AlbumsRecensies

BeraadGeslagen – Duizeldorp (★★★★½): Knotsgekke trip zonder drugs

Ondertussen is BeraadGeslagen geen vreemde meer voor ons. Hun vorige singles konden ons meer dan bekoren en ook live valt hun knotsgekke electro-jazz-en-nog-wat enorm in de smaak. BeraadGeslagen is een project van Lander Gyselinck (STUFF.) en Fulco Ottenvanger (De Beren Gieren). Na een succesvolle en experimentele debuut-EP BeraadGeslagen, komt het duo nu dus met een eerste volwaardige LP, Duizeldorp. 

De poorten naar dat Duizeldorp worden opengetrapt door “Wolkenwerpen”, een mysterieuze, maar filmisch klinkende intro waarin ze drums achterwege laten. Daarna kom je in de speeltuin van het dorp terecht met “Bikini”, waar het duo aan het spelen gaat met het woord ‘bikini’, omsingeld door een ondeugende baslijn en vrolijk klinkende synths. Het resultaat is een leuke electro-popsong, waarmee het duo volop buiten de lijntjes durft te kleuren.

Gedaan met spelen nu, want met single “Duizeldorp” sleurt het duo je mee naar de donkerste krochten van hun dorp. Een bombastische baslijn penetreert je oren, terwijl de drums genadeloos verder beuken, met een extatisch einde als resultaat. Terug tot leven komen, doe je met “Isabellade”, een gezapig popnummer waarin we voor de verandering eens volwaardige lyrics krijgen. Een jazzy slot doet je helemaal tot rust komen, maar die rust duurt allesbehalve lang, want daar heb je “Beraadbeat”, een één minuut durend drumintermezzo. Knotsgek, die jongens van BeraadGeslagen.

Verder leidt “Grindbuffel” je over een hobbelig – dat mag je best letterlijk nemen – pad naar het slot van je trip. Zoals net gezegd krijg je een hobbelige beat, gecombineerd met alle klanken en toonsoorten die je je kan inbeelden. Toch laat BeraadGeslagen dit samensmelten tot een heerlijk experimenteel geheel. Tijd voor een rustpauze moeten onze gidsen gedacht hebben. “Waltz” wiegt je in een heerlijke hypnose met z’n trage tempo en spooky, maar fascinerende synths.

Met “Electroliefje” nodigen Lander en Fulco je uit voor een afscheidsfeestje voor je terug vertrekt naar de gewone wereld. Een uiterst dansbaar nummer dat begeleid wordt door een straight-forward beat – ja, dat lees je goed – en een baslijn zo zacht dat die je oor bijna streelt, kan niets anders doen dan je humeur helemaal op te krikken, in hoeverre dat ook slecht kan zijn tijdens het beluisteren van dit meesterlijk album. “Deinze” laat je terug zweven naar de normale wereld, terwijl je nog even een stop maakt in enkele Vlaamse dorpen en steden. Een uiterst chaotische nummer dat je – voor de verandering – met een rustig einde veilig laat landen na een meer dan geslaagde trip.

Een hapklare brok zal Duizeldorp nooit zijn, maar laat dat geen hindernis zijn om het album te beluisteren. Waag je aan deze knotsgekke trip en verdwijn volledig in de magische wereld van synths en drums van alle maten en soorten; je zal het jezelf niet beklagen. BeraadGeslagen brengt met dit Duizeldorp een album dat hen meer dan ooit op de kaart zal zetten.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

FULCO - FAAM (★★★½): Minutieus experimenteren met verbeelding

Voor wie ‘m nog niet kent: Fulco Ottervanger omschrijft zichzelf als ‘een Nederlandse popzanger uit België die in zijn zoektocht naar duidelijkheid…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Absolutely Free Festival en Genk on Stage organiseren zomershows met o.a. blackwave. en Willy Organ!

We hebben al zo lang niet meer in een concertzaal gestaan, dat we bijna zouden vergeten hoe live muziek klinkt. Die concertzalen…
LiveRecensies

BeraadGeslagen @ De Koer (Gent): Verwennerij van het knellend schoentje

Jazz van Belgische makelij, met bakken elektronica, zo nu en dan poëtische Nederlandstalige teksten (tenzij ze besluiten onze geografische kennis op te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.