LiveRecensies

The Internet @ Ancienne Belgique (AB): Genieten geblazen

De AB Ballroom uitverkopen is niet voor iedereen weggelegd. Als bovendien nog eens iedereen een leuke tijd beleeft aan dat concert, en we vermelden de dromerige R&B-vibes, zou je kunnen verwachten dat het The Internet was die in Brussel passeerde met de ‘Hive Mind Tour’. Zangeres Syd, die toch wel het uithangbord is van de groep, maar ook onder andere gitarist Steve Lacy (onlangs nog te vinden bij Vampire Weekend) en keyboardist Matt Martians zijn als sinds 2011 gestart met deze groep, en brachten toen onder andere het eerste album ooit uit onder platenlabel Odd Future Records. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een prachtig collectief van fantastische muzikanten onder impuls van de 26-jarige Syd, dat na de val van het gerenommeerde Odd Future toch op zijn pootjes belandde.

https://www.instagram.com/p/BvJlCFHg9JR/

Al acht maanden vlogen voorbij sinds The Internet hun respectievelijke vierde album dropte in juli 2018. Een plaat die niet enkel voor de groep zelf van groot belang is, maar die ook hun grote doorbraak betekende wereldwijd. Waar ze met vorige albums vooral succes boekten in Australië en in mindere mate de VS, knokte Hive Mind zich in de, vooral R&B, hitlijsten van het Europese continent. Geen wonder dat niet enkel de Brusselse AB, maar ook vele andere concertzalen, zoals Paradiso en Bataclan, uitverkocht zijn voor de komst van The Internet.

Op het eerste zicht leek er een behoorlijk volwassen publiek muziekliefhebbers op te dagen voor de Amerikanen, maar de sfeer veranderde al snel vanaf Syd’s eerste seconde op het podium. Veel vrouwelijk volk kon haar driften niet bedwingen en schreeuwde het dan maar uit. Spijtig genoeg overstemde dit grotendeels de klanken van opener “Come Together”, maar al dat gegil en geschreeuw stelde de mellow band wel duidelijk tevreden.

Na enkele funky nummers zoals “Roll (Burbank Funk)” en “Dontcha” begint Syd haar publiek toe te spreken. Ze doet dit echter op zo’n fantastische, bijna familiale manier, dat ze echt een band creëert met de mensen rondom haar. Ze neemt daar dan ook uitgebreid de tijd voor, en het lijkt alsof ze haar fans echt persoonlijk wil leren kennen, wat natuurlijk onmogelijk is in een zaal van meer dan duizend mensen. Ze besluit dan maar enkele nummers op te dragen aan de koppels in de zaal, of aan de mensen die nog steeds met wrange gevoelens zitten ten opzichte van een ex. Daarmee legt ze meteen ook een sterktepunt bloot van The Internet. Artiesten zijn ook maar mensen van vlees en bloed, die ook met problemen te maken krijgen, en Syd slaagt er uitstekend in om dit bespreekbaar te maken zodat mensen hun zorgen kunnen wegdansen.

Wat misschien aan de show ontbrak, was een echt hoogtepunt, al is dit te wijten aan het feit dat elk nummer genoeg bekend is bij het publiek. “Special Affair”, “La Di Da” en “Girl” waren wel de meest sfeervolle nummers, die duidelijk bij de meeste fans geliefd waren. De hele performance werd gekenmerkt door simplistische achtergronden die als een rode draad gebruikt werden. Het waren telkens heel eenvoudige visuals die prachtig bij de bijhorende nummers pasten. Telkens opnieuw waren ze enorm sfeerscheppend, maar bevonden ze zich ook mooi in evenwicht met het podium zodat er zeker geen afleiding plaatsvond.

The Internet slaagt er in om elke persoon in een zaal een comfortabel gevoel te bezorgen. In de AB kwam hierdoor een prachtig schouwspel tot stand, waarbij niet bepaalde nummers, maar wel de hele voorstelling een totale experience vormden. De belangrijke rol van de muzikanten mag hierbij niet onderschat worden, want hun prachtige melodieën vormen de basis van deze klassevolle band. Wie er niet kon bijzijn in Brussel kan alvast een ticket kopen voor Dour dit jaar, want daar maakt de groep komende zomer haar wederoptreden in België.

Setlist:

Come Together
Roll (Burbank Funk)
Dontcha
Under Control
Mood
La Di Da
Hold On
Come over
Stay the Night
Special Affair
Just Sayin/I Tried
It Gets Better (With Time)
Wanna be
Girl
Beat Goes On
Get Away

Facebook / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

Epica & Apocalyptica @ Ancienne Belgique (AB): Symfonische metalhoogmis

Bands met de namen Epica en Apocalyptica: met een beetje kennis van hardere muziek weet je wel wat je te wachten staat…
InstagramLiveRecensies

Loyle Carner @ Ancienne Belgique (AB): Een hart van goud

Er hing gisteren heel wat liefde in de lucht in dé concertzaal aan de Anspachlaan. De oorzaak van zoveel liefde en gelukzaligheid?…
InstagramLiveRecensies

Wallows @ Ancienne Belgique (AB): Hysterie in de woonkamer

Wallows zal voor altijd de band blijven die zijn bekendheid deels te danken heeft aan de roem van Dylan Minnette. Zijn rol…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.