LiveRecensies

Hydrogen Sea @ AB Club: Breekbaar Atlantis

Een tweetal weken geleden bracht Hydrogen Sea hun tweede album Automata uit. Drie jaar na hun debuutalbum nam het toenmalige duo (Birsen Uçar en Pieterjan Seaux) drie nieuwe bandleden onder hun vleugels. Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien) voegden zich bij de band en hierdoor klinkt Hydrogen Sea rijker en menselijker. De synthpop van de Brusselse band vond zijn weg naar het grote publiek met onder andere “Run” en “Flogesta“. Vandaag stelde Hydrogen Sea hun twee album voor het eerst live voor, en dat in een uitverkochte AB Club.

De spits werd afgebeten door Fortress. De band met een School Is Cool-lid bracht gisteren nog maar een nieuw nummer uit, genaamd “Darkside“. Na vijf minuten waren we overtuigd door het trio van Fortress. Twee muzikanten en een haardos zo wild als die van Florence Welch palmden het podium in. Met grootse bewegingen en een flitsende lichtshow werd het wachten verzacht. De vele en luide beats zorgden ervoor dat er goed gedanst had kunnen worden, maar dat gebeurde niet. Na verloop van tijd werd het te veel van hetzelfde en verloren we onze interesse een beetje. Fortress wist ons voor korte tijd te betoveren, maar te veel van hetzelfde doorbreekt de magie.

Met een kleine piano-intro begon Hydrogen Sea aan de releaseshow van hun tweede album. Al snel volgde één van de singles van dat album, maar daarna werd het opnieuw rustiger. Het bleef net misschien iets te lang rustig. De rustige, zachte stem van Birsen Uçar deed ons soms wat denken aan die van Geike Arnaert (ten tijde van Hooverphonic) op nummers als “Eden”. Vandaag bevonden we ons niet in de tuin van Eden, maar eerder in Atlantis. De dromerige muziek en lichtshow gaven met momenten het gevoel dat we ons in de gezonken stad bevonden.

‘Ik moet jullie er nog eens aan herinneren dat dit onze releaseshow is en dat wij straks ons nieuw album ook verkopen,’ klinkt het uit de mond van Birsen Uçar. De zangeres, in een glitterjurkje, heeft een zeer zachtaardig karakter. Hierdoor kwamen sommige nummers erg breekbaar over. Met veel zorg en precisie werd de muziek vanop het podium de AB Club ingestuurd. Het duurde even voor er opnieuw wat kracht in de set kwam, maar “Flogesta” en “Mordred” brachten daar zeker verandering in.

Enkele keren werden we eraan herinnerd dat Hydrogen Sea ten tijde van het debuutalbum slechts met twee was. Nu stond het podium aardig gevuld met vier muzikanten en de zangers. Onder hen bevond zich dus ook Patricia Vanneste. De ex-violiste van Balthazar leek hier met haar instrument soms een tweede zangstem te zijn. De vioolsolo’s gaven de frontvrouw de tijd om zelf van haar band te genieten, dit met haar grotendeels blote rug naar het publiek. Lange monologen over de nummers kregen we niet te horen, maar zo nu en dan sprak de frontvrouw ons braaf aan. Eerst alleen in het Nederlands en later valt haar frank dat er ook Franstaligen aanwezig zijn: ‘Desolé.’

De bisronde werd ingezet met het op de piano begeleide “Indigo World”. Na dit zachte en prachtige nummer kwam er een einde aan de avond met het meest dansbare nummer van de avond. Hier en daar werd er wat bewogen en dan verliet Hydrogen Sea het podium. Onze reis naar Atlantis kwam ten einde.

Het duurde even voor de avond op gang kwam, maar langzaamaan dompelde Hydrogen Sea ons onder in hun wereld. De band wist ons live het gevoel te geven dat we ons in een dromerige onderwaterwereld bevonden. De zachte stem van Birsen Uçar bracht de nummers met veel zorg en voorzichtigheid, waardoor die soms breekbaar overkwamen. De fragiliteit hing nauw samen met de rustigheid van de muziek. Doorheen de set werden we langzaam, maar zeker begeleid naar een breekbare stad onder water.

Setlist:

Pale Blue Dot
Run
Lottery Of Indecency
Sinister
The Bloop
The Center Will Hold
Cold Water
Flogesta
Mordred
I Do Not Do
To The Lighthouse
Blackest Skies
Decoherence

Indigo World
Wear Out

584 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Hydrogen Sea - Symbiosis (★★★): Sfeervolle intimiteit

Drie jaar na het debuut van Hydrogen Sea brachten Birsen Uçar en Pieterjan Seaux een nieuw album uit. Voor Automata zocht het duo…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hydrogen Sea - "These Days"

Hoe zou het nog zijn met Hydrogen Sea? De Brusselse band rond Birsen Uçar en Pieterjan Seaux maakte een grote indruk toen…
LiveRecensies

SCHNTZL @ Ancienne Belgique (AB): Wondermooie reis die boordevol emoties zit

Eerder dit jaar bracht SCHNTZL een tweede langspeler uit en die wist ons meer te smaken dan het gepaneerde lapje vlees dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.