansions met het duo “Professional Freak” en “Long Way Down”. De eerste rockt nog lekker door, de tweede is minder. Dat is exemplarisch voor het volledige album, waar sterke en zwakkere nummers elkaar afwisselen. Dat zorgt ervoor dat het vlot binnengaat maar hier en daar voor een wrange nasmaak zorgt. Op het ene moment bevinden we ons in het vettige landschap dat Dinosaur Pile-Up ons voorschotelt en sleurt de band ons mee met steenharde nummers, op andere momenten overheerst een gevoel van ‘net niet’.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

8 juni 2019

About Author

Quinten De Seranno Alles kan, alles mag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter