Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (4 juni – 10 juni)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: minder afval op festivals, Dave Grohl breekt bijna opnieuw zijn been, de lul-niet-lolly en een nieuw album voor Prince.

Dave Grohl breekt been opnieuw

Morgen staat de Amerikaanse band Foo Fighters in een uitverkocht Sportpaleis maar deze week keerden ze terug naar Göteborg, Zweden waar Dave Grohl drie jaar geleden van het podium viel. Hij brak zijn been en was gedoemd om headline optredens op onder andere Glastonbury en Rock Werchter te annuleren. Om de fans eens goed beet te nemen, brachten Foo Fighters voor hun terugkomst naar de plek des onheils een stuntman mee. De Grohl-lookalike liep de catwalk op en viel van het podium. Geschrokken fans werden meteen daarna gerustgesteld wanneer de échte Dave Grohl het podium opliep. Fans die de band morgen in het Sportpaleis willen zien, hoeven dus ook niets te vrezen.

Gratis nieuw online muziekplatform PEOPLE

Woensdag lanceerden Bryce en Aaron Dessner van The National samen met Justin Vernon van Bon Iver een nieuw en compleet gratis muziekplatform. Op de website van PEOPLE vind je nieuwe muziek, oude nummers, verrassende samenwerkingen, demo’s, b-kantjes, covers en alternatieve versies van songs. PEOPLE wil ‘een onafhankelijke plaats zijn waar werk (over het algemeen muziek) kan worden gedeeld om samen te werken op een spontane en expressieve manier.’ En van dat samenwerken mag je meteen resultaat verwachten. Onder de noemer Big Red Machine brachten Aaron Dessner (The National), Justin Vernon (Bon Iver), Sufjan Stevens en Richard Reed Parry (Arcade Fire) samen enkele songs uit. Wij namen dit weekend de tijd om door de volledige databank te graven op zoek naar de beste songs.

Wei plasticvrij deze zomer

Na een maand zonder plastic te hebben geleefd, kreeg Joke Schauvliege (CD&V) de smaak helemaal te pakken. Begin deze week kondigde ze aan voor een plastivrije wei te willen gaan op Vlaamse festivals. Diezelfde dag meldde de Gentse Feesten al meteen dat ze deze zomer met 500.000 herbruikbare bekers zullen werken. Het voorstel van de minister van Leefmilieu zou er al voor kunnen zorgen dat er deze zomer minder plastic op de wei van Pukkelpop en Tomorrowland te zien is. De wei van Rock Werchter kan nog gerust veranderen in een tapijt van bekers, enkel rietjes worden er deze editie gebannen. Misschien moeten onze festivals een kijkje nemen bij de buurlanden? Want wij kennen alvast een gezellig festival dat al jaren efficiënt gebruikmaakt van herbruikbare bekers: Best Kept Secret. Ons plasticvrij verslag van dag 1 lees je hier.

Ten strijde tegen ‘gezellig gebabbel’ op concerten

Als Dansende Beren ergeren wij er ons soms ook aan: pratende concertgangers. Af en toe een woordje stoort niet, maar bij sommige concerten hoor je als luisteraar liever niet op het werk is of hoe ver het staat met de verbouwingen. In het Nederlandse Paard in de stad Den Haag hebben ze daar een oplossing voor: lul-niet-lollie’s. Praat je achterbuur te hard tijdens een concert, geef hem subtiel een lollie. De foto van het duo Laurel en Hardy met een vinger voor hun mond is een duidelijk signaal. Ook 013 in Tilburg en De Effenaar in Eindhoven doen mee. Misschien kunnen de Nederlanders die naar Rock Werchter afzakken ook een lading lollies meenemen?

Prince 60 jaar, nieuw album op komst

Hoewel de man nu al meer dan twee jaar overleden is, brengt hij toch een nieuw album uit. Op 21 september verschijnt Piano & A Microphone: 1983, een livealbum met nummers die hij solo opnam vlak voor de doorbraakhit Purple Rain de hitlijsten veroverde. Op 7 juni, de dag waarop Prince normaal 60 zou zijn geworden, bracht zijn nalatenschap alvast een nieuwe single uit. “Mary Don’t You Weep” zal ook op dat album verschijnen.

Wolf Alice neemt een duik op Best Kept Secret

Hoewel er regen werd voorspeld, werd het eerste festivalweekend van de zomer eentje in de blakende zon. Gelukkig is er op Best Kept Secret dan genoeg water nabij om af te koelen. Zo dacht ook de Britse band Wolf Alice erover. Na hun geweldige set op het hoofdpodium, doken zangeres Ellie en bassist Theo meteen het water in. En al snel volgde de rest van de band. Hoe goed de band was en welke andere onvergetelijke momenten er dit weekend passeerden op het strand van Best Kept Secret, lees je hier.

Voormalig gitarist Fleetwood Mac overleden

Bijna vijftig jaar nadat hij de band werd gezet wegens alcoholproblemen, sterft Danny Kirwan, de voormalig gitarist van Fleetwood Mac. Hij speelde mee op vijf albums van de band en kreeg samen met de andere bandleden een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame. Mick Fleetwood en de band lieten via Facebook weten: ‘Danny’s true legacy, in my mind, will forever live on in the music he wrote and played so beautifully as a part of the foundation of Fleetwood Mac, that has now endured for over fifty years. Thank you, Danny Kirwan. You will forever be missed!’

Kusjes van KISS, de band houdt er voor goed mee op

De Amerikaanse hardrockband KISS kondigt dan toch hun einde aan. Dat doen ze niet zomaar natuurlijk. Ze starten hun afscheid in januari 2019 met een wereldtour. En dat is er geen kleintje. De band is namelijk van plan om drie jaar rond te trekken. Of ze ook in België langskomen, is nog niet bekend. KISS werd bekend in de jaren ‘70 en ‘80 met hits als “I Was Made For Loving You” en “Black Diamond”.

Hooverphonic redt het zitje van België in de VN-Veiliheidsraad, of toch een beetje

De politieke vraag van deze week was: krijgt België een zitje in de VN-veiligheidsraad? Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders deed er deze week alles aan om hierop een ‘ja’ te krijgen. Hij haalde zelfs Hooverphonic uit de kast. Op het terras van de ‘Inside Park at St. Bart’s’ in Manhattan mocht de band enkele songs spelen tijdens de receptie die Reynders had georganiseerd voor de VN-diplomaten die enkele dagen later zouden moeten stemmen over het lot van de Belgen. En het heeft gewerkt, want België heeft opnieuw een zitje in de VN-veiligheidsraad. Proficiat Alex Callier en co.

Geen rappers meer toegelaten op Ranch Wyoming

Kanye West lanceerde vorige week zijn album Ye met een luisterfeestje in Wyoming op een echte Amerikaanse ranch, maar de eigenaars van die Diamond Cross Ranch willen nu geen enkele rapper meer zien. Vooral de geluidsoverlast deed hen de das om. In het dorpje geldt namelijk een limiet van 80 dB na tien uur ‘s avonds. ‘Het was het meest verwarrende event dat we hier al organiseerden,’ concludeerden ze. De avond begon veel later dan voorzien en bovendien werden de plannen elke 30 seconden gewijzigd. De eigenaars van de ranch hadden achteraf ook door dat ze gerust wat meer konden vragen, zo’n 50.000 dollar meer. Toch zijn er no hard feelings tussen de Ranch en Kanye.

Genoeg muzieknieuws gelezen? Vind de nieuwste singles die wij reviewden in onze Spotify-lijst ‘Verse honing van de Dansende Beren’

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

SLIFT, STAKE en twee anderen maken affiche Pukkelpop compleet!

Vanaf overmorgen ligt het epicentrum van de muziek in België weer voor vier dagen in Kiewit. Pukkelpop is bij deze dus ook…
InstagramLiveRecensies

HEAR HEAR! 2022: Een hete ontmoeting

De eerste editie van HEAR HEAR! had ook meteen HOT HOT! kunnen heten, want het was puffen en zweten tot de laatste…
FeaturesUitgelicht

Vijftien tips voor een geslaagd Pukkelpop 2022

Pukkelpop is ieder jaar een ontdekkingsfestival van jewelste en ook dit jaar vallen er weer pareltjes te ontdekken op de weide en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.