LiveRecensies

Tristan @ Handelsbeurs: Het universum van La Petite Princesse

© CPU – Jan Van Hecke

Vorig jaar stond Isolde Van Den Bulcke, beter bekend als Tristan, drie keer in het voorprogramma van Tamino in de Ancienne Belgique. Velen ontdekten daar de krachtige stem van de Gentse zangeres. Voor ons was ze al lang geen onbekende meer. In 2018 trok ze al onze aandacht met haar eerste ep Illusje, maar door haar tweede ep Delidomia werden we pas echt fan. Al snel bestempelden wij haar als één van de Grote Beren Van Morgen. Op Delidomia worden we helemaal ondergedompeld in Tristans eigen universum met nummers als “Weslanda” en “Maljaande”. Tristan houdt ervan om een eigen connotatie aan te geven aan woorden. Dat en meer vertelde ze ons tijdens het interview van enkele weken geleden.

Een uur voordat Tristan het podium betreedt, verschijnt de Gentse band Partners ten tonele. Het muziekproject van Femke Fredrix en James de Graef (bassist van Shht) voorziet ook een visueel aspect. Dat doen ze met kostuums die aan monniken doen denken en vreemde moves op de (stevige) beat. Het duo wisselt regelmatig van instrument en zeggen om beurt stukken tekst op. Het is allemaal wat bizar, maar het werkt. Voeg hier en daar de ludieke aspecten toe en je krijgt een zeer entertainende act. Partners weet het ene moment zeer vrolijk en zelf kinderlijk over te komen en wat later eerder dreigend en angstaanjagend. De act rond de muziek versterkt de ietwat vreemde muziek alleen maar. Zet een band als deze op de Gentse Feesten en je krijgt een groot feest.

© CPU – Jan Van Hecke

Met een zeer zware stem en “Frank” breekt Tristan het ijs. De Gentse ziet er breekbaar uit in haar witte, hemelse outfit met blinkend bovenstuk en blonde haren. We zouden Tristan niet durven aanraken door de angst dat ze zou breken, maar al snel toont ze dat ze geen katje is om zonder handschoenen vast te pakken. Met een krachtige stem eindigt ze het eerste nummer en bespeelt ze de uitverkochte Handelsbeurs. Hoewel Tristan vandaag haar nieuwe ep Delidomia voor het eerst live speelt, ontbreken de nummers van Illusje niet. Zo krijgen we bijvoorbeeld een herwerkte versie van “Plandt” te horen met alleen maar strijkers. Voor één keer wordt Tristan versterkt door vijf strijkers. Onder hen herkennen we bandleden van onder andere Ivy Falls en Uncle Wellington, maar ook Willem Ardui van blackwave. verstopt zich achter een viool.

Eén van de hoogtepunten is uiteraard “Weslanda“. De brave en breekbare Tristan die we eerder zagen, is helemaal weg eens de zangeres haar haren losmaakt en het hele podium inpalmt. Met de krachtige stem vult ze de zaal en we zitten helemaal in het Tristan-universum. Elk nummer onderscheidt zich op de één of andere manier van de rest. Alsof het allemaal planeten zijn in één groot universum waarop Tristan even sierlijk als Le Petit Prince rondvliegt en avonturen beleeft. Sommige avonturen zijn zeer groots en andere eerder intiem. De intimiteit die Tristan creëerde toen ze solo op het podium stond als voorprogramma van Tamino, bereikt ze niet meer. Dat is ook moeilijk met vier muzikanten en een strijkorkest. Toch weet de Gentse op sommige momenten het gevoel te geven dat ze een huiskamerconcertje geeft.

© CPU – Jan Van Hecke

Wie dacht dat Tristan alleen nummers die op haar ep’ staan zou spelen, had het bij het verkeerde einde, want we kregen ook al nieuw werk te horen. Het (voorlopige nog) onuitgebrachte “Brood” was een stuk dansbaarder dan wat we gewoon zijn van Tristan. La Petite Princesse ontdekt nog nieuwe planeten in haar universum en dat kan ons bekoren. Al snel keert ze terug naar het werk dat we wel kennen. Naar het einde van de set krijgen we meer te horen van het nieuwe Delidomia. “Maljaande” dient alleen maar als tussenstop om onze ruimtereis te eindigen met “Olso”.

Tristan neemt ons mee in haar universum van jazz, electro en ambient pop. Dat doet ze met een krachtige stem en voor de gelegenheid een extra grote band. Tristan reist met ons door haar universum en stopt op alle soorten planeten. Van intiem en kwetsbaar naar groots en krachtig. La Petite Princesse is niet altijd even klein, soms eist ze alle macht op. Tristan speelt ook live met contrasten. De veel verschillende kanten van de zangeres gaan hand in hand elkaar. Net zoals een kameleon zijn kleur aanpast, past Tristan haar stem aan aan het nummer en de sfeer dat deze meebrengt. Na wat wij vandaag voorgeschoteld kregen, kunnen we u zeggen dat La Petite Princesse nog maar begonnen is.

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

FacebookInstagram 

Setlist:

Frank
Interdimi
Lrijntje
Brompooster
Weslanda
Plandt
Lolaluli
Brood
Maljaande
Olso

Untitled 1

1121 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

Marble Sounds @ Boomtown (Handelsbeurs): Te goed als inleiding van de avond

Liefhebbers van de betere singer-songwritermuziek konden vanavond hun hart ophalen aan de Kouter in Gent. Niet buiten – al was het daar misschien…
LiveRecensies

Zaz, Hooverphonic, Isolde Lasoen, Anthe & Tristan @ Gent Jazz: Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Na een tweede dag met Ludovico Einaudi als headliner werd er weer een muzikale bocht gemaakt door Gent Jazz. De instrumentale muziek…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Dansende Beren en Rubenshuis ontvangen Tristan, eugene en puntjudith

De festivalzomer is eindelijk van start gegaan en belooft ook dit jaar weer garant te staan voor mooie muzikale momenten. Met Dansende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.