Live, Recensies

Tsar B @ De Studio: Furieuze Belgische R&B-python

© CPU – Larissa Zenner

We gebruiken het woord ‘perfectie’ nauwelijks, maar na het beluisteren van Tsar B’s debuutalbum The Games I Played konden we niet anders dan het substantief te gebruiken. Sensueel & verpletterend komen de elf nummers op de plaat over, maar of ze dat live ook doen, was de grote vraag waarmee we gisteren naar de Antwerpse De Studio trokken. Haar show in de AB maakte al een grote indruk op ons, dus de lat lag dan ook behoorlijk hoog. Tijdens haar album release show bleek Tsar B alweer een python te zijn, die zijn publiek helemaal in een wurggreep heeft. 

© CPU – Larissa Zenner

Na Tsar B, Coely, Blu Samu, Miss Angels, … hebben we de volgende Belgische urbanqueen ontdekt. MEDS is de naam en die zullen we na haar passage in De Studio niet snel vergeten. Een halfuur lang overtuigde het opkomend talent met haar smoothe R&B het opgedaagde publiek en was iedereen dankzij haar strak geproduceerde songs meteen in haar ban. Samen met haar backing vocal klonk ze bovendien enorm sterk en kwam de set nog eens helemaal tot leven. MEDS heeft pit, lef en de attitude om het te maken en dat juichen we dan ook meer dan toe. Straffe opener. 

© CPU – Larissa Zenner

Na Ljubljana en Budapest was het de beurt aan Antwerpen om onze Belgische indiequeen te ontvangen. In een oversized pull en fluogele latex laarzen schreed Bourgeus het podium op en begon ze samen met haar band aan een mysterieuze & spannende opening, die mooi overvloeide in haar grootste hit “Escalate”. Je bekendste nummer als eerste spelen, is altijd een risico, maar bij Tsar B pakte het in ieder geval goed uit. Haar viool kwam daarna weer even tot rust terwijl Justine tijdens “Brazil” het podium onder aanhoudende drums verkende. Tsar B at her best.

Wie al naar The Games I Played luisterde, weet dat Tsar B allesbehalve afschrikt van donkere, heftige beats. Tijdens “Flesh and Bones” waanden we ons bijvoorbeeld bij momenten zelfs in de Ampere of de Fuse. Dat dit bij dat nummer ook wegens de omverwachte komst van een danser goed uitpakte, spreekt voor zich. Toch waren de beats niet altijd even overtuigend want in “Velvet Green” raakten we tijdens de strofes door een veel te luide basdrum de kluts even kwijt, wat enigzins door het ophelderende refrein ruimschoots goed gemaakt werd.

© CPU – Larissa Zenner

Wanneer Bourgeus haar viool niet vastheeft, neemt ze maar al te graag het podium in om bijvoorbeeld zoals in “Silver Lion” over het podium te sluipen of zoals in “Syzygy” als een wervelwind heen en weer te dansen. Publieksschuw is ze ook niet, want tot twee maal toe sprong ze van het podium om het publiek samen met haar danser nog iets beter te verkennen. Het publiek reageerde jammer genoeg meestal eerder terughoudende en gooide in tegenstelling tot Tsar B niet de remmen helemaal los. Aan Bourgeus ligt het alvast niet, want zij gaf in elk nummer en dan vooral in “Swim” en setafsluiter “Golddigger” alles. 

© CPU – Larissa Zenner

Ook deze keer wist Tsar B ons met haar duistere, moderne show te overtuigen. Muzikaal werden er weinig fouten gemaakt en ook qua stem klonk ze op enkele momenten na zuiver. Met haar debuutalbum of ‘baby’, hoe ze het zelf zegt, stond Justin Bourgeus met een grootse uitstraling op het podium, die zoveel internationale allure uistraalt dat je er soms niet goed van bent. Dat haar muziek vooral ook buiten onze landsgrenzen wordt opgemerkt, speelt daarin misschien ook een belangrijke rol. De Belgische r&b-python heeft het sissen nog niet verleerd en zal dat de komende weken nog in enkele andere Vlaamse steden tonen. 

Setlist: 

Escalate
Brazil
Flesh and Bones
Rattlesnake
Velvet Green
Myth
Silver Lion
Alibi
Syzygy
Swim
Untitled
Golddigger

29 november 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief