LiveRecensies

Ulysse & YellowStraps & Otzeki @ Les Nuits 2018: Al dansend de avond in

LiveRecensies

Ulysse & YellowStraps & Otzeki @ Les Nuits 2018: Al dansend de avond in

Foto: Larissa Zenner

Het festivalseizoen kent in België meestal pas midden juni zijn start, maar eind april/begin mei vindt in de Botanique hun jaarlijkse festival Les Nuits plaats. Naast optredens in de Orangerie, de Rotonde en de Salon, staat er een grote tent in het park. Ronkende namen zoals Charlotte Gainsbourg, Jungle of Trixie Whitley geven er hun eerste festivalconcerten, terwijl ook jong talent een bühne krijgt. In de Chapiteau stonden gisteren twee opkomende Belgische bands en een uitstekend Brits duo. Met de laatste zonnestralen van de dag in gedachten genoten jong en oud van drie diverse optredens.

Otzeki

Foto: Larissa Zenner

Het Britse duo Otzeki beet de spits af en mocht de nog jonge avond in gang trappen met songs uit hun debuutplaat Binary Childhood. Tijdens openingsnummer “Pay Tax” leken ze nog twee doodnormale kerels met een gigantische passie voor muziek, maar vanaf het derde nummer gingen alle remmen bij frontman Mike Sharp los. Hij goot water over het publiek en zichzelf, maakte de zotste bewegingen, dook het publiek in, maakte van zijn T-shirt een BH, … . Voor sommigen misschien iets te veel van het goede, maar het valt niet te ontkennen dat hij entertainend is.

Foto: Larissa Zenner

Nummers als “Already Dead” en “Foreign Love” bleken door uitmuntende live-arrangementen niet zo glad te zijn als op de plaat. Otzeki is zo een act die compleet anders is op plaat en live. Hun vijftig minuten durende set ging als een trein voorbij, maar toonde vooral dat hun energie live niet alleen aanstekelijk is, maar gewoon van pure klasse is. Otzeki kleurt niet binnen de lijntjes van hun eigen werk en net dat maakt het kunstwerk. Een betere opener hadden we ons niet kunnen voorstellen.

Foto: Larissa Zenner

Yellowstraps

Foto: Larissa Zenner

De lat voor de komende act lag na de sterke opener waanzinnig hoog. Het viertal YellowStraps kreeg de taak om het even goed te doen als hun voorgangers, maar in dat opzet slaagden ze niet. De zwoele, intieme sfeer kregen ze niet overgebracht wat enorm te betreuren valt. Hun live-versies waren op zich heel smooth, maar misten punch. Nummers uit hun nieuwe ep Blame (behalve de titeltrack) konden gewoonweg de bijna een uur durende set niet dragen en verzopen tussen hun oudere nummers.

Foto: Larissa Zenner

Toch bevatte hun show ook enkele lichtpuntjes. Zo haalden ze bv een xylofoon boven die voor een beetje afwisseling zorgde. Verder waren de nummers waaruit we Afrikaanse invloeden konden kristaliseren allesbehalve slecht en was de saxofonist een leuke toevoeging aan de set. YellowStraps deed niet alles goed, maar deed ook niet alles fout. Na een sterke opener is het altijd moeilijk om overeind te blijven, maar net het vallen en opstaan, maakt je als band interessant. Hopelijk zien we dat opstaan komende zomer op DOUR gebeuren, waar ze op vrijdag 13 juli in de Labo zullen optreden.

Foto: Larissa Zenner

Ulysse

Foto: Larissa Zenner

Hoofdact van de avond was het Brusselse drietal Ulysse, dat in Wallonië al tot de grotere namen gerekend mag worden. De muziek van het trio valt eigenlijk te vergelijken met die van J. Bernardt met een vleugje Warhaus en Warhola. Als je al begint te watertanden van die gedachte, dan kunnen we je zeggen dat je enorm veel gemist hebt. Ulysse speelde een uiterst mooie set in een goed gevulde Chapiteau waarin bleek dat het hoog tijd wordt dat ze ook in Vlaanderen doorbreken. Hun muziek is fris, modern en enorm dansbaar.

Foto: Larissa Zenner

Ulysse haalde alles uit de kast om er een echt feest van te maken. “Surf” en “Manana” mogen tot de highlights van de set gerekend worden. Qua lichtspektakel moest de show ook niet onderdoen. De sfeer verbeterde naarmate de show vorderde, wat ook aan de bandleden zelf ligt. Ze zweepten het publiek op, organiseerden een sitdown en maakten vooral verdomd goeie beats. Ze gaven hun nummers onverwachte apotheoses en knalden er op los. We kijken nu al uit naar hun show op DOUR, waar ze op donderdag 12 juli in de La Petite Maison Dans La Prairie staan. We hopen dat de getalenteerde mannen het ook in Vlaanderen zullen maken, want hun muziekstijl is momenteel hip en trendy!

Foto: Larissa Zenner

Al bij al was het wederom een zeer geslaagde avond van Les Nuits. We zagen drie shows, waarvan de sets van Otzeki en Ulysse zich in ons geheugen hebben gegrift. Het Britse duo Otzeki polariseerde tijdens hun optreden, maar speelde vooral een zeer spannende en entertaining set. Ook Ulysse bleek live uitmuntender dan we verwacht hadden en speelde het dak van de Chapiteau er zonder pardon af. Jammer genoeg had YellowStraps wat moeite om ons te overtuigen, maar we geven de hoop voor deze nog tamelijk jonge band niet op. Samengevat: ga ze zien mocht je de kans hebben. Ze zijn het waard!

Foto: Larissa Zenner

Alle foto’s vind je hier.

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YellowStraps - "MERCI" (feat. Roméo Elvis & Swing)

Vorige maand liet YellowStraps weten dat hij bezig is aan een nieuw album. Dit moet de opvolger worden van het Yellockdown Project…
AlbumsRecensies

Otzeki - Now is a Long Time (★★★★): Volle ledigheid

Mike Sharp en Joel Roberts, twee dansgrage neven uit Londen, voegen al enkele jaren intimiteit toe aan de elektronische scene die hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Otzeki - "Unthunk"

Zal 2021 het doorbraakjaar van Otzeki worden? Misschien wel als we met genoeg superlatieven blijven smijten naar uw beeldschermlezende ogen. Niet dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.